Sötét jövő

A jövő kertje - FarmingBot

2016. augusztus 08. - Wittigen

Van a sci-finek az a vonala,ahol a föld túlnépesedett (tessék elolvasni William Gibbson Neurománc gyűjteményét, zseniális könyvek), kevés a kaja, és mindenki szintetikus vackokon él (Soylent green). Na most közelebb jutottunk egy lépéssel ahhoz, hogy legalább ez ne feltétlen okozzon problémát a nem is túl távoli jövőben.

Jó oké, a tönkretett környezet még okozhat, de azt egyszerűbb kiküszöbölni. Nem olyan régen két srác kitalált egy olyan módszert, amivel eláthatják egy család zöldség szükségleteit. No nem szülték meg a spanyol viaszt, mivel az otthoni kertészkedés intézménye egyidős az emberiséggel, hanem csak csavartak egyet rajta. Kifejlesztették a kertész robotot, amivel a kertészkedés ezek után a facebook játékok szintjére egyszerűsödött.

Ez a kezelő felülete a robinak, egyszerű drag&drop kb., mint bármelyik farmos játék. Szerintem elég pofás. És még csak most jön a java! A robotot azon kívül, hogy megveheted tőlük, te is elkészítheted, mivel nyílt forráskódú. Minden fent van a honlapjukon, CAD fájlok, a program forráskódja, ami működteti a rendszert, összeszerelési útmutató. Egyszóval minden. Az eszköz képes ültetni, öntözni a növény igényeinek megfelelően és gyomlálni. Természetesen a minikertészgép még korántsem a befejezett állapotban leledzik, az eszközkészlete még egész sok bővítésnek néz majd elébe (most pl.: egy szenzorkészleten dolgoznak, ami méri a termőföld nedvességét és tápanyag értékeit). Szerencsére nem űrtechnológia áll a gépezet mögött. A sokak által közkedvelt Arduino-t és Raspberry Pi-t találhatjuk meg a motorháztető alatt, ami valljuk be, nem egy nehezen beszerezhető alkatrész.

Most már lehetőség nyílik akár panelban is kertészetet működtetni. Vagy akár egy panel ház tetején!! Tényleg mekkora is lenne egy ilyet felállítani, elvégre hely az van, és a kihasználtság elég alacsony, ugyanis itthon csak a panelházak törtrészén van napelem/kollektor, szóval a kihasználtság elég alacsony. A farmbotnak azonban van még egy előnye: a skálázhatóság. Az igényeidnek megfelelően méretezheted, akár kisebbre, vagy akár sokkal nagyobbra. Ugyan elsőnek mélyen a zsebedbe kell nyúlni, ha szeretnél egy ilyet, ugyan is 3900 $-ért vesztegetik + 250 $ a szállítás (mindenhová) ami így 1,2 millió forintot jelent (amiért már autót vehet az ember), de valószínűleg hamar visszahozza az árát. Vagy mint jeleztem, akár össze is rakhatod magadtól. Bár mivel nekem nincsen hozzáférésem azokhoz az eszközökhöz, amivel el lehetne készíteni az alkatrészeket, így pontos becslést nem tudok adni. Lehet, hogy itthon a végösszeg nagyobb lenne, mintha megrendelnénk.

 

Erről a 3D modellről több dolgot is megtudhattok, és látogassátok meg a honlapjukat is, ahol még több infót és videót lelhettek fel ezen elmés kis szerkezetről.

via.: Techinsider

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr778944468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása