Sötét jövő

HFY 13. rész: A kozmosz ellen

2018. június 03. - Wittigen

Ez a HFY egy kicsit talán fura lesz, de remélem tetszeni fog a két összevont téma. Szóval, az abszolút rossz forgatókönyvről már beszéltünk, ha nem emlékeznétek rá, itt olvashatjátok. Azóta Amerikában egy kicsit még hozzátettek ehhez a dologhoz, úgy 220 rezisztens esetet. 

Eónok óta őrködött birodalma felett. Amikor a csillagok még csak hűltek és a világmindenség alkotó pora még csak a helyét keresve kavargott, otthont keresve magának, ő őrködött. Birodalmának lakói elfogadták uralmát (nem mintha lett volna beleszólásuk), és ő nem bánt velük durván. És mégis, egy vagy milliárdok halála, számára lényegtelen volt, hisz jelenlétük csupán egy lábjegyzet volt a történelemben. Amikor az emberek először magukra vonták a figyelmét, nem igen foglalkozott velük. Gyengék voltak azokhoz a kihívókhoz, akik uralma eónjai alatt szembe kerültek vele. Ahogy az emberek fejlődtek az Ő királyságában, olyan akadályokat gördített eléjük, melyek erejét azok fel sem foghatták. De az emberek kitartóak voltak, és a rájuk küldött veszedelmeket annak rendje és módja szerint leküzdötték. De végtére is lényegtelen, majd küld halálosabbat, gondolta Ő. És ismét, az emberek hullottak, mint a legyek. Holt testek mindenfelé, kontinensek népességei töröltettek el, és mégsem hátráltatta őket. Tovább fejlődtek, és fáradhatatlan meneteléssel foglaltak egyre többet területeiből. Ott is megéltek, ahol meg kellett volna halniuk. Megéltek a perzselő hőségben, és városokat építettek a zsibbasztó hidegben. Az étvágyuk kielégíthetetlen volt, és pusztításban mutatott jártasságuk már-már egy szinten volt az övével.

Elkeseredettségében felhasználta azt a fegyvert, amit még ő is túlzásnak tartott. És mégse érzett bűntudatot, csak a félelem szokatlan ízét. Ez volt az utolsó bevethető fegyvere. Elsőre úgy tűnt, hogy működik, de tudta, hogy csak idő kérdése, hogy legyőzzék. Túl régóta figyeli az embereket, tudta, hogy csak idő kérdés, hogy utat találjanak uralma megtöréséhez. Amikor tudósaik bejelentették az emberiségnek, hogy megtalálták a rák ellenszerét, Gaia őszintén megrettent.

(AKira1189 - ...)

És akkor most a jó hír. A fentebb is linkelt cikkben azt állítottam, hogy 1980 óta nem fejlesztettek ki új antibiotikumot. Nos ez téves állítás volt (és ebben a tekintetben a cikk is téves). Pontosabban fél téves, ugyanis 1987 óta nem fejlesztettek ki új osztályt. De 2015-ben német és amerikai kutató szervezetek sikeresen izoláltak egy új antibiotikum típust, a Teixobactin-t. Nem csak az új antibiotikum ténye, hanem az izolálásának/felfedezésnének módja is fontos. 99%-a a az életmentő szereknek nem "termeszthető" laboratóriumi körülmények között ugyanis az antibiotikumok nagy része a földben élő baktériumokból származik (ezt a jelenséget hívják amúgy Great Plate Count anomáliának). A tudósok módot találtak, hogy egy chip (iChip) tetején növesszék a mikróbákat, majd azokból kivonhatják a szükséges enzimeket. 

Az iChip vagyis Isolation Chip technológia ötlete egy 2002-ben született meg. Az eszköz lehetővé teszi a kutatók számára, egy teljesen ugyan olyan környezetet hozzanak létre a baktériumok számára, mint amiben fellelhetőek. Egész egyszerűen: visszarakják őket oda, ahonnan valóak. A ichip úgy működik, hogy a baktériumokat lélegző rétegek közé zárják, melyeken elég nagy pórusok találhatóak, hogy a tápanyag bejusson és a hulladék pedig ki. Az első tesztek ígéretesnek érkeztek, ugyanis a teszt futam 30000%-kal (a nullák száma stimmel) több baktériumot termelt noha megjegyzendő, hogy nem egy törzsből, hanem a mintában található összesből, de ez akkor is hatalmas ugrás). Miután leküzdötték az izolációs problémát, az egész tulajdonképen úgy működik, hogy a chipet belemerítik egy baktériumban és tápanyagban gazdag mixbe, majd (jobb szó híján) visszadugják azokat a földbe (vagy abba a környezetbe, ahonnan a baktérium minták származnak). Ezzel a technológiával sikeresen kultiváltak törzseket sós mocsarakból, de még szennyvíztisztító üzemekből is. Ez volt 2010-ben. És most sikeresen izolálták a Teixobactin-t.

A becslések szerint az új antibiotikum 5 év múlva (a forrásul szolgáló cikk írásának ideje 2016, szóval 2021-ben) kikerülhet a piacra az új gyógyszer. Úgy számolják, hogy legalább 30 évig nem alakulhat ki rezisztencia az új gyógyszerre. Természetesen, úgy, ahogy az internetezés során a vírus védelem első védvonala a józan ész, így ugyan ez érvényesnek kell lennie máshol is. Egy megfázásra nem kérünk antibiotikumot, hanem két kupica pálinka, és kifekszed. Nem járulunk hozzá önmagunk kiirtásához. 

HFY via.: Reddit
Jóhír via.: Telegraph
iChip adatok via.: Popsci

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr6113755982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása