Sötét jövő

Amikor a játékgyártó pénzeli az művégtag R&D-t

2018. június 07. - Wittigen

Adam Jensen nem akarta ezt. Őt senki nem kérdezte. De azért ott segít ahol tud. Emlékeztek ennek a kislánynak a képére, aki kikerült a facebook oldalunkra. Kiderült, hogy egy picit több rejlik a háttérben. Mondjuk Adam Jensen megalkotói? Na jó segítek: arról a cégről beszélünk, akik megalkották a Deus Ex Human Revolution-t, az Eidos Montreal. Egy angol cég, az Open Bionics, akik egyébként költséghatékony művégtagokat gyártanak (a társalapító 17 éves kora óta foglakozik ezzel, ugyanis akkor építette az első végtagot, és az volt a végzős projektje is). Nem ismeretlen előttük a nagy cégekkel való együttműködés, elvégre még a Disney is támogatja őket, nevezetesen azzal, hogy az ő tulajdonukba tartozó dizájnokat ingyen és bérmentve használhatja a cég. És most az Eidos is beállt a sorba. A Deus Ex Mankind Divideddel egy olyan világot képzeltek el, ahol protézist hordani nem szégyen, hanem sokkal inkább divat. (Emlékeztető magamnak: legközelebbi újrajátszásnál NEM MEGYEK EL AZ INGYENES FEJLESZTÉSÉRT!!!!)

Szóval megalkották Jensen végtagját, (se nanopenge se sokkoló ököl de itt láthatjátok élőben ) bár a Razer közreműködésének súlyát nemigen érzékelem illetve nem értem, miért érdekes az, hogy lehet vezérelni rendes kézzel a mű kezet? De hogy kezdődött az együttműködés? 2015-ben az OB elkészített egy művégtagot, amit Swarowsky kristályokkal és kéken világító optikai kábelekkel megspékelve (baloldalt katt a képre, és megsodálhatod nagyban), mely nagy sikert aratott az interneten. És a Twitter megőrült: "ADAM JENSEN KARJÁNAK EL KELL KÉSZÜLNIE!!!!!!" És láss csodát. Illetve művégtagot. Laura Gellegher (vezető karakter tervező az EA-nál) újrakészítette a modellt, mert a videójátékban felhasznált modell nem volt megfelelő az OB céljainak.

(A képen nem Jensen műkeze van)

Tilly kezéről 3D szkennt készítettek, és szenzorokat helyeztek el rajta, amik érzékelik a finom mozgásokat az izmokban és a szervók ezáltal változtatni tudják az ujjak pozícióit (felső izomcsoport megszorítása a záráshoz, alsó izom csoporté pedig a nyitáshoz, a kettő izomcsoport egyszerre való kontrollálása pedig az csippentést tesz lehetővé). További nyalánkság, hogy a kéz 1:1-es replikája egy 10 éves gyerekének, szóval leszámítva a fényes fekete-arany fényezést, tényleg olyan, mintha a testrésze lenne. Az Eidos részéről külön érdekes, hogy már a Human Revolutionnál kőkeményen utánanéztek a jelenlegi technológiáknak, és a játékban szereplő protézisek közel összese úgy készült el, mintha azt már csak a gyártósorra kellene küldeni. És ez ismét egy példája egyik kedvenc novellámnak, ahol a sci-fi, jelen esetünkben a Dues Ex sorozat hajtja a tudományt, és ad olcsó, de használható végtagokat az arra rászorulóknak. Ez azért is nagy dolog, mert egy Tillyéhez hasonló bionikus végtag jelenleg 60000 és 100000 dollár között mozog. KEZENKÉNT. (16-27 millió forint, ez egy lakás ára :S) Az OB azt tűzte ki célul, hogy ezt az összeget levigyék 5000 dollár és az alá, és fel is szeretnék gyorsítani a gyártást. Ez már a kislány kezénél is érzékelhető, hagyományos gyártási folyamattal 3 hónap egy új kéz legyártása, az OB meg 2 nap alatt kinyomtatta. Természetesen nem ugyan olyan minőségű anyagból készülnek, mint azok a társaik, melyek belekerülnek egy lakásba, de a 3D nyomtatás rohamosan halad, ma még ABS műanyag, holnap már szénszál. Az aggódó protézis gyártóknak meg evégről üzenem: IDEJE FEJLŐDNI, ÉS FEJLESZTENI. NE azért aggódj, hogy az olcsó művégtagok miatt nem lesz kereset a ti darabjaitokra, de azért na, 32 milliót egy "alsó kategóriás" művégtag párért? Naná, hogy rajta van egy szép árrés a dolgokon... 

Végezetül itt egy interjú cikkünk alanyaival, Tilly nagyon aranyos :)

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr4513711046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása