Sötét jövő

Hibrid poszt: Metro film hír és kisfilm.

2016. november 11. - Wittigen

A moszkvai metró. A Szovjet építészet csodája, mely egy másodlagos, sokkal sötétebb célt is szolgál. Óvóhelyet nyújtani a moszkvaiaknak az abban az időben elkerülhetetlennek látszó atomháború következményei elől. Erről a funkcióról már sokan elfeledkeztek az évek során. Kivéve pár embert, akik várták a jelet, készen arra, hogy megnyissák a kapukat az emberiség utolsó túlélői előtt…

Én 2010-ben olvastam el az akkor már megjelent 2033-at, bár akkor még csak az maradt meg bennem, hogy: „Húúúú, metro”. Meg az, hogy le akartunk mászni zárás után valahogy a metróba… Ahh, de lököttek voltunk. Egy évre rá, 2011-ben ki jött a 2034, és az akkor rendezett dedikáláson fel is merült a kérdés, hogy lesz e valaha film a Metróból. Akkor az író a következőket mondta:

Tárgyalásokat már folytattam, de a megkeresett cégnek /MGM, ha emlékeim nem csalnak - a szerk./ nem tetszett a forgatókönyv, mivel az nem éppen boldog véggel zárult. Visszaadták, hogy írjam át. A válaszom a "nem" volt. Nem fogom csak azért átírni a könyvemet, hogy megfilmesíthessék.
/Amúgy megtetted, de ebbe most ne menjünk bele. - a szerk./

Régóta vágya a rajongóknak egy Metró film. De vajon lehetséges volna vászonra vinni úgy, ahogy azt az író megálmodta? Ebben a fura sci-fiben a tudományos fantasztikum vonulat háttérbe szorul a lélektani utazás mögött, és zárt térben játszódik. Most már, 2 játék és 3 könyv után felcsillant a fény az alagút végén, hogy filmként is viszontláthatjuk Glukhovsky művét. De jaj, lehet, hogy az metró! Vegyes érzelmekkel teli szívvel tekintek e hírekre, és próbálom eldönteni, hogy ez most jó, vagy rossz. Ezek az aggályok nem érintik a producer személyét, aki Michael De Luca /Dredd, Penge 1-2/ (akinek nem volt szíves fogadtatása a „Magyar Metrós közösség” köreiben). Két dolog ad okot aggodalomra. Az első a filmipar tendenciái. Vagyis, hogy addig nyúzzuk a nevet, míg végleg ki nem fúj (rád nézek Rowling), és annyi filmet facsarunk ki belőle, hogy a végén már unalmas legyen. De azokat is lehetőleg Part 1 és Part 2 formátumban. A második meg maga az író. Aki a folytatásokkal egyre jobban elásta a trilógát. (A '35 már egyenesen katasztrofális). Bár szívesen néznék sok univerzum beli filmet, de az olaszok által megerőszakolt fallout+stalker koppantásra (amit Metro regényként próbálnak eladni) NEM vagyok kíváncsi.

Egy film. Egyetlen egy filmnek kell elkészülnie. Ne legyen folytatás, ne legyen előzmény. Csinálják meg az első könyvet filmként, vigyék bele mindazt, ami a könyvben benne volt, de semmi mást. Nem kell szuper CGI, nem kellenek agyon buffolt mutánsok. Legyen meg az a hangulat, ami megvan az első könyvben. Ennyit kérek. De meglátjuk, hogy mit hoz a jövő. Remélhetőleg egy sötét és komoly hangvételű alkotást. Szóval egyenlőre vergődünk a levegőben, és reménykedünk egy épkézláb adaptációért. Még jó sokáig. De reményre mindig van ok.

Ilyen ok az alant majd megtekinthető videó, mely a Last Light videójáték élőszereplős trailereinek összegyúrása. Egészen jól lefesti, hogy mi volna a vágyam (csak color correctiont hajtsanak végre, mert gyűlölöm a fakó színeket), ha filmesítésre kerülne a sor.

Utóirat: csak a 2033 készítsenek könyvet ,a másik kettőt inkább felejtsük el. De ez lehet, túl nagy kérés, mert, ha egyszer valakik (értsd: Hollywood) ráteszik a kezüket egy jogkörre, akkor addig fejik, míg a tehén bele nem gebed.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr8811947103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása