Sötét jövő

Újabb fejlesztés a sebkezelés terén

2016. április 04. - Wittigen

Nem is tudom, hogy hol olvastam... áh meg is van! A "Megölni egy sci-fi írót" című novellában van egy mondat, ami többszörösen igaz. 

....A mi általunk festett, sokszor pontatlan térképeket használják a nagy tudósok. Sőt azért lesznek felfedezők, mert mi hitet adunk nekik, lelkesedést öntünk beléjük az ostoba kis történeteinkkel. A XX. század úttörői Vernét és Wellst olvastak. A fantázia birodalma inspirálta őket, nem a száraz és unalmas vallóság. Félreértés ne essék, nem tudományos magyarázatokkal, segédletekkel szolgálunk....

Bán Mór - Megölni egy sci-fi írót

Nyilván nem az űropera szolgál táptalajul, bár az újításokhoz/furcsa találmányokhoz nagyobb valószínűséggel van köze, mint a hard sci-finek, ami szigorúan követi a valós fizika törvényeit. Na de egy pöppet elkanyarodtam a cikk témájától, szóval vágjunk is a dolgok közepébe? Emlékeztek még a Medi-Gel-es cikkre? Ha nem akartok olvasni itt a TL;DR: Egy gél szerű sebzáróról van szó, ami a sebeket rövid időn belül elzárja, fájdalomcsillapítóval és sebfertőtlenítővel kombinálva. Nem olyan régen valaki szintén sok könyvet olvashatott, mert megszületett a kis testvére, ami talán éppen olyan hatásos, mint az előbbi változat.

Üdvözöljétek a tamponbelövőt! Na jó, hivatalos nevén az XSTAT-ot!

A mágiát pedig a kicsi pelletek okozzák, amiket a tubusban láthattok. Lentebb van is egy kiemelve.


Nem véletlen mondtam, hogy tamponbelövő, ugyanis ezek a kis korongok gyakorlatilag nedvszívó szivacsdarabok, vákummal összezsugorítva, majd amikor folyadék éri őket úgy megdagadnak, hogy elzárják a sebet. 

Valahogy úgy, mint az a videón is látható. Az eszköz lőtt illetve srapnel által okozott sebek kezelésére fejlesztették ki. Tulajdonképpen ezt a ketyerét első védvonalnak szánják a harcterekre (meg oda, ahol rendszeresítik). Azért is hasznos ez a tampon belövő, khm XSTAT, mivel maximum 20 másodperc az aktiválódási ideje, ezzel gyorsan el lehet zárni egy viszonylag nagyobb sebet is, viszonylag mélyen. (A civil halálok 30-40%-át elvérzés okozza.) A fenti tulajdonságain kívül van mégy egy beépített extrája: minden pellet látszik egy röntgen felvételen, így könnyen kiműthető egy rendes kórházban, és nem kell attól félni, hogy a szívkamrád körül keringenek, és egy elektromágnessel kell őket távol tartanod. (Hátránya: nem lehetsz Vasember és nem lehet cuki páncélod. Ez van. Valamit valamiért.) És ami még jobb, tényleg már csak egy lépésre van az elfogadástól! Azt azért nem mondanám, hogy az első (one-of-a-kind) eszközről beszélünk, mert a Medi/Veti-gel előbb volt, és annak nincsenek területi korlátozásai, míg az XSTAT-nak vannak bizonyos korlátai, pl.: a mellkason a szegycsontnál, vagy a medencecsontnál nem lehet alkalmazni.

via: manlymaterial.com

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr318558230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása