Sötét jövő

A lehetetlen látomás, Jodorowsky soha el nem készült Dűne adaptációja

2017. november 23. - Wittigen

Egy dokumentumfilmet szeretnék ajánlani nektek egy olyan projektről, ami  soha nem készülhetett el, de a hagyatéka tovább él megannyi sokak által kedvelt sci-fi filmben. Ez Jodorovsky Dűnéje, melyhez a szükséges költségvetés akkoriban 15 millió dollárra lett becsülve, a film hossza pedig 14 órára.

De ki is az az Alejandro Jodorowsky? Filmrendező, producer, színész, zeneszerző, pantomimművész, képregényszerző, író és költő.. Emellett vallásfilozófus, pszichológus, karatemester, tarotszakértő, született 1929-ben, Chilében. Szóval igen, fura figura, a filmjei nem különben. Egyszer kapott egy ajánlatot Michel Seydouxtól, hogy mondjon egy filmet, és megkötések nélkül megcsinálhatja. Jodorovsky kalandjai (és talán nem állítok földtől elrugaszkodott dolgot, ha azt mondom, hogy őrült kalandjai) ekkor kezdődtek a Dűnével. Egy célkitűzése volt: a csapatnak, melyet összeállít olyan "harcosokból" kell állnia, mint amilyen ő maga. Így állított össze egy olyan csapatot, melyekben olyan nevek sorakoztak, mint például Salvador Dalí, Pink Floyd, H.R Giger, Dan O'Bannon, Moebius (Jean Giraud), Mike Jagger, Chriss Foss és sokan mások. Amikor néztem a dokumentumfilmet, nem voltam képes elhinni, hogy egy ember sikeresen megnyerjen ennyi híres embert, egy projektnek. (A Dalíval, Jaggerrel és a Pink Floyddal való egyezség kötés/megismerkedés volt a legjobb a véleményem szerint, de Orson Welles sztori sem rossz.) Egyszerűen elképesztő, ahogy ez az ember beszél a művéről és terveről, valamint arról, hogy milyen jelentést tulajdonított minden egyes momentumnak, ami az előkészületeket övezett. Az is szívmelengető, ahogy a munkatársai vélekedtek magáról Jodorowskyról. Inspiráló, támogató, csak egyek a sok jelző közül. Az a szeretet és érzelem ami árad belőle hihetetlen. A látomása pedig elképesztő volt, olyannyira, hogy soha nem készülhetett el úgy, ahogy az a "telefonkönyvben" meg van álmodva. Egyesek szerint, minden más lett volna, ha elkészül. Egyesek szerint Jodorowsky őrült volt. Döntsétek el ti magatok.

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr3313147834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fedaykin 2017.12.01. 09:38:12

Aki Düne filmről álmodik az csakis őrült lehet :-D

Wittigen 2017.12.14. 21:47:59

@Fedaykin: hát Jodorowsky eddigi műveit tekintve és ezt a dokomentum filmet alapul véve, bizton állíthatom, hogy Jodorowsky megfelelő mértékben őrült.
süti beállítások módosítása