Sötét jövő

Játék szektor: The Solus Project

2016. június 17. - Wittigen

Najó nem újra-újra, hanem először. Már, ha valakit sikerült megkevernem. No mindegy is, a mai nap a The Solus Project nevű űr-túlélős sci-fi FPS-t szeretném bemutatni, ami egy gyöngyszem a steam greenlight mocskából.

2115-ben a tudósok azonosítottak egy ütközőpályán lévő "B" osztályú  csillagot. A Föld és a Naprendszer az elkerülhetetlen megsemmisüléssel néz szembe. A Prolus program 2149-ben indult, 3 hatalmas kolonizáló hajóval, melyek feladata ezrek biztonságba helyezése a Plútó pályáján túl. 2151-ben a rendszerünk megsemmisült. Utolsó forrásainkat összevonva 5 felderítőhajót küldtünk ki. A kiválasztottak olyan távolra mennek, mint még ember soha.Utolsó Esélyünk a túlélésre a Solus Projektként ismert.

A játékos 15 évvel később veszi fel a fonalat a hármas számú TSP küldetés keretében az űr egyik távoli szegletében a Gliese-6143-C nevű bolygó mellett. Választhatsz, hogy mint Octavius vagy Octavia ként játszod a játékot, de igazából ez mindenkinek a saját szája íze szerint alakulhat, mivel semmit nem befolyásol a játékmeneten.

Kapunk egy rövidke bevezető szöveget (azt fordítottam le, mint ismertető) és után kezdődik is a játék. Megjegyzés: Az összes itt megjelenő kép az a játékból van. Nem promo képek, hanem egy aktuális játékmenetből származó screenshotok.

Jó talán hagyományos értelemben vett túlélőjátékról nem beszélhetünk, tehát aki egy a Rusthoz vagy bármely másik ilyen kategóriába tartozó játék után keres kihívást, az nem feltétlen ezt a játékot fogja játszani, báááár, a hard mode nem sok jóval kecsegtetett, de én úgy vagyok vele, hogy élvezni szeretném a játékot, és nem szenvedni azzal, így én maradtam az könnyű beállításoknál. A játékmenet felettébb egyszerű. Kapsz markereket és azokat kell megvizsgálnod/felderítened. Közben persze gyűjtögess, találj menedéket, élelmet, hőforrást.

 

 

Van egy baró kis PDA-d is, amit nagyjából az első 5 percben lelsz meg, és írtó sok információt ad a karaktered és a környezeted állapotáról. Pl.: kinti
hőmérséklet, páratartalom, szélsebesség, égtájak, kalória és víz bevitel, testhőmérséklet, alvásmennyiség stb. Nem beszélve az extra fülecskéről, ami az egyéb téged hátráltató dolgokat jelzi, mint, pl.: hipotermia, éhezés, a karaktered nedvessége (mennyire van átázva), stb. Valószínűleg a hard mode alatt ezekre jobban is figyelni kellene. De mint, ahogy azt említettem én easy-n játszok. 

A játék iszonyúan részletes, és gyönyörű, de tényleg. Ha jobbak lennének a fényviszonyok, akkor csodálhatnátok a jobbra látható eszköz modelljének a részletességét. Órákra el tudok benne veszni. Szó szerint. Tegnap elkezdtem este nyolckor, és fél egykor keveredtem ki a játékból. 

És ne aggódjatok, a bejárandó labirintusok, barlangok is ilyen részletességgel vannak kidolgozva. Az fogadtatása a Steamen poztív,de persze nem mentes a negatív értékeléstől. Mondjuk alpha állapotban leledző játéknál, ez nem újdonság. Természetesen inkább a látványra mentek rá (meg a VR szettek támogatására), mint arra, hogy tényleg túlélő játék legyen. Egy picit hiányoznak a sunyin ránk támadó szörnyek (mondjuk nem sírom vissza a Dead Space trilógia semelyik részét), és az érdekes, hogy egy fáklya az örékké valóig ég (bár a Skyrim után, ahol a víz alatt égő fáklyát lehet találni...). Jelen állapotában a játék nem kínál többet és nem is próbál többet adni, mint egy kellemes felfedező, gyűjtögető szimulátort, ahol gyönyörködhetünk a tájban és a részletekben, olyan mint a Submerged (azzal a kivétellel, hogy a Submerged egy idő után baromira idegesítő lesz). Ez az első olyan játék, ahol azt tudom mondani, hogy igen, megéri a grafika, elvégre órákat fogok azzal tölteni, hogy a nyílt területen bóklászom. A játékot a 20 euróért (~6300 Ft) vesztegetik a Steamen, de Ebayen hozzá lehet jutni egy kulcshoz ugyan erre a platformra ~4500 forintért. Lehet vitatkozni, hogy egy játékért, ami jelenleg csonk és üres, de még fejlődhet, megéri kiadni ennyi pénzt. Ha, azonban úgy döntesz mégis, akkor egy kicsit combosabb gép kell (mondjuk kinek mi a combos):

Minimum Ajánlott
Processzor DualCore +2.0 Ghz QuadCore +2.0 Ghz
Memória 4 Gb 8Gb
Videkártya Nvidia GT490 Nvidia GT760 vagy jobb
DirectX DirectX 10 DirectX 11
Tárhely 11 Gb 11 Gb

 

Az én konfigurációmon (ami  a következő: AMD Athlon X4 860K 3,7 Ghz, 8Gb RAM, Nvidia GT730) vigyorogva fut a játék teljes részletességgel (ugyan nem fullHD-n, de az meg kit érdekel, nincs akkora monitorom). Tervezem megvenni a játékot, de egyenlőre pénzügyi okok miatt halogatnom kell, addig meg marad próbálgatás.

Akit érdekel, parancsoljatok a trailer:

És erre van a honlapjuk, ahol még több képet találhattok:

The Solus Project

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr388815936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása