Sötétjövő

Könyvtár: Kutya legyek, de biztos, hogy nem hallucináltam...

2015. december 06. - leventex97

Szóval réges-régen, no de nem egy messzi galaxisban, mikor még létezett a Beload nevezetű torrent tracker, egy érdekes könyvre bukkantam...

Mivel éppen akkor a gyűjtögető életmódomat éltem, ezért minden sci-fi könyvet fogtam és besepertem a HDD-m akkor még végtelennek tűnő tárhelyébe (good ol' days...). Na de egyszer összefutottam egy érdekes könyvecskével. Ki nem találnátok mivel, de segítek.

Nagyon reménykedem, hogy nem kell bemutatnom morcos tekintetű barátunkat, Gordon Freemant. Volna szerencsém bemutatni nektek egy Half-Life könyvet, melynek igazából semmi nyomát nem találom az interneten. Még hosszas keresgélés után is csak a "Raising the bar" című könyv az egyetlen témábavágó könyv, amit találtam, de ez nem zargatja azt az aprócska fájlt, mely eddig, talán már 6 vagy 7 éve a merevlemezem lapul. De vissza az elejére. Igazából mégcsak nem is célzottan ez tán kutattam anno, csak szembe jött, és elmentettem. (Az már csak mellékes, hogy azidőtájt nagyon sokat játszottam lanon barátokkal.) De egy kicsit a belcsínyről: a könyv a már jól ismert eseményekkel együt és azok párhuzamosan fut, összefogva a sima Half-Life 1, az Opossing Force és a  Decay történet szálait. Freeman szemszöge melett belecsúszunk Gina Cross és Adrian Shepharddel. Kicsit nagyobb betekintést kapunk a történő eseményekbe, és a Black Mesa felszereltségébe. Sajnálatos módon nem befejezett, és kétlem, hogy valaha is nyomára jutok (legyen az akár angolul vagy magyarul), de a töredékeket megosztom veletek. Kellemes olvasást! >ERRE TESSÉK<

Természetes, ha tudtok valamit, amit én nem, ne habozzatok, írjatok!

Hála lelkes olvasómnak, gyakorlatilag a posztolás után 2 órával kaptam is egy linket, ami a ·f·i· csoport honlapjára vitt, ahol a történetet fordító Mr.Fusion több információval is szolgált, mely sok rejtélyre fényt derített. Ímehát a valós kiléte a könyvnek:

A Felezési idő egy, a Half-Life és az Opposing Force játékmenetén alapuló, 2000-ben, Francesco „Warzone” Poli által írt rajongói regény, melyből végül csak 10, nagyjából a játék(ok) felét lefedő fejezet készült el, mielőtt a szerző félbehagyta a munkát. A regény csak lazán követi az eredeti történetet; új helyszínekkel, cselekményszálakkal és szereplőkkel bővíti azt, és persze az események teljesen más okból történnek és eltérő végkifejlet felé látszanak haladni, mint amire a Half-Life 2-ből, nem egészen öt évvel e regénytöredék elkészülte után, fény derült.

Elvonatkoztatva a Half-Life univerzum későbbi fejleményeitől, az akkori játékok történetének egyfajta egyedi újraértelmezéseként (mely az ilyen rajongói írásművek gyakori sajátossága) tekintve rá, e regénytöredék még ma, három (vagy egy és két harmad?) további Half-Life játékkal később is igen élvezetes olvasmány, melynek végére érve határozottan sajnálni fogjuk, hogy már sosem kapunk választ azokra a kérdésekre, melyek az első tíz fejezet olvasása során felmerülhettek bennünk.

Annak idején a szerző beleegyezésével fordítottam magyarra az elkészült fejezeteket, és a fordítás még évekig fellelhető volt egy, a 2000-es évek elején népszerű, játékokkal foglalkozó magyar weboldal egy eldugott zugában, mindaddig, míg maga az oldal is meg nem szűnt. Mivel a szerző a regény félbehagyásával szinte egy időben gyakorlatilag eltűnt, és többé semmilyen módon nem tudtam utolérni (bár évekkel később megtaláltam egy játékokkal foglalkozó blogját, ami akkor inaktív volt már egy ideje, és valamivel később törölték is a szerverről), a továbbiakban nem volt lehetőségem a fordítás esetleges utóéletével kapcsolatban egyeztetni vele. Így aztán hogy ez az egykori beleegyezés 13 év múltán is érvényben levőnek tekinthető-e még, nem tudom, de bízzunk benne, hogy a szerző inkább örülne annak, hogy munkáját még ennyi idő múltán is olvashatják valahol, mintsem neheztelne ránk ezért az utánközlésért.

via: Mr. Fusion | ·f·i· csoport

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr288143968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.