Sötét jövő

Legyen minden ujjbegyed másik SZEMÉLYISÉG!

2019. november 01. - Wittigen

Tegyük fel, te el akarsz tűnni, de mégis szükséged van egy két szolgáltatásra. Mindenhol meg kell adnod vagy egy mail címet, vagy egy telefon számot vaaaaagy egy ujjlenyomatot (mert az olyan egyedi és fixen azonosít téged). Míg az előző kettőre vannak megoldások: ideiglenes emailcím szolgáltatások vagy épp eldobható telefonszámok, az utóbbi kikerülésére mindeddig nem mutatkozott megoldás. Ismétlem: EDDIG. A mostani nagy durranás az arcfelismerés és a biometrikus azonosítás, azonban nekem nem igen akaródzik kiadni minden szolgáltatásra, mint ahogy az utóbbi időben jobban meggondolom, hogy hová és miért regisztrálok. Mian Wei egy bostoni ipari-dizájn tanuló egy zseniális cuccot talált ki, mely meglepő módon működik is. Íme az IDENTITY, egy ragtapasz szerű hamis ujjlenyomat készlet, mellyel seperc alatt új barázdákat, és ezáltal új személyiséget varázsolhatsz az ujjadra.

A készlet több trükköt is alkalmaz. A ragtapasz egy spéci szilikon keverékből készült, mely vezeti az áramot (ezzel átverve a palánkon az érzékelőket, amik kapacitív érintés alapján működnek) és rost szálakat kevertek hozzá, melyek a véletlen elhelyezkedésükkel a barázdákat imitálják, és a Vice teszt cikkében az írónak sikerült beállítani, és később feloldani a telefonját a protézissel, noha megjegyzi, hogy annyi hátulütője van a dolognak, hogy mindig ugyan úgy kell feltenned a ragtapaszt, különben nem ismerhető fel, de igazából ez megvan a rendes ujjlenyomatodnál is. De a telefonok több érintést is kének, hogy egy széles profil legyen kiépítve a szenzornak, mert az ember nem egy precíziós robot, ami egy mozdulat sort tűpontos precízióval hajt vége. Pontosan ugyan ezzel a metódussal, egy széles, több szögből készült profillal ugyan olyan jól működik ez is, mint amit az evolúció adott nekünk.

Így néz ki és épül fel az új lenyomatod. A mostani olvasók még hála istennek nem tudnak különbséget tenni, aközött, hogy a minta az emberi ujjtól van e vagy sem, szóval a rostok egyedi elrendeződése tökéletesen tudja helyettesíteni a valós ujjlenyomatot.

És így néz ki felragasztva.

A ketyere a mostani felettébb érdekes bírósági döntések tekintetében (miszerint míg egy pinkódhoz bírósági végzés kell, az ujjlenyomat feloldásához nem) kimondottan hasznos lehet, ha tényleg ragaszkodsz a biometrikus azonosításhoz. Azonban szerintem inkább az emailcímek terén uralkodó ideiglenes emailcím típusú űrt fogja betölteni a biometrikus azonosítás terén. Ha eljutunk 2057-ig és ha a Shadowrun világa valósággá válik, akkor biztos, hogy a "Wei féle ideiglenes ujjlenyomat készlet" minden árnyékban tevékenykedőnek az alapfelszerelésébe fog tartozni. Napjainkban azonban egyenlőre nem több, mint prototípus, de Wei keresi a lehetőséget a sorozatgyártásra, ha sikerrel jár, és értelmes áron lesz, akkor szerzek egy dobozzal, csak a poén kedvéért.

via.: Mian Wei

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr8015274092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása