Sötét jövő

Könyvtár: 4 könyv - 4 érzés SW kézikönyv sorozat ajánló

2017. január 16. - Wittigen

Már több mint egy hónapja megérkezett a Szukits kiadó új négykötetes kézikönyv sorozata, mely a Star Wars univerzumának (sajnálatos módon már csak a Legendák része, átok rád Disney) 4 szeletével foglalkozik.

Kezdetekkor mázlim volt, és sikerült olcsón (18000 forint helyett 13000 forintért) beszerezni a könyveket, és őszinte leszek, megérte! Négy könyvet kaptam, négy különböző személyiséggel. Minden könyv egyedi, a saját szeletére jellemző külalakkal rendelkezik (mondjuk én szívrohamot kaptam a Fevadász kódextől, de erről később).  Széljegyzetek teszik színesebbé a könyvet, és nyerhetünk betekintést általa a könyv szereplőinek életébe, gondolkodásába.

Fejvadász kódex:
Kezdjük a külcsínnyel: Dombornyomott fedlap (süllyesztett), sötétzöld háttér, arany emblémákkal (célkereszt és banthakoponya)  és professzionalizmust sugalmazó betűtípussal, díszített könyv. Kicsomagolásnál, húgom felhívta a figyelmem a könyv tépett széleire. Megált bennem az ütő, hogy megint sikerült egy ilyen nyomdahibás valamit kifogni. De a könyv direkt készült tépett oldalszélekkel, így egy megviselt könyv hatását kelti, mely tényleg egy fejvadásztól származik. Tartalom: A könyv belső oldalán az Újköztársaság katonaságának lefoglaló pecsétjével találhatjuk szembe magunkat, Noan Jeraddi kapitány által szignózva. Bevallom nyögvenyelősen haladtam vele. Lehet túl szabad volt a stílusa (lehet nem a teljesen kezdő jelentkezőknek lett kitalalálva, mint amilyen én lehetnék), de miért is várnánk el rendezett és katonás fogalmazást a szabadabban élő fejvadászoktól? A könyvön keresztül betekintést nyerhetünk a fejvadászat, mint ágazat kialakulásra és működésére: hány százalékát kell a fejpénznek beszolgáltatnod a munkáltatódnak, és mennyi marad nálad. Elérhető képzési formák, javasolt eszközök és járművek gyűjteménye. Taktikák, engedélyek, körözési típusok és különbségek leírásai. Valós fejvadászoktól érkező tanácsok széljegyzetek formájában. Számomra újdonság ként hatott, hogy a fejvadászok gyakolatilag legálisan működnek, a birodalmi rendőrséggel gyakran együtműködve (én mindig azt hittem, hogy ők törvényen kívüliek). Többek között Jango és Boba Fett, Bossk, Greedo teszi tiszteletét a margókon (Greedo egy idióta, nem csodálom, hogy hamar meghalt), néha pedig a lázadó parancsnokságtól Han Solo is tiszteletét teszi, de ő egészen ritkán. Szóval, ha szeretnél fejvadásznak felcsapni, a könyv ugródeszkaként szolgálhat neked.

Birodalmi kézikönyv:
Külalak: Fekete, letisztult fedlap, központi helyet elfoglaló logo, katonás felirat, tökéletesen tagolt, és kiváló minőségű oldalak. Szintén dombornyomott, de ellentétben a Fejvadász kódexxel, itt nincs kis mintás díszítést. Sugárzik belőle a rend és tisztaság, egyszóval hűen tükrözi a Birodalom eszméit. Tartalom: Két fő részre tagolható: Birodalmi doktrínák és a császár személyes szavai. Az előbbi nagy csoport több kis alcsoportra bonthatóak. Itt is, mivel lefoglalt könyvről van szó, a lázadó parancsnokság üzenetével találkozhatunk először nem kisebb személy, mint Luke Skywalker ikatása alatt. A margón többek között a Zsiványok vezetője Wedge Antilles, Crix Madine dezertált birodalmi tiszt, Leia Organa, Carlist Rieekant Szövetségi parancsnok teszik tiszteletüket. Említés szintjén találkozhatunk egyéb univerzumbeli szereplők, pl.: Röfi (Porkins) nevével is. A fekete kézikönyv bemutatja a birodalmi flotta és gyalogség felépítését század és ezred szintű lebontással, valamint ezekhez neves taktikákat is társít (pl.: példák), melyeket az Új Köztársaság kommentátorai annak rendje és módja szerint ízekre szednek. Megismerheted a gyalogság és a légierő eszközeit, és a rendelkezésre álló technológiáit (megismerheted a titokzatos álcázó technológiára vonatkozó kevés nyilvánosságra hozott anyagot, amire szükséged lehet, az elkapásukhoz, illetve a további teendőkhöz, ha már elkaptál egyet), meglepődve konstatáltam, hogy a birodalomnak nem csak gyalogsága és légiereje van, hanem haditengerészete is (különleges, úszásképes AT-AT-kal felszerelve). Szórványosan előfordulnak teljes csatákról készült (vesztes csatákról készült) jelentések, javaslatokkal tarkítva a kimenetel megváltoztatásának érdekében. A második felében a könyvnek a birodalom szuperfegyvereiről (DS-1 és nagyobb csillagrombolók) esik szó, valamint Palpatine császár (ki széljegyzetekben is tiszteletét teszi) személyes szavail, megismerheted a Birodalom alapköveit alkotó eszméket. A bircsik kézikönyvét már sokkal egyszerűbb volt olvasni, mivel sokkal rendezettebb volt, mint a fejvadászok által írt. Árasztja magából a katonás rendet.

Sithek könyve
Külalak: Fekete, agresszív szögletes mintákkal dombornyomott, vörös fedlap, üvöltő, dühvel teli, szintén fekete betűtípus (igen a valós könyvön fekete, nem színezetlen, mint a mellékelt képen). Igen, ez egy valódi Sith mű. Főleg Palpatine (mivel az ő személyes változata volt ez), Luke Skywalker, Yoda és Mace Windu lapszéli jegyzeteivel találkozhatunk. A töredékek gyűjteménye olyan híres/hírhedt nagyuraktól tartalmaz bejegyzéseket, mint pl.: Darth Plagueis, a Bölcs (jeles sith alkimista) vagy Darth Malgus, habár nincsenek külön szerzőnevekkel ellátva az egyes fejezetek, ki lehet találni a széljegyzetek és a képek alá írt információkból, hogy ki az adott rész szerzője. A szöveget áthatja a Sith kódex szellemisége, és áthatják az erős érzelmek, mintha valami szónoklatot olvasna az ember. Tény, a legtöbb nagyúr a későbbi koroknak írta szavait, mindegyik saját munkáját éltetve. A könyv nem csak a Sith rend kialakulásának történetét rejti magában. Valószínűleg annó több kötetes lehetett e mű, mert a benne rejlő titkokkal akár több könyvet, ha nem könyvtárakat lehetne megtölteni. Sith alkímia, trükkök, fegyverkészítés. Az erő jediknek tiltott aspektusai, mint pl.: kriokinézis, életelszívás, elmeszilánk.  Varázslatok és illúziók létrehozásához leírások, talizmánok és azok használatához útmutató. Ebben a könyvben is van egy jól elkülöníthető szekció az Éjnővérek szektájáról (Assajj Ventress is közéjük tartozott, és ebben a szekcióban az ő margóra írt üzeneteit is megtalálod). Ez a különálló rész bemutatja az Éjnővérek felépítését, hitvilágát, tomtemeit, talizmánjait. Betekintést nyerhetsz filozófiájukba, és az erőről alkotott fogalmukba.

És utoljára: Jedi útja
Küllem: kellemes kék borító, ezüst színű, nyugalamat sugalmazó mintákkal dombornyomva. Talán már feltűnt kedves olvasóm, hogy a könyvek ellentéteket alkotnak. A fejvadászok rendezetlen, vad kézikönyve a birodalom katonás rendű kézikönyvével szemben, a jedi kódex a sith kódex ellen. Széljegyzetekben ismerős neveket látunk viszont: Anakin, Ashoka Tano, Kenobi, Qui-Gon Jinn, Dooku gróf és Palpatine gúnyos kommentárjai sem maradnak el, elvégre ez a könyv is az ő gyűjteményéből származik. A könyv végig vezet minket a rend történetén, toborzási szokásain és (kövült) hagyományain (miért a kövült? Olvassátok el Karen Traviss Republic Commandó sorozatát, és megtudjátok, hogy mi a baj vele). Bevezetőt ad a padavanok életébe, tanulási görbéjébe, az oktatott kardstílusokba és erő használatba. Képet kaphatunk a fennálló irányzatokról, amiket választhatsz, pl.: jedi őr, felderítő, konzul, könyvtáros, orvos. Kitér a tanulható fegyverváltozatokra (fénybot, fénykard, sima erősített). Szó es(ne)ik a próféciáról, csak valaki kisatírozta a sorokat (vajon ki is lehetett, nem is tudom...). Sajnálatos módon a könyv nagyságára árnyékot vet a berögzült ideák, és elöregedett tanok erőltetése. Több helyen is egyet értek Palpatine jegyzeteivel, hogy a Jedik elkényelmesedtek. De így Palpatine halála után ez az egyetlen hivatalos forrás, mely így rendezett állapotban került az Új Jedi Rend tulajdonába.

Összegzés:
A 4 könyv mindenképpen megéri az árát, de csak akkor, ha olyan ember vagy, aki szeret bekukkantani a kulisszák mögé. Enciklopédiákhoz hasonlóan néhol száraz, és unalmas olvasmány lehet (néhány része még nekem is az volt). Ha pedig nincsen rá meg egyenlőre a pénzmagod, ne aggódj, gyakorta van leértékelve :) .

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr5612045201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása