Sötét jövő

Reális sci-fi: Sebgyógyítás és fertőtlenítés gyengéden

2015. április 11. - Wittigen

Glorian barátom hívta fel a figyelmemet egy érdekes gyógyszer- és egészségipari áttörésre. Joe Landolina amerikai egyetemista (bizony, ez egy diák munkája) létrehozta a zselét, amely a kisebb sebeket, égési sérüléseket pillanatok alatt gyógyítja. Az artériás vérzéseket hamar elállítja, valamint a nagyobb sebeket is segít gyorsabban gyógyítani. Hogy ez miért is érdekes?
Rémisztő a hasonlóság valahonnan… Gyógyító zselé… hmm… Meg is van! Mass Effect? Medi-Gel?

Bizony, a “Veti Gél” pontosan ugyanúgy működik, ahogy a Medi-Gel: Sebgyógyítás pillanatok alatt! Ráadásul ha a fejlesztést elismerik, akkor nemsokára a mi háztartásainkban is lehet majd találni ezekből a zselékből. Természetesen tudományos megfogalmazást is találtam a masseffect.hu jóvoltából, hátha kicsit érthetőbbé válik a működése:

“Ha a test bármely része megsebesül az extracelluláris mátrix segít elindítani azt a folyamatot, melynek során kémiai reakciók sorozatának eredményként létrejön a fibirn- rostok, melyek egymáshoz tapadva elindítják a véralvadást. Mikor a Veti-gél eléri a vérlemezkéket, segít nekik azáltal, hogy jelzi változtassanak alakzatot, és maradjanak együtt azért, hogy a későbbiekben befoltozhassák a vérereken lévő rést (lásd: Mesterséges véralvadás a katonák túléléséért). És amikor a Veti-gél kapcsolatba kerül a sérül szövet extracelluláris mátrixával, hozzátapad, egyfajta burkot képezve a terület körül. Ez feleslegessé teszi a seb nyomás alatt tartását. “Úgy néz ki, olyan érzés és úgy is viselkedik, mintha igazi bőr lenne” – mondja Landolina. 

A mágia 1:10-nél kezdődik.

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr587358926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása