Sötét jövő

Nincs olyan, hogy Antimemetic divízió - minisorozat

2024. május 14. - Wittigen

Az SCP univerzumba már tettünk két kitérőt a Babaházal és az Overlorddal, most pedig egy 4 részesre tervezett minisorozat első két epizódját hozom nektek, amely egy nem létező alosztályról szól.

De mégis mi az a memetic és miért van antimemetic divízó, illetve az mégis miért nem létezik? Ahhoz, hogy ezt megértsük, beszélnünk kell két másik típusú veszélyről: az infohazardokról és a cognitohazardokról (ne haragudjatok, ezeknek nincs megfelelő magyar változatuk, és meg sem próbálom őket lefordítani túl komplex a jelentésük):

  • Cognitohazard: ez a veszély típus akkor manifesztálódik, ha valamelyik érzékeddel "tudatában vagy". Ezek az érzékek lehetnek: látás, hallás, ízlelés, érintés. Erre jó példa a Hindenburg fotó.
  • Infohazard: Olyan tárgyakra utaló kifejezés, amelyekről veszélyes tudni. Abban különbözik a kognitív veszélyektől, hogy a kognitív veszélyek közvetlen érintkezést igényelnek, míg az információs veszélyek egyszerűen azáltal terjedhetnek, hogy az emberek egymásnak beszélnek róluk. Erre jó példa a SCP-426.
  • Memetichazard: Ezek a veszélyek a cognitoharzard-ok olyan alcsoportja, mely magába építi a fenti két kategória elemeit, de határozottan elkülönül tőlük. Gyakorlatilag arról van szó hogy a memetichazard olyan veszélyt jelentő elemek (mentális vírusoknak is tekinthetjük őket) amik akkor aktiválják, anomalitikus hatásukat, mikor valaki tudomást szerez róla. Nem nevezhetjük őket szigorúan csak tudatmódosító hatásúaknak, habár többnyire azok.

Nem tudjátok elképzelni mennyi ideje kotlok ezen a szekción, mert hiába kerestem a szavakra az SCP wikin, istennek nem találtam meg, hanem egy reddit threadben találtam linkelve egy SCP szótárat, ami végül tisztázta a dolgokat. Nekem első olvasatra a memetichazard az infohazardnak is tűnt, de más meg ellent mondott ennek. De most, hogy tisztázásra került a fogalomkör, szerintem nyilvánvaló, a kérdésre a válasz: egy olyan osztályról beszélünk amely egy kezelhetetlen veszéllyel foglalkozik, mert ha tudsz róla, ott már baj van. Na de akkor hogy küzdenek ellene? Nos amnesztiát okozó szerekkel. Töménytelen mennyiségű szerrel. 

Egy ismeretlen nőt beszélgetésre invitál egy O5 tag, hogy felelősségre vonhassák, hogy ki ő és miért rendelkezik olyan mély hozzáférési listával az Alapítvány forrásaihoz amit még egy O5 tag is megirigyelne. Amennyire az Alapítványt illeti a dolog, ők nem adták ki ezeket az engedélyeket , a nő pedig nem létezik. Nem véletlenül. Marion Wheeler antimemetic divízó feje. És egy megfoghatatlan concept ellen küzd most már a jó ég tudja hanyadjára, és az ő hányattatásait követhetjük végig négy részben. A sorozat a qntm nevű felhasználó novelláira és az SCP-3125 (55555 a jelszó) épít egy kiemelkedő alakításoktól hemzsegő kis websorozatot. Külön kiemelném Grey nevű scp-t alakító színész teljesítményét, tökéletesen hozta az információn élősködő veszélyforrás kegyetlen effektivitását, illetve Marion kétségbeesett monológját a harmadik epizódból. Nem is rabolom tovább az időtöket, nézzétek meg 4 részes szériát inkább.

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr5018370925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása