Sötét jövő

Filmajánló: Doomsday

2016. május 29. - Wittigen

Egy ideje nem volt szerencsém írni, mivel egyéb dolgaim is adódtak, de most írok, és ez a lényeg! Tehát, hadd ajánljak egy filmet esti szórakozásnak! Íme a Doomsday avagy Végitélet című film.

Na szóval, történetünk Angliából indul, miután egy világmérető járvány tört ki, és egész derekasan megtizedelte a nyájat. Akarom mondani az emberiséget na. Minden rossz forrása ezúttal Skócia, és szeretett brittjeink amolyan Donald Trump módon oldották meg a karantén kérdését, egy 18 m magas fallal. Évekkel később, hála a meghozott döntéseknek, Anglia összeomlott (na jó, nem teljesen, de legalább disztópiába süllyedt), és ennek tetejében Londonban egy razzia során fertőzötteket találnak. Ja meg azt el is felejtettem, hogy műholdfelvételeken túlélőket találnak, így kell egy csapat, akik behatolnak Skócia fertőzött területére, hogy kiderítsék, van e gyógymód. Útjuk során 2 féle emberrel, jobban mondva ellenséggel hozza őket össze a sors: a fosztogatókkal és a lovagokkal. Megjegyezném, hogy egyik sem jobb a másiknál.

FIGYELMEZTETÉS: SPOILERS LIES BEYOND THIS LINE!
-------------------------------------------------------------------------------------

<< A főszerepben Rhona Mitrát (Beowulf és Underworld: Rise of the Lycans) láthajuk Eden Sinclair ként, ki épphogy ki tudott menekülni gyerekként a fertőzött övezetből, de most visszatér oda, egy bizonyos Dr. Kane (Malcom McDowell - A Clockwork Orange és Fallout 3) és munkássága után nyomozzon egy lehetséges gyógymód reményében. Kis csapatunk tehát behatol Skócia ködös területére, egy osztagnyi katonával és két tudóssal. Rögtön tengelyt is akasztanak a Fosztogatókkal,  ezt követően ugyan sikerül megszökniük, de csöbörből vödörbe kerülnek, jobban mondva egy kastélyba zárják őket, ahol is Dr. Kane kifejti, hogy itten bezony nincsen gyógymód. Csak immunitás. Innen is meglógnak, hogy aztán ki-ki menjen a maga útján. Ki vissza a karantén zónán kívüle, ki pedig belülre. Azt nem állítom, hogy nem történik még egy-két érdekes dolog a két pont között, de szerintem már így is sokat beszéltem a történetről, inkább nézzétek meg. Szeretem ezt a filmet, és fel kell hívnom rá a figyelmet, hogy igen véres, nem mintha érdekelne ez bárkit is. Nem undorítóan véres, mint egy ergya horrorfilm, hanem inkább amolyan hentelős-véres, ami a vicces kategóriába esik nálam, de ehhez a filmhez pont illik.

(a képen előtérben  Lee-Anne Liebenberg - District 9, Chappie, Avengers, Death Race 2 kaszkadőre)

Ugyan film nem volt kasszasiker, és a kritikusok adtak neki hideget és meleget is, szerintem egy igenis nézhető film lett belőle, és nem csak olyan egy szernézhetős. A film főként Dél-Afrikában forgatták, pénzügyi okok miatt, (66 napból 56-ot, a maradék a Skóciai forgatások száma). Érdekesség: a skótok is támogatták a film elkészülését, valami 300000£-tal, illetve a film egy skót kastélyt is felhasznált helyszínként. Az ok nemes egyszerűséggel a következő volt: népszerűsítsél skóciát turisztikai szempontból :D. Egy poszt-apokaliptikus filmmel? (Ez olyan, mint Londonta 28 nappal később-bel népszerűsíteni...) Oké, ti tudjátok. Mondanom sem kell, nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

A film sokat merít a 70 és 80-as évek poszt-apokaliptikus filmjeiből, így a Mad-Max-ből, a Escape from NY-ből (a bővebb listáért erre tessék), és ezeket szem előtt tartva készült a film. CGI-ben nem bővelkedünk (meg amúgy sem éppen volt pénzük ilyesmire), ami nem is baj, mert ami van, az is nagy gonddal elkészített: a falat ábrázoló jelenetek pl.: matte-paintingek (nem tudom, hogy hoygan fordítják magyarra), vagy az a jelenet, ahol elégetnek élve egy embert egy égő gardrób, égő malacbőr és füst kombinációja, ügyes kameratechnikával. Az összhatás pedig magáért beszél, és egész élethű világvégebeli tájakat és városokat láthatunk viszont a filmben (nem úgy mint az új Egyiptom istenei című remekműben, amiről lerí a CGI). Az utolsó nagy üldözés meg Afrikában került rögzítésre skóciai referencia képek alapján, és igen tájhűre sikerült.

Szóval én szívemből ajánlom, ha másnak nem is, esti popcorn pusztító mozinak mindenképp.

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr628756440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása