Sötét jövő

Indie filmajánlónk következik: Trollvadászatra fel!

2015. április 07. - Wittigen

Gatyát felkötni emberek, megyünk trollokat vadászni. Igen jól hallottátok. Trollokat.

A Trolljegeren (Trollvadászok) egy norvég mocumentary (dokumentumfilm paródia, mint a legtöbb amerikai horror), melyet egy egyetemista diákok csoportja készít, és ők véletlen belefutnak, egy hivatásos troll vadászba. Már nem emlékszem konkrétan, hogy mit is hajkurásznak.
Tudni kell rólam, hogy nem igazán kedvelem az ilyen kézikamerás, műdokumentum filmeket, mivel az összesről ordít, hogy meg vannak rendezve. (Hogy csak a Grave Encounters című filmet hozzam fel példának). A hatalmas különbség a Trolljegeren és a többi hasonszőrű amerikai társa között, hogy itt elhiszed, hogy része vagy a történetnek. Valószínűleg ebben közrejátszik az északi mitológia is. Minden klappol: a zsáner apró kliséi, a légkör. A történet egészen jól van felépítve, nem tartalmaz lyukakat és unalmas pillanatokat, a karakterek között nincsen felesleges személy (értsd, nincsen buta szőke, aki az első negyed órában elhalálozik). És akkor térjünk rá a sorozat úgymond főszereplőire, a trollokra. 

A troll misztikus, félelmetes lény. A skandináv mitológiában antropomorf szereplő, ám az irodalomban nagyon sok helyen jelenik meg különböző formákban és szerepekben. Ilyen lehet a gonosz, undorító orkszerű kép vagy a primitív, de emberszerű elképzelés, amely szerint ezek a vad lények földalatti barlangokban és hasonló helyeken élnek. Az orkney és shetlandi mesékben a trollok trow néven szerepelnek, az északi kultúrkörből, a vikingektől átvett jelenségként.

Állítja a wikipédia

Ugyan nem hollywoodi szuperprodukcióról beszélünk, de a a cgi egész elfogadható és a modellek változatosan vannak kidolgozva. Filmünk alanyai egészen sok képernyőidőt kaptak (ez is hatalmas pozitív dolog a filmben, hogy nem féltek mutogatni a trollokat, és nem úgy próbáltak feszültséget kelteni, mint sok másik filmben a zavaros, rémült, arc közeli éjjeli felvételek bevágásával. Amúgy asszem ilyen fajtából az egész filmben talán egy van.)

A filmet feliratosan megtekinthetitek itt, magyar megjelenésről nem tudok. Sötét Jövő REPO

Via: Sotetjovo.aneten.net

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr747349316
süti beállítások módosítása