Sötét jövő

Blackout - a világ sötétbe borul, kivéve Moszkvát

2020. július 07. - Wittigen

Míg Hollywoodban kiveszni látszik az eredeti ötlet szikrája, pedig lenne miből szemezgetni, de minden reboot és remake, vagy valaminek a sokadik része. Addig az oroszok a szárnyaikat bontogatják, azonban még nem találták meg a tökéletes formulát.

A Blackout trailerével még a Kóma után való kajtatásom során futottam össze (arról a filmről még mindig nem tudok semmit, trailerek vannak, az IMDB alapján van bevétel, de sehol egy torrent), jól el is raktározta az agyam, hogy majd meg kellene nézni, aztán el is felejtettem jópár hónapra, aztán véletlenül szembejött velem, és ha már ott volt, akkor kikölcsönöztem.

A film úgy kezdődik, hogy a Föld elsötétül, és Moszkva X kilométeres körén kívül minden elektronika becsődöl, és minden ember meghal. Aztán minden küldetés, amit a zónán (az oroszoknak valami furcsa fétisük ezek a Zónák, minden sci-fi-jükre jut egy) kívülre küldenek, eltűnik a képről. Senki nem tudja mi okozta az Elsötétülést, azonban megjelenik a rejtélyes, magát Id-nek nevező férfi, aki fellebennti a fátylat, és megkezdődik a kétségbeesett harc. 

Az alap ötletet nem új, már megcsinálták a Darkest Hour-ben, csak itt nagyobb büdzsét, és nemzeti önérzelmet kapott a ruszkiktól. Azonban csavartak rajta egy kreatívat, melyet eddig maximum csak egy-két, meg nem osztott HFY történetben olvastam. Id állítása szerint a kolonizációs procedúrájuk 3 hullámból áll, és egy nulladikból. A nulladik hullám egy biofegyver, mi, emberek. Hányszor voltunk a HFY történetekben az univerzum csótányai, és mennyit foglalkoztat minket, hogy vajon kik vagyunk és honnan jöttünk. Tessék, biofegyverek, akik kivégezték a Föld eredeti lakosságát, akik Atlantist és a piramisokat építették. Amúgy ez zseniálisan kreatív felhasználása az "egyiptomiak biztos nem lettek volna képesek felépíteni a piramisokat" konteónak, kb mint a magyar szentkorona kicsit zavaros történelmének mitikus köntösbe való dolgozása és felhasználása az egyik talán legjobb Brett Shaw regényben, a Korona hatalmában. Dacára az érdekes csavarnak, és a már megvalósított történetnek, nem sikerült belőle maradandót alkotni. A legzavaróbb rés a történeten Id tettei. Id állítása szerint 20000 év kell ahhoz, hogy a kolóniahajók ideérjenek, de vajon miért várt a kapcsolat felvétellel velünk pár nappal az érkezés előttig? És a legvégén, ha Ra nyíltan az emberiség ellen van, és Id meg megszeretett minket, akkor mért fordul ellenük. És akkor a kötelezőképpen beleteendő társadalomkritikát már meg sem említem. Lassan már csak azért olvasok/nézek orosz műveket, mert reménykedem, hogy ritkán találok olyanokat, amik jók, és nincs benne felesleges mellébeszélés társadalom kritika képében (vagy ha van is, legalább van értelme, és nem próbálja magát sci-fi ként álcázni).

A Blackout egy egyszer nézhető film, a trailer mást mond el, mint ami a film, de azt pirospontként a számlájukra írom, hogy nem mondták el, hogy miről is fog szólni a film egésze. Dacára a már előtte megvalósított ötleteknek és az egyedi csavarnak, sajnos a készítk képesek voltak az utolsó 15 percben agyoncsapni a filmet. Most hogy így belegondolok, nem tudom meddig tudják folytatni az oroszok ezt a filmes tendenciát, nem tudom mekkora lehet a belső piacuk erre, de kérdés, hogy vajon hány fél vagy alig sikeres filmet bír el még a mozi iparuk. Az orosz filmiparral kapcsolatben egyenlőre az az érzésem, hogy  az ambícó megvan, sikerülnek is néha jó filmek (a T-34-et és a Salyut-7-et nagyon bírtam), de a legtöbb esetben a filmek elbuknak valamin. És így járt a Blackout is.

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr1315728854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IamTwo 2020.10.13. 01:22:41

Id azért fordult ellenünk, mert soha nem volt velünk. De meggyőzően tud kamuzni.
süti beállítások módosítása