Sötét jövő

Egyenlítői napfarm és száraz területek öntözése, íme két nagyszabású terv

2018. május 03. - Wittigen

Gondolnunk kell jövőre szóva egy jó kis napfarm vagy vízrendszer a száraz területekre nem is olyan rossz ötlet. De a dolgokat érdekessé teszik, hogy az előbbit a Holdon az utóbbit meg Afrika egész területére tervezik.
A japán SHiMZ cégcsoport főleg civil mérnöki munkák terén specializálódtak, de elég grandiózus terveket dédelgetnek, ezekből ragadnék ki kettőt, melyek tűnnek megvalósíthatónak, a többinél (mert a vízen lebegő piramissal nem igen tudok mit kezdeni).

1.) Napfarm a Holdon

A Hold egyenlítője megközelítőleg 11000 km hosszú. Emellett nincsen légköre és 0-24-ben éri a napfény. Ezek a tényezők hatalmas mennyiségű többlet energia begyűjtését tennék lehetővé. Arról már nem is beszélve, hogy nem szúrná a sötétzöldek szemét egy ekkora méretű építkezés egy halott bolygón. Apropó építkezés, a cég tervei szerint az épületeket és a szükséges infrastruktúrát, de még a nappaneleket is mind, a Holdon is fellelhető anyagokból alkotná meg. Távvezérelt robotokkal. Az energiát pedig úgy juttatná a földre, hogy azt lézerré és mikrohullámokká konvertálná, és azt lesugározná, amit a földön kialakított vevő állomások átalakítanának energiává (részemről azonban felmerül a kérdés, hogy a beesési szög fügvényében hogy oldják meg a "no-go és fly zónákat? Merthát koncentrált energia nyalábba belerepülni annyira nem jó ötlet (legalábis az álmoskönyv szerint nem az). De még erősen tervezési fázisban vagyunk, szóval van még idejük gondolkodni a dolgon. Azon meg aztán főleg el kell gondolkodniuk, hogy, hogyan teszik terrorista biztossá a bulit. Mert ahogy azt említettem mikrohullám és lézer formájában akarják a földi "vevő" állomásokhoz juttatni az energiát. És ha rossz kezekbe kerülne, akkor lenne egy mini Halálcsillag a tőszomszédságunkban.

2.) Vízháló Afrika szívében

Az alacsonyan fekvő sivatagi területek élhetővé tételét nagyjábl 30 km átmérőjű, egymástól 150 km-re elhelyezkedő, összekötött tavak létrehozásában látják. Több funkciós használatot terveznek: a kialakult mesterséges szigeteken városokat terveznek, melyek a víztömeg hűtő viselkedése miatt válnának élhetővé, a tengerből sós vizzel táplált tavak hal vagy algatenyésztésre kiválóak lennének, amik nem csak a leendő városokat, hanem az egész kontinenst élelemmel tudnák ellátni. Továbbá sótalanítókat is létesítenének, ezáltal ivóvizet tudnának előállítani. Természetesen ez a terv is rendelkezik néhány hátulütővel: nem tudni, hogy ekkora méretű víztömeg mégis milyen változásokat okozna az éghajlatban, a felhasználandó források mérete a 30 méter mély tavak kialakításához, illetve a a politika. Az a fránya politika...

via.: iMGUR SHiMZ

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr7513705426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása