Sötét jövő

Backrooms - avagy amikor ki noclipelsz a világból

2022. december 18. - Wittigen

Olvasóm akivel gyakran beszélgetek talált egy videót, és ezzel kinyitotta pandora szelencéjt. Ugyanis ő nem ismerte a Backrooms fogalmát, én viszont igen. Nos itt vagyunk, üdvözöllek a nyugtalanító világ mögötti világban.

A Backrooms, mint olyan nem létezik, hanem egy internetről indult meme/creepypasta/urban legend jelenség, mely napjainkra nagyjából SPC Alapítvány méretűre nőtte ki magát, egy egész kreatív táborral. Természetesen mint sok közösségi projekt (mint ahogy az SCP is) kezd túlburjánzani felesleges vagy nagyon őrült szobákkal, de nem azokat, hanem az alap ötletet szeretném bemutatni nektek. Plusz két nagyon minőségi Youtube csatornát hozzá.

A Backrooms nem más, mint egy végtelen labirintus mely a fentebbi képen látható sárga irodaszobákból áll, jellegzetes ázott szőnyeg illattal, zümmögő mennyezet lámpákkal. Önmagában annyira nem tűnik horrornak az ötlet, viszont ha ezt valamilyen vizuális megjelenéssel kombinálod elfog egy kényelmetlen érzés. De hogyan jutsz el ide? Nos ahogy a bevezetőben is írtam, ez a világ mögötti világ, szóval noclip-pel. A noclip fogalma ha valakinek nem lenne ismerős játékokból ered. Ez általában egy a devek által létrehozott konzol parancs volt amivel a saját életüket könnyítették meg a tesztelés során, mert ezzel figyelmen kívül hagyhatták a maguk által létrehozott határokat és gond nélkül át tudtak menni falakon. Ebben az értelemben véve, a Backroom-ba úgy jutsz el, ha átlépsz a valóság szövetén, és így érkezel meg. Az eredeti ötlet szerint összesen 3 szintje van, a Lobbi, mely a már említett végtelen irodaszobákból áll, 1-es szint, kevesebb fénnyel, és több épületgépészeti elemmel, olyan mint egy raktár, alacsonyan lengő köddel és néhol feltűnő pocsolyákkal. Aztán ott a 2-es szint ami az utolsó réteg, itt már majdnem vaksötét van, mintha valami pincében lennél és mégtöbb épületgépészeti cucc vesz körül. Két módon lehet kijutni a helyről az eredeti ötlet szerint, az egyes szinteken vannak kijárati zónák elhelyezve, mely visszavezetnek a nmi világunkba, de csak a lobbiban és az 1-es szinten. A 3-as szintről már egy kicsit más a leányzó fekvése. De várj, hogyan lehet a szintek között traverzálni? Nos, ahogyan Barbossa kapitány is mondta volt: "El kell veszned ahhoz, hogy megtalálj egy helyet, amit nem lehet megtalálni." Szóval Ezek között a szintek között csak úgy van átjárás, ha nem lépsz ki a felajánlott coclip pontokon, hanem tovább bolyongsz, és így jutsz egyre mélyebbre vagy magasabbra. Azonban a 2. szintről csak akkor léphetsz ki, ha maga a Backroom elenged, ami feltételez valami öntudatot vagy legalábbis valami ehhez hasonlót. A legtöbb javaslat amivel találkozol, hogy a 2. szinten nyugodtnak kell maradnod, és akkor talán kijutsz.

Az ötlet honnan máshonnan, mintsem a 4chan /x/ boardjáról (paranormális dolgokkal foglalkozó aloldal) indult, de talán köze lehet a liminal spaces nevű jelenséghez is. Ahhoz, hogy megértsük mi is a liminal space fogalma meg kell értenünk, hogy honnan jön, mivel ő egy származék és nem pedig egy önnálló fogalom. A liminialitás a limen latin szóból ered, mely határt jelent. Antropológiában a liminalitás egyfajta kétértelműség vagy tájékozódási zavart jelent mely általában valami beavatási szertartás során lép fel, mikor az alany még a változás határvonalán áll, és a jövőbéli történések, és nornmák kétségégbe vonódnak, melyek a rítus/beavatás elvégeztével tisztulnak ki. Gyakorlatilag a már majdnem ott vagy de még nem teljesen életérzést testesíti meg a fogalom. A liminális helyek a fő fogalom fizikai lokációkra való kiterjesztésével jött létre. Ezek igazából olyan helyek, többnyire szobák, folyosók, melyek túl csöndesek, elhagyatottak esetleg pusztuló félben, de látszólag megált bennük az idő vannak de még annyira egyben vannak, hogy valamilyen emléket ébresszenek a nézőben.

Két csatornát szeretnék nektek ajánlani, az egyik komolyabb a másik a kicsit furább oldalát fogja meg a jelenségnek de egyik sem annyira hihetetlen, mint néhány szoba ötlet, mint amit láttam. Az első inkább arra feketeti a hangsúlyt, hogy a Backrooms valójában egy amerikai tudományos kísérlet eredménye, melyet valamiért félbehagytak, de az ajtó már kinyílt, és ha nem figyelsz véletlenül simán oda juthatsz és ki tudja mivel találkozol. Akad néhány kézikamerás talált felvétel, de emellett sok expedíciós videó is látható, az olvasónk által is felfedezett sárga hazmatruhás figurákkal. Csokorba szedtem nektek néhány egész pofás részt.

A második csatorna főleg expedíciós videókban utazik, de a furább (esetenként viccessebb) oldalát fogja meg a végtelen medence és mozgólépcső szobákkal, de ahogy az előzőnek így ennek is nagyon magas a produkciós minősége. Kicsit olyan GWTB pirosak érzése van a kicsit morbid humorával.

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr7217975854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása