Sötét jövő

Halo 4 Kezdetek/Hajnalhasadás - filmajánló

2018. január 16. - Wittigen

Jelenleg 2 Halo film van kint, leszámítva persze a töménytelen játék átvezető videó összevágásokat, illetve azt az  élőszereplős Landfall sorozatot, melyeket Neil Blomkamp rendezett, és összetéve egy nagyjából teljes filmet adnak ki. Az egyik a Nightfall, róla később, a mostani cikkünk alanya pedig a Forward Unto Dawn, mely az első élőszereplős/kosztümös film volt. Lore hűség szempontjából nem tudok nyilatkozni, mivel nincsen konzolom, és amúgy is, gyatra játékos vagyok kontrollerrel.A magyar címe a filmnek Kezdetek, aminek tán több köze van a történet egészéhez, de ha az eredeti angol címet nézzük, akkor ahhoz a Hajnalhasadásig előre közelebb áll (ez van feltüntetve az iMDB-n is). De igazából ez lényegtelen, csak az én szememben szálka a film fordított címe, ezért a Hajnalhasadás. Eredetileg egy 5 részes sorozatnak indult a film, melyet az Xbox 1 megjelenésével együtt jelentett be a Microsoft. Van szinkronos változat, de én mindenképp javaslom az eredeti nyelvet, mindössze csak azért, mert én elsőnek feliratosan láttam, és akkor már nem rontanám el az érzést, egy félig komolyan vett szinkron munkával. A történet első fele lassú folyású, amolyan iskolai életet és a karakterek, főleg Lasky személyét mutatják be. Aztán az események a felénél felgyorsulnak. A film Canadában Simon Freaser egyetemen fogott, azon kívül pedig Vancouverben forgott, nagyjából 8,5 millió dollárból

2525-ben járunk, épphogy megkezdtük az űr kolonizálását, de máris kitört egy háború. Egy osztag kadétot és az ő felkészülésüket követhetjük végig. Egyikük, Thomas Lasky kételkedik önmagában, és a megvívandó háborúban. A vívódások közepette megjelenik egy harmadik fél is a színtéren és pusztító csapást mér a kiképző bolygóra. A romok közül egy híres személy menti ki kadétjainkat, kinek a 117-es szám szerepel a páncélján. Neki kell a kételkedő Laskyt inspirálni, hogy azzá váljon, amivé lennie kell. Tömören ennyit a történetről, tovább nem részletezném, mert túl sokat mondanék el róla.

Véleményem szerint nem érdemli meg az utálatot, ami kijárt neki sok "kritikus" keze által (megjegyezném, hogy ezek az emberek amúgy hulladék filmeket, az egekig magasztalnak, szóval ki a rákot érdekel, hogy mit mond valaki). Nem egy szuper produkció AAA nevekkel (mondjuk engem abszolúte hidegen hagy ez is, a színészek tökéletesek annak, amilyen szerepre beválogatták őket, mit változtatna, hogyha a bárkit is valami nagy nevű ember játszott volna? Elárulom: semmit. Habár azért megjegyezném, hogy két ember neve azért minőségi projektben feltűnt, az egyik ilyen Osric Chau, aki az Akira Projektben is részt vett, és egy zseniális élőszereplős trailert raktak össze a méltán híres Akira animéhez, illetve Anna Popplewell aki pedig a Narnia első és második részében szerepelt, mint Susan) Ez a sorozat igazából promó volt az éppen akkor érkező játékhoz, és bár nem mozi alapanyag, de máris többet (sokkal többett) ad, mint a Youtube-on ezerszámra fellelhető "filmek" amik a játékok átvezető videóit tartalmazzák összevágva, mely a a játék menet nélkül gyakorta nehezen érthetőek. Megtekintését javaslom, de csak szigorúan szórakozási céllal, egy tál popcorn mellett.

Rugaszkodjunk el azonban egy kicsit el a filmtől, és tekintsünk amögé. Gondolom, ha "régóta" olvasod a blogot (értsd, mióta én írom a cikkeket) talán feltűnhetett, hogy próbálok minnél érdekesebb mögöttes infókat is megosztani az általam posztolt dolgokról, most se lesz ez másképp, kedvenc zöld páncélos narancssárga vizoros katonánk jelmezének készülése után kutakodtam egy picit, és ezt találtam: Master Chief-et egy bizonyos Daniel Cudmore játsza, aki 2 méter magas (direkt így válogatták amúgy a szereplőket, hogy Cudmorehoz képest aprónak tűnjenek). A Legacy Effects pedig csinált egy teljes 3D szkennt a testéről, és ehhez hozzáigazították a Microsofttól kapott modellt. Majd 3D nyomtatták a modulokat és azok alapján a Weta Workshopnál csinálták meg a végleges gumi elemeket, melyek egy búvárruha szerű egyberuhához rögzítettek. Szóval a kaszkadőr mutatványokat Cudmorenak kellett megcsinálni, ugyanis csak 1 páncél készült, az is csak is rá volt jó. Mind a rendező Stewart Hendler és Frank O'connor dícsérte Cudmoret, aki a nagyjából 30 kilós páncéllal is hihetően mozgott. 

A másik igazán kiemelkedő díszlet darab az pedig a "bukott" ODST Landfall rövidfilmekhez készített MŰKÖDŐ Warthog (szintén Weta gyártmány).

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr1613002158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása