Sötét jövő

Alternatív Zsivány egyes és a Birodalom információ-technológiai hibái

2017. április 12. - Wittigen

Mire megírtam volna az eredeti ötletet, már harsogott az internet a Zsivány egyes alternatív végéről, úgyhogy atomra benéztem a dátumot. Szóval kicsit újítanom kellett, így kaptok egy kombó cikket az alternatív Zsivány egyről és és a Birodalom biztonsági szakadékjairól. Remélem a második téma egy kicsit több újdonságot fog tartalmazni, mint az első.
A Zsivány nagyon jó film volt, több dolog miatt is. Megmutatta, hogy a lázadás nem egy ártatlan szerveződés volt. Jó volt a sztori és a látvány. Természetesen vannak dolgok, amiknek a megváltoztatása kicsit hazavágta a szememben a filmet. Ilyen volt Erso karakterének megváltoztatása, és (szerintem) egyik legjobb zene kihagyása többek között.

Ha a 7. részért nem is, de a fenti képsorokért már hálásak lehetünk a Disneynek. Ugyan nem volt kellemes látni, ahogy főhőseink hullottak, mint a legyek, de majdnem örömujjongásban törtem, ki mikor az utolsó scraifi jelenet megtörtént. Nincs csók, csak a közelgő nukleáris lökéshullám. Hell yeah. Ennek így kellett véget érnie. Nem beszélve arról, hogy sokadjára végignézve is elfog a remegés az izgalomról.

Persze voltak rémhírek, hogy újraforgatás, meg, hogy a Disney gyáva, és nem meri kinyírni a népet. Meg keringett egy kép is egy rajongói csoportban, ahol mindenki fel volt háborodva, hogy egy katona fejéről leszedték a kifolyt vért. Nyüansznyi részlet, amondó vagyok.  De nem minden lett volna így. A készítők a kezdetek kezdetén teljesen más mederbe akarták terelni a történet folyását, mely egyedül egy karaktert nem érintett volna. Őt:

K-2SO-n kívül, majdnem mindenki más lett volna. Kezdve a legelején Jyn Erso nem csak simán Jyn Erso elítélt lett volna, hanem Jyn Erso őrmester. Továbbra is egy Cassian Andor típusú karkter lett volna a csapat főnöke, de más név alatt. A befejezés is más lett volna, nevezetesen, hogy Erso és Andor túlélték volna (a többiek továbbra is meghaltak volna, főleg K-2SO, kinek az alternatív változatban is fixált vége volt). Habár az alternatív befejezést soha nem forgatták le, a forgatókönyvet azért megírták hozzá, biztos ami biztos alapon. 
A Collider interjújában a Zsivány egyes egyik forgatókönyv írója a következőt mondta:
:

Már az első elgondolás is az volt, hogy mindannyiuknak meg kell halniuk. Ha valamiért az életed adod, akkor az ez lenne. Egy esély, hogy elpusztíthass egy szörnyű fegyvert, mely amúgyis megölne..

De, ha a karakterek megölése volt az eredeti terv, akkor mire fel az alternatív befejezés? A válasz egyszerű: biztosítéknak. Ugyanis az egyenletben továbbra is szerepelt a Disney, aki 2 okból is megvétózhatta volna a sötét befejezést. 1. ok: elvágni az esélyt a karakterek életbentartására és az esetleges későbbi filmek készítésére? 2. ok: szimplán túl kockázatosnak is találhatta volna, hisz eddig soha nem volt effektíve végleg vége egy SW filmnek. De szerencsére a Disney vezetősége rábólintott a dologra, így Jyn Erso, Cassian Andor, K-2SO, Chirrut Imwe, Bodhi Rook és Baze Malbus egymásután hulltak el.

Mi változott volna a rendes befejezéshez képest?: Ahogy egy nagyon korai trailerben is látható, pl ebben 1:21-től --

Az alternatív befejezés használta volna ezt a jelenetet. Egy lázadó hajó landolt volna, mely kimenekítette volna hőseinket Scarifról. Ki az űrbe, Darth Vader zárótüzébe. Miután a komp megsemmisült volna, a nézőkönzönség észrevehetett volna egy mentőkabint, mely pontosan úgy nézett volna ki, mint valami törmelék a csatából. Leia hajója pedig később visszatért volna értük az Alderaanról. A tervek átadása a kompról megtörtént volna

via: collider | sreenrant

És akkor a második téma: Mi vezetett a tervek ellopásának sikerére? A válasz egyszerű: olyan hatalmas árkok (már nem lehet réseknek nevezni ezeket) tátonganak a Birodalom biztonsági pajzsain, hogy egy Mon Calamari cirkálóval átrepülhetnénk rajtuk,fel sem tűne nekik. Hewlett-Packard Enterprise végzett egy kis kutatást, és a megkérdezett szakértők öt, igencsak súlyos biztonsági hibára mutattak rá.

Az első a mozgó, kényes információkhoz hozzáférő eszközök nem megfelelő védelme. Ennek a problémának ékes képviselője k-2SO, kit elfognak és átprogramoznak. A tény, hogy sikerült meghekázni egy KATONAI céleszköz áramköreit súlyos hiányosságokra utal védelmi rendszerek terén. Ilyen esetekben illő volna egy olyan rendszer beépítse, mely a módosítások után darabokra tépné a szerkezet agyát. Akár fizikailag, akár képletesen (fizikai jobb ötlet). A legjobb, számunkra ismert módszer is segített volna e messzi-messzi galaxis fejlesztőin. A kódaláírás lehetővé tette volna, hogy csak azok módosítsák a kódot a robiban, akik neve egy specifikus listába van égetve.

A listán a következő az eszközmenedzsment.

Nem árt nyílvántartani, hogy mivel rendelkezünk. A filmben csak úgy randomra feltűnik a Zsiványokat szállító landolóhajó, mire jogosan kérdőre vonják, hogy mit keres itt, mire Bodhi nemes egyszerűséggel csak azt válaszolta, hogy átirányították ide, majd elküldi a LOPOTT hajó azonosítóját (amit mellesleg egy szigorúan TITKOS bázisról loptak el, amit a lázadók MEGTÁMADTAK), amit ELFOGADNAK. Semmi háttér ellenőrzés, semmi kontakt felvétel az állítólagos átirányító központtal. Ha lenne nyilvántartás, és az vezetve lenne, akkor egy egyszerű lekérdezés a küldetés végét okozta volna. De hőseink újfent átcsúsztak azon a bizonyos szakadékon.

Miután landoltak, lenyúlják az ellenőrzésükre érkező tisztek ruháját, és nemes egyszerűséggel becammoggnak a bázisra. És itt kellene őket megfogni. Annyival megtehette volna ezt a Birodalom, hogy a leszállón szolgálatot teljesítő személyzetnek csak egy bizonyos pontig van belépési engedélye. De ez nem történt meg, bármiféle különösebb hátráltatás nélkül eljutottak a rendeltetési helyükre, és eközben egy újabb katonai hardver "agyát" hekkelték meg. Se egy hang azonosítás, se egy retina szkenn, semmi. Pedig a limitált számú hozzáférésnél nincs jobb szűrés (mint a robotok esetében is említve volt). 

Az utolsó két pont magával az ellopott adatokal kapcsolatosak. Jynék lenyúlják az adatárolót, nagynehezen fellövik (majd erről később) majd a kapott adatok már egyből olvasható állapotban vannak. Tehetik mindezt azért, mert adattárban tárolt merevlemezek nem voltak titkosítva. Birodalmi projektnél legalább egy algoritmussal illene titkosítani, és a feloldó kulcsot máshol tárolni. Ekkora volumenű projektnél pedig a terveket akár fel is lehetne darabolni. Pl, elég nehéz lett volna több különböző helyről összelopni a terveket és az azokat feloldó kulcsokat (megjegyzem, ha nem kergette volna a lázadókat a tatár, bármit meglovasíthattak volna). Ez a megoldás látható az Ébredő erőben, Luke helyzetét titkosították ezzel.
Végezetül, de még mindig az adatokkal kapcsolatos figyelmetlenség: a küldés gombot lenyomása után nem kényszerítette semmi Jynt semmiféle kód/azonosítás végrehajtására , egy nem hitelesített, birodalmi rendszeren kívül eső eszközre való adatsugárzásra. Én már csak rázom a fejem....

Csoda, hogy a birodalom fent tudja tartani a hatalmát...

via.: Magyar Idők

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr5012356983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása