Sötét jövő

Filmajánló: A szellemírtók újra írtanak, de bár ne tennék

2016. szeptember 26. - Wittigen

Nem is tudom, hogy hol kezdjem... Amikor eljutott hozzám a hír, hogy új Szellemírtók készül örültem, és reménykedtem, hogy talán viszontláthatom gyermekkorom rajzfilm sorozatának szereplőit (az újabbét, élükön a kék hajú vadóccal). Aztán, ahogy egyre több infó jelent meg a filmről, úgy vesztettem el a reményeimet. A zene hányás, ócska sztereotípiákra épül. Aztán megnéztem a filmet, és duplán okádhatnékom támadt.

Először is nézzétek meg a trailert:

A trailer alapján én anno a következő dolgokat szűrtem le: hurrá, Hollywood tényleg kifogyott az ötletekből és most jön az a pillanat, amikor az összes filmet újraforgatjuk női szereplőgárdával (Amúgy jön az Oceans 11 remake-je teljes női casttal, Jennifer Lawrence-szel az élen, és ennek aztán végképp nem tudom, hogy üröljek-e vagy sem de lényegtelen, az nem sci-fi). Juppí. A feministák most már nyáladzhatnak a monochrome árnyalatain kívül másra is. Lássuk csak a szereplőinket:

Itt van ügyeletes kvantum fizikusunk, és volt szellembolondunk, Erin Gilbert, aki legszívesebben inkább letagadná ezo múltját az egyetemi állása miatt. Klisé count: 1

 

 

 

 

Ha már lúd, legyen kövér (szó szerint): íme Gilbert iskolai legjobb barátja Abby Yates, akivel együtt írták a könyvet, ami miatt Erin állása a múlté lesz. Megszállot szellemkutató és feltaláló(?). Mondjuk, még mindig jobb, hogy nem ezt a tehenet választották, no offense, de attól a színésztől a hideg kerülget. Klisé count: 2

 

 

 

Ismerkedjetek meg következő csapattagunkkal Jilian Holtzmann-nal, akinek mit ad isten, doktorija van kísérleti részecske fizikából. Hmm ééérdekes. (Újabb social cast out, avagy a nők is lehetnek gépészek, ezt kapd ki Raymond Stantz.) Klisé count: 3

 

 

 

És íme Patty, a film személyes sztereotip néger női szereplője, aki amúgy egy New York Metro alkalmazottja. Hangos, úgy néz ki, mint valami gettószökevény, tehát a generál trash karakter. Klisé count: over 9000.

 

 

 

És a bónusz: a meleg recepciós. Na bakter, ez az utolsó szög a koporsóban, temethetjük a filmet. Ráadásul Janine az eredeti recepciós nem egy buta karakter volt, itt meg jellemzően szőke a karakter. Szépen vagyunk mondhatom.

 

 

 

 

És a másik oltári nagy probléma az ez, (meghallgatása tényleg csak saját felelősségre):

Értem én, hogy a Fallout Boy egy név, de ez semmi több, mint egy szarul elkészített nightcore szám (általában egy normál zeneszám animésített, változata a nightcore, némelyiknél a készítő tényleg újramixeli a számot, de a legtöbb esetében csak fogják feltekerik a pitchet, dobnak rá egy másfeles tempót, és gyorsítanak rajta és violá kész az anno "alvin és a mókusok" sítlusként hívott zeneszámok összessége). Az meg hagyján, hogy van benne egy rap betét, ami: 1.) abszolúte felesleges, 2.) abszolúte nem illik a filmbe. Amikor meghallgattam majdnem elbőgtem magam, hogy mégis mi a kénköves halált művel a Sony sokunk kedvenc betétdalával... Szóval a trailerek után meg a zene után egészen sötéten vártam, és vártam, hogy elteljen az a bizonyos idő, míg meg tudom tekinteni (mit kerülgetem a forró kását, a torrentre vártam). Ami kicsit jóváteszi a filmet: 

1.: Az fentebb meghallgatható zene összesen kb.: 30 másodpercet kap a filmben, ami igen csak üdvös dolog, mert én ki tudtam volna tőle ugorni az ablakon, bár sajnos az ominózus rap rész benne maradt... Amúgy lecserélték valamire, ami jobban hasonlít az eredetihez. LONG LIVE Ray Parker Jr!

2.: A látvány nem hagy maga után kívánni valót, bár azt meg kell hagyni, hogy ez a probléma nem merült fel.

3.: Karakterek

Na a harmadik pont megér egy külön részletezést. Néhány karakterben sikerült pozitívat csalódni, a többi az tényleg egy kliséhalmaz volt. Aki valahogy belopta magát a szívembe, az Holtzmann karaktere volt, a maga ön és közveszélyes felfogásával, de a többiek, hát, a készítők nem erőltették meg magukat, az biztos. Volt egy Abby Yates (Melissa McCarthy), akire kissé rászorult a minden gondolatomat kimondó nő karaktere és egy kiállhatatlan perszóna volt, egy törekvő de kimondottan unalmas fizikusunk, Erin Gilbert (Kristen Wiig) no meg egy Patty Tolanunk (Leslie Jones) aki ugyan hasznos eleme a csapatnak a maga nemében, de nem más, mint egy koppantott Winston, és cserébe, hangos, gettó trash, és pofonnal űz szellemet. Igazából senki sem egyedi karakter, hanem fogták az eredetieket, kicserélték a nemeket, és ennyi, de a humort nem sikerült transzplantálni, mert mikor megszólalnak én az asztalba verem a fejem). Hiába a megannyi apró elem ami jó lenne, mert amúgy az is volt, amikor Patty épp nem gettó trashként viselkedett, akkor tényleg hatalmas tudással rendelkezett New York városáról (a börtönös sztori, amit a metróban mesél el, az nagyon tetszett), és ő vitte előe a többieket. Az eredeti filmek szereplői szintén feltűnnek a filmben, bár semmi közük nincsen az előbb megjelent két filmhez.

Bill Murray, mint hoax romboló szkeptikus (hehe, rövid szerep volt):


Sigourney Weaver meg, mint Holtzmann egyetemi mentora tűnik fel a színen, felhívva diákja figyelmét arra, hogy idézem: "Ha valaki túl nagyot tüsszent, ebben az épületben mindenki hamuvá válik." Erre Holtzmann közli, röhögve, hogy az egész rendszer "instabil", szóval oda se neki.

És a végfőcím mögött bujkáló utolsó jelenetecske, pedig külön élvezet. Na, vajon ki is az a Zuul?

Összességében jó film lehetett volna, de a pozitív csalódások ellenére is bennem van a negatív szájíz, mellyel a gyerekkoromat teszik tönkre. A poénok rosszak, a karakterek erőltetettek, a VFX munka helyenként kiemelkedő, de amint túl közel megyünk átcsúszik elfogadhatatlanba. Fáj hogy a film csak annyit tud felmutatni, hogy hé lecseréltünk mindenkit az ellenkező nemre, ja mostantól a titkárunk meleg, de cserébe hülye (tényleg, durván lealacsonyító, amit Chris Hemsworth karaktere művel). A sztori egyedi, új gonoszt kapunk Vigo és Gozer után, de a csúcs pillanatokban képesek elrontani fujtató karakterekkel és táncpartira jelentkező SWAT osztaggal. Manapság egyre jobban divat a reboot, de úgy látom, hogy azzal akarták eladni a filmet, hogy csak nőkből áll színészgárda. Na, az Extrem Ghosbtbusters sorozat góth lánykája több nőiességet és karaktert hordozott magában, mint a jelenlegi banda. De ezt is lehet indokolni a szélesebb közönség befogadásával. Hát nem jött össze.

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr7211743959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása