Sötét jövő

Életre kel a MAKO M35 a NASA szárnyai alatt

2017. június 28. - Wittigen

Az új amerikai elnök beiktatása után ultimátumot adott a Nasa-nak, hogy 2033-ig juttasson embert a Marsra. A NASA válaszolt is egy részletes tervvel, melyről itt olvashattok (angol nyelvtudás kell). Ennek részeként június 9-én a NASA leplezte le a Kennedy központban az egyik elképzelését a jövőbeni marsjáróról.Eddig is voltak már prototípusok, de azok nevetségesen néztek ki. Nem beszélve arról, hogy túl sok görbe felületet tartalmaztak, mely a csomagolás szempontjából nem éppen előnyös, meg sci-fi rajongóként egy kicsit nevetségesen hatnak. Azt azonban nem hagyhatom figyelmen kívül, hogy a buborék kocsik is rengeteg újítást tartalmaznak.

De most nem róluk van szó. Az új marsjáró látványterv koránt sem hasonlít rokonaira, A nagy hírcsatornák szerint egyenesen a Batman filmek Tumbler-e elevenedik meg. Nos ezek az emberek nyilván nem láttak még mást a Batman trilógián kívül, mert a rokonsága nyilvánvaló ez itt egy M35 Mako a Mass Effectből. És meg kell hagyni, csak egy üteg kell a tetejére, és elhiszem, hogy képes lesz Getheket hentelni.

Morcos és futurisztikus. Már most imádom. Tudom, nem sok jogosultsága van a "nem szép a dizájnja" típusú felkiáltásoknak egy űrutazás tervezésekor, de még a Marsi című film is hihetőbb ruhákat alkotott, mint a hivatalos Nasa látványtervek (bár ezt is vissza kell szívnom, mert a látványtervektől a "kész" ruha eltér, és azért az egész jól néz ki).
Június 5-én kezdődött a Kennedy Űrközpontban a Mars nyara nevű rendezvény, ahol többek között Scott Kelly űrhajós is felszólalt és mesélt 1 éves tartózkodásáról az ISS-en (őt a legjobban erről ismerhetjük, de nagyon vicces fickó). Ennek az eseménynek az alkalmából a NASA a saját zsebéből (csakhogy a hozzá nem értő adófizetők ne dühöngjenek) rendelt egy tanulmány járművet a floridai Parker Brothers Conceptstől.

A jármű ötvözi a NASA tudósainak jelenlegi tervei és tudását. Elektromotor hajtja, szóval abszolúte környezetkímélő. Mehet rá a zöld rendszám. A hajtás betápjáról egy 700 voltos akkumulátor és napelemek gondoskodnak. A jármű két részre oszlik, elöl a vezetőfülke, hátul pedig az utastér, mind kettőnek megvannak a maga funkciói értelemszerűen. A vezető állásban ott a kommunikációs, a navigációs rendszer, míg az utastér gyakorlatilag egy mozgó laboratórium, mely még le is csatolható lenne, és képes lenne önálló létezésre. Tanulmány jármű mivoltából eredően sajnos ő nem fog a vörös bolygó felszínén nyomot hagyni, de reménykedhetünk benne, hogy néhány eleme utat fog találni a végső megoldásba, ami majd segítségünkre lesz a következő nagy ugrásban.

via: NASA

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr9212586705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása