Sötét jövő

Könyvtár: Irány lejjebb! Minnél lejjebb.

2018. június 17. - Wittigen

Elgondolkoztatok már azon, hogy többet tudunk az űrről, mint arról, ami a talpunk alatt rejtőzik? A föld kérgét behámozzák a törések, barlangok, járatok, hasadékok, kürtők, termek, zsombolyok. Néha ezek a képződmények megnyílnak, és érdekes dolgokat rántanak le. Pl.: egy szovjet tengeralattjáró is így kötött ki a Kútban. Ezek a sorok tökéletes indítói az Alagutak sorozatnak, habár a fentebbi példák nem rögtön az első könyvből származnak.
Az Alagutak sorozat egy brit szerzőpáros, Roderick Gordon és Brian Williams szüleménye, és bár az első könyv egyszerű kalandregényként indul, a történet haladtával erősen átvált egy csúnya világvége szcenárióba. Történetünk során számtalan karaktert és egy viktoriánus korban ragadt kultúrát ismerhetünk meg Nagy-Britannia alatt. Bezony, 200 méterrel a föld alatt, és még mélyebben. Will Burrows és Chester Rawls még csak nem is sejtik, hogy mekkora balhéba keverednek, amikor Will apja titokzatosan eltűnik, nem hagyva mást maga után, mint murvát a pincéjükben. Megdörzsölték azt a bizonyos lámpát, de a benne lakozó dzsinn nem a barátságos fajta volt, Most kiszabadult, és nem kedveli a felszínieket. 6 részen keresztül követhetjük Will és barátai kalandjait, egyre mélyebbre a föld kérgében, egyre újabb és újabb meglepetéseket elénk tárva. Mindeközben felül egyre csehebbül áll a helyzet. Nem kisebb dologgal kell szembenéznünk, mint a totális kihalással, hála a fehérnyakú Styxeknek meg a különösen ronda nőstényeiknek. Ha van isten, és nem volt még fekete fénnyel agymosva, remélem védi a királynőt, mert most szüksége lesz minden elérhető segítségre. Williams és Gordon zseniálisan ötvöz nagyon sok összeesküvés elméletet, így alkotva egy egyedi egészet. Titkos társadalmak, világuralmi tervek, randa vagy éppen érdekes mutánsok (attól függően, hogy hol vagyunk épp), mi kell még? A könyv bővelkedik meglepő fordulatokban, és még meglepőbb találkozásokban. Avagy, ha ghillie ruhás Navy Seals katonák fognak közre a skót partvidéken, és zsákot húznak a fejedre, akkor az kötelezően érdekes kimenetekkel rendelkezik. Illetve, amikor egy gyereknek kell kifejtenie mennyire csehül áll a helyzet, és teszi ezt nem is kis embernek... na akkor esett a padlóig az állam.

4 könyv jelent meg magyarul a 6-ból, az Agave kiadó gondozásában, azonban a maradék kettő nem került itthon piacra. Szerencsére Angliában sikeres volt a könyv, szóval az Amazonon potom pénzért hozzájuthatsz (én 1000 forintot fizettem a két könyvért, szállítással együtt, és tökéletes állapotú ex könyvtári könyveket kaptam). A brit angol mondjuk helyenként érdekes szóhasználattal él, de nem kell aggódni, könnyen olvasható az angol változat is, nem kell sokszor a szótárhoz nyúlni. Én az 5. könyv alatt maximum 50-szer nyúltam a szótárhoz különféle ritkán használatos (vagy eddig általam nem használt) kifejezések miatt. A 6. könyv még ennél is kevesebb lesz. Egyetlen valódi nehézséggel kell majd esetleg megküzdened: ha 4 könyvet magyarul, majd az utolsó kettőt angolul (vagy akármilyen más nyelven) olvasod, akkor az eddig magyarosítható és magyarosított nevek nem mindig lesznek evidensek. Példának okáért a 6. részben feltűnnek a Brightok ismét, akik a 3.-4. részben asszem Angyalok ként vannak fordítva. Egy ideig pislogtam, hogy most ezek mik/kik, de szerencsére a leírásukból sikeresen azonosítottam őket.

Végezetül pedig: volt róla szó, hogy Mikael Håfström fog filmet forgatni a sorozatból, ez 2013-ban volt, a film pedig 2014-re lett bejelentve. Nos azóta eltelt 4 év, és sehol semmi. De lehet, hogy ez is olyan, mint az RPO, ami nem is tudom hány évet várt a tökéletes rendező megtalálására. Ami sajnálatos módon igaznak tűnik, ugyanis az egyik író, egy 2016-os blog interjúban a következőket mondta:

"A Relativity Mediocre lecserélte az eredeti rendezőt, és így került  Mikael Håfström a projekt élére, amivel én nem értettem egyet. De Barry és én nem adtuk fel a reményt. A tengeren túl, Amerikában jelenleg érdekesen néz ki a helyzet, lehet jobb ajánlatot kapunk, mint azt, hogy filmek készüljenek a könyveinkből. Minden még a kezdeti időszakban van, ne reménykedjetek olyan nagyon, és nem akarom, hogy csalódjatok, ezért nem is mondok többet."

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr1014050030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása