Sötét jövő

ZBH 2021 - Sötét Jövő "panel program"

2021. április 21. - Wittigen

Nem titkolom, többek között azért is indítottam a versenyt, hogy én is kiélhessem a vágyamat a tervezésben, úgyhogy íme a Sötét Jövő saját, de nem versenyző nevezése. Íme a Panel program apokalipszis esetére.

Egyik, kb. a bloggal egyidős elhatározásom, ha esetleg jön egy nukleáris apokalipszis, akkor azt nem tervezem túlélni (mert szerintem pont azt a típusú vlágvégét nincs értelme, sem pedig hol túlélni), hanem egy 10 emeletes panel tetején grillezve és sörrel a kezemben várom a villanást. De ez most nem ide tartozik, atom helyett zombi apokalipszis van a láthatáron. Nagyon jól tudjuk, hogy ugyan a panelek minőségükben hagynak (elég sok) kínánni valót, de álltak, és még álni is fognak egy jó ideig. Valamint viszonylag jól ismerem Békásmegyert és környékét, hogy tudjam, nagyjából minden beszerezhető a menedék felszereléséhez.

A modell GoogleSketchUppal készült, melyet nagyon nem erre szántak, de egyébként egy zseniális program, két okból is, egyszerű modelleket gyorsan lehet benne csinálni, és van egy hatalmas méretű ingyen modell tárháza, melyből a modellek 90%-a származik. Ismerős felajánlotta , hogy amennyiben találok megfelelő HDRi valamnt PBR textúrákat, úgy csinál képeket blenderrel, de a Blender meghasalt egyes modellek importjától főként pl a műhely+háló szobában látható asztali világnak 4000 darab egymástól független levél textúrája van, ami, mondanom sem kell, minden csak nem optimális. A modellben ígyis benne van szerintem legalább 72-100 munka órám, de nem éreztem elvesztegetettnek. A képeket érdemes új lapon megnyitni, ugyanis jóval nagyobbak, mint a weboldalon látszanak, és a szövegek nagyítás után teljesen jól olvashatóak.

Tető "terasz"

A tetőn terveztem elhelyezni olyan kulcs objektumokat, amiknek egyébként is napfényre vagy az időjárás többi elemére van szüksége, például vízgyűtő rendszer, mely egyszerű 5m³-es Intex merevvázas medencékkel lenne megoldva, melyet fekete ponyvával takarnék le az algásodás elkerülése/lassítása érdekében. Ezt a medence rendszert pvc csövekkel összekötve vezetném be egy egyszerű bolti, közepes teljesítményű szivattyúba, mely áttolja a vizet egy módosított medenceszűrő rendszeren, mellyel majdnem tiszta ivóvizet lehetne előállítani. Az íly módon szűrt víz 5 db, fejenkén 1 m³-es IBC tartályba kerülne később felhasználásra. A felhasználási terület természetesen az ivóvizen kívül, a veteményes öntözése. Veteményes létesítésre két féle ültető doboz van, egy mélyebb, például krumpliknak és egyéb mélységet igénylő növényeknek, valamint egy sekélyebb ültető doboz, egyéb növények számára. Természetesen az áramellátásra is gondolni kell, melyet 2, egyenként 6 darabos bankból álló napelem csoport biztosít, és töltőkön keresztül több autó akkumulátorból álló tárolóba tölt, melyből egy inverterrel fejlesztünk 220 voltot. Természetesen egyéb üzemanyag is rendelkezésre kell hogy álljon, és ez megtörténik tüzifa és dízel üzemanyag képében, mely előbbi a téli napokra van szánva fűtés céljából és esetleg faszén gyártásra, ha elfogyna a készlet, utóbbi pedig a darun lógó dízelaggregátorhoz, ha esetleg nagyobb teljesítményű és több eszközt kellene egyszerre működtetni. Az áram fogyasztás viszonylag alacsony lenne, a lakóhelyiségben egyetlen "állandó" használó van, az a keltető szoba, a többi csak ideiglenes, a másik fogyasztó a vízszivattyú rendszer illetve a lift rendszer. Apropó lift: a menedékbe való ki és bejutást a teherlift szolgálja, de több menekülő út is rendelkezésre áll.

5 csillagos lakosztály világvégére

A lakórészt a 10. emeleten helyezném el, a lépcsőházat lezárva, hogy illetéktelen személy, legyen az élő vagy élőhalott ne juthasson fel. A lakó rész próbál minnél kompaktabb lenni, és kihasználni a helyet ami rendelkezésre áll. Nagyjából minden világégés előtti kényelem rendelkezésre áll. A folysón látható lépcsőház zár ugyan nem biztosít hermetikus lezárást, azonban ha nem ingerlik a zombikat, nem támadnak, de ettől föüggetlenül alul és felül is meg van erősítve gerendákkal, valamint zsalutéglák szolgálják a nehezítést. A lakásba lépve az előszobában található néhány tároló, eszközöknek és takarításra váró tárgyaknak. Rögtön az előszoba mellett látható a mosdó, mely teljesen függetlenítve van a csatorna hálózattól. A zuhanyzót egy 200 L-es műanyag tartály szolgáltatja, melyet a fenti tárolókból lehet újratölteni. Amennyiben igényelt a szürke vizet ismét fel lehet használni. A wc egy egyszerű vödörből áll, az emberi végterméket pedig fel lehet használni komposztként. A WC-vel átellenben egy palántzó szoba található, mely a menedék talán egyedüli nagy áramforrás fogyasztólya a növesztő lámpáival. A konyha szintén függetlenítve van a közműhálózattól, két főzési mód is rendelkezésre áll, faszenes és PB gázos kemping tűzhelyekkel. Ezenfelül hónapokra elegendő rizs, konzerv és fasznén készlet áll rendelkezésre, nem beszélve a friss termésről, valamint vészhelyzeti kaja csomagokról. Az utolsó helyiség maga egy műhellyel összevont lakószoba. Az ágy mellett egy praktikusan elhelyezett menekülő zsák található, melyben minden meg van egy pár napos menekülséhez és egy esetleges újrakezdéshez, vetőmagok és apró szerszámok, ruhák és egyéb fontos dolgok. 

Azonban egy panel tömb hatalmas, ez is csak egy emelet, egy lakása,és még itt is maradt hely. Esetleges túlélők számára bőven akad hely, a jövőben, hát még fejlesztéseknek és rektárnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr9516503774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása