Sötét jövő

Csak Egy Lövésed van

2020. május 10. - Wittigen

Eljött a tavaszi steam sale, és kolegám égre-földre esküdött, hogy a OneShot megéri az árát. Kipörgetése után meg kell, hogy mondjam, bár csak teljes áron vettem volna meg. Mert megérdemli. 

A OneShot egy egyszerű grafikával megáldott, klasszikus RPGMaker játék, ahol Niko-t kell elkalauzolnod egy világban, aminek a napja kihunyt. A feladatod egyszerű, nálad van a csere Nap, és azt el kell vinned a Toronyba. A világgal NPC-ken és kirakósokon keresztül lépsz interakcióba. Ami azt illeti a segítség és az iránymutatás is tőlük jön, a játék nem ad semmi quest logot, sem naplót, sem egyebet. Letesz aztán menjél, találd ki merre az arra. Ez első körben sokaknak elrettentő lehet, többek között én is ódzkottam tőle, ugyanis híresen rossz vagyok a puzzle-mászkálós játékokban és általában inkább brute-forceolom az adott akadályt, ha lehet, ha nem, akkor meg nézek egy útmutatót. Nos kijelenthetem, hogy a OneShot első végig viteléhez nem volt szükségem ilyenre, mindent magamtól oldottam meg, és büszke voltam rá (nem egy egetrengető puzzle játék, de mint mondtam, nem vagyok egy logikai zseni).

A stúdió elképesztő mennyiségű szeretettel töltötte meg a játékot, és a játékos tényleg kötődni fog Niko-hoz. A történet vezetés is mesteri, az írók tökéletesen adagolták a hitet, a humort, az aranyosságot, hogy aztén a megfelelő ponton elcsapjanak egy tonnányi érzelemmel, mellyel effektíve kihatnak rád, és a játék befejezésére. A játék alkalmaz néhány szokatlan mechanikai elemet, mellyel elérik, hogy ne csak a játékon belül játsz, hanem azon kívül is. A készítők tökéletesen kiépítették a kapcsot a játékos és a játék között, és ez az első játék, aminek a vége őszintén megríkatott (több befejezéses, nem árulom melyiknél morzsoltam el egy-két könnycseppet.) Azonban felmerül a kérdés, hogy mit keres itt a játék, nem néz ki egy sci-fi témának. Igazatok is lenne, ha nem lenne ng+ mód. A játékot többször lehet, és kell játszani. Sőt, ez az első játékom, ahol nekem fontos, hogy még egyszer kitoljam. Soha nem érdekelt az ng+ avagy újjáték+ mód más játékban. Az új játék+ módnak a gyakorlati lényege a következő: minden ugyan az, és mégsem. És ha elkezded visszafejteni ezt a "mégsem" részt, akkor indul el igazán az ng+ mód, olyan részletekről fellebbentve a fátylat, melyeknek egy jobb filmben is nyugodtan lenne helyük. Sajnos erről a módról nem mondhatok semmit spoiler nélkül, azonban !!INNENTŐL SPOILER!! csöndben megemlíteném a Forrás kód film alap tematikáját. !!INNENTŐL DUPLA SPOILER!! Lesz itt a játékban minden: párhuzamos univerzumok, szimulált világok, elmeutazás, robotok, világvége, hanyatlás, mesterséges intelligencia, 3 törvény galiba stb. A játék első végigjátszása kb 4-5 órát igényel, melyet kellemes ambient zene, és tündéri akvarell képek kísérnek, egy változatos világgal és karakterekkel, amint rákap az ember az ízére, azonnal ki lehet tolni. A második végigjátszásom fele ennyi ideig sem fog tartani, mert a tudás megvan, és tudom, hogy hová kell menni, és mit kell csinálni. Amit fontos megemlítenem, hogy a játékban egyes helyeken a fényviszonyok a körülményeknek megfelelően rosszak, ezért egyes lehetőségeket nehezebben veszel majd észre (ajtók pl), szóval jól nézz körül! És ugyan van teljes képernyős lehetőség a játékban, de beállításánál a játék felhívja a figyelmedet rá, hogy érdemes kis képernyőn játszani. Azt tanácsolom fogadd meg ezt!

Két példa a tündéri akvarellekről, melyek a játék  során kísérnek.
És két kép arról, hogy milyen játékra számíts,   mert nem adunk el játékot pusztán átvezetőkkel, ugye EA?

 

Ha megtetszett, én tényleg ajánlom, hogy vedd meg, kellemes kikapcsolódás lesz! Kattints az lenti "Vedd meg a Steamen" gombra, és az elvisz ahová kell :)

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr4815672462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása