Sötét jövő

Világvége Kézikönyv

2017. december 19. - leventex97

A haladás elkerülhetetlen, szóval előbb vagy utóbb, lesz emberi öntudattal bíró MI-nk vagy éppen humanoid kinézetű robotunk. Többen is próbálkoznak MI fejlesztéssel, és többen is figyelmeztetnek az ezekben rejlő veszélyekre. Az én filozófiám nagyon egyszerű: nem lesz baj, ha a tudósaink sci-fi rajongók. Jó példa a sci-fi és a tudomány találkozására Isaac Asimov robotika 3 törvénye olyannyira lefedi az igényneket, hogy “hivatalosan” is adoptálták a törvényeket. Szóval, úgy gondoltam, hogy összegyűjtöm én a személyes listámat, a jövő tudósainak, hogy mit NE tegyenek, ha valami korszakalkotót terveznek. És akkor talán nem lesz a jövőnk a.) vagy disztopikus, b.) vagy posztapokaliptikus, és c.) semmi képp nem fogják kiírtani az emberiséget a saját megmentésük érdekében.

Mit ne tegyél? Elrettentő példák sorozata.

ROBOTIKA

MESTERSÉGES INTELLIGENCIA
Alex Grover - Éva gyermekei: A klasszikus irodalmat és bibliát elzárni a mesterséges intelligencia elől.

ŰRUTAZÁS
Passangers: Többszörös tervezési hiba, egy reaktor, nulla redundancia, nulla vészhelyzeti forgató könyv, mindezt csillagközi kolonizációhoz.
Alien Covenant: Karantén szabályok teljes figyelmenkívül hagyása, parancsnoki láncolat működésének hiánya, felelőtlenség a kolonizációs járművel való bánáskor, kiterjedt pszihológiai vizsgálat teljes hiánya. 
Következő műszak: a pszichológiai evaluáció KIEMELTEN fontos.
Segítő kéz: A biztosító kötél használata erősen javallott, és akkor megmarad a kezed.

ANOMÁLIÁK
Annihilation: Ne küldj be képzetlen csapatot ismeretlen területre, mert egymásnak esnek. Továbbá, ha 3 éven keresztül veszítettél el embereket egy területen belül, feltételezheted, hogy a terület veszélyes. Ne összesen KÉT embernek legyen formális katonai képzése. A pszichológiai kiértékelést ne EGY ember végezze. A redundanciát nem véletlen találták ki.

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr613511033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.