Sötét jövő

Hogyan ne építsünk csillagközi utazásra alkalmas hajót - Passangers vélemény

2017. április 02. - GaleNight

Sokszor gondolkozom el azon, hogy vajon a tudósok a mesterséges intelligencia vagy az androidok majdani létrehozásakor vajon mire támaszkodnak majd. És mindig ott lyukadok ki, hogy csak megússzuk valahogy, ha elkezdenek sci-fi-t nézni. Mert arról, hogy mit NEM kellene csinálnunk töménytelen anyag áll rendelkezésünkre. Nos, kedves tudósok, kedves NASA, ha utaznánk egy másik galaxisba, akkor kérlek, ezt azért vegyétek figyelembe. 

Kellemes olvasgatást, átadom a szót GaleNightnak. - /leventex97/

Sajna ez a cikk nem lesz olyan hosszú, mint a SötétMúlton megjelentek, mert nem igazán vagyok otthon sci-fi témában, de remélem a minőséget tartani tudom.

-/GaleNight/

---------------Aki nem látta a filment, annak innentől SPOILER VESZÉLY!---------------

Pár napja úgy gondoltam, hogy megnézném az Utazók című filmet. Az előzetesek alapján, bevallom őszintén, jobbra számítottam. A kifejtést a történettel kezdeném, ami a legsablonosabb love story volt, amit valaha is láttam.


A srác elkövet valami bődületes hülyeséget, amivel árt a lánynak, de eltitkolja. Ezek után összejönnek, kiderül a srác titka, szakítanak, történik valami nagy dolog, ami veszélyezteti mindkettejük életét. Itt a srác feláldozza magát, majdnem meghal, de a lány valahogy mégis fel tudja éleszteni, majd újra összejönnek. Ugyanez a sztorija minden második szerelmes történetnek és ez azért zavart engem nagyon, mert az egész film cselekményét meg tudtam mondani már a 25. percnél. Ráadásul magát a románcot is rettentő sablonosan tudták csak előadni, ami miatt az egész film unalomba süllyedt. Még nő létemre is csak a háttérmozzanatok kötöttek le, amiknek hála, előbb fejtettem meg a film megoldását, mint maguk a szereplők.
És akkor jöhetnek a kisebb részletek is, mint például a hajó "boncolgatása". Időrendi sorban haladva kezdeném, vagyis a hologramokkal. Én nem tudtam elhinni, hogy egy csúcstechnológiás hajó építése közben senkinek sem jutott eszébe, hogy hibázni emberi dolog. Nagyjából így képzelem el a jelenetet:

"- Uram, nem kellene felvenni egy olyan videót is, ami segítségül szolgálhat egy utasnak, ha valami hiba történne a hajón?
- Ez egy csúcstechnológiás hajó, így nem történhet benne hiba!
- De uram, Murphy törvénye szerint.....
- Kuss! Itt csak az én törvényem él!"


Sőt, itt már eleve a pajzs kinézetével volt a probléma, mivel az csak a hajó elejét védte. Mintha a készítők biztosak lettek volna abban, hogy csak ott érhetik sérülések a testet. Nem voltam képes felfogni, hogy akkor már miért ne lehetett volna az egész hajót védeni, vagy olyan útvonalat választani, ami bár hosszabb lenne, mégsem megy keresztül egy aszteroidamezőn.
(További megfigyelések után a hajó diagnosztikai ábrája pontatlannak bizonyult, és több jelenet is arra utal, hogy a pajzs jóval túlnyúlt a hajó keresztmetszetén, illetve az útvonal ellenőrzés megtörtént, csak az a bizonyos meteorit pont akkor jött, amikor már nem volt hová irányt változtatni. De ezen tények összessége nem változtat a továbbiakban felsorolt hiányosságok súlyosságán.) 

Mind nekem, mind a másik szerkesztőnek felfoghatatlan, hogy miért nem volt egy biztonsági mechanizmus, mely a diagnosztikai egység meghibásodása esetén (van adat jó, nincs adat = nem jó, és mielőtt bárki elkezdi mondani, hogy "De hát, ha nincs hiba, akkor nincs adat!", de van, egy 100%-os státusz jelentés az adat, de itt az sem volt. Teljes csend.) felébreszti a legénységet, vagy annak egy bizonyos részét. De nem, ehelyett Jimnek és Aurorának, két utasnak (egy írónak és szerencsére egy gépésznek) kellett rájönnie, hogy mi a baj és hogyan javítsák meg. Továbbá: 1 reaktor, 1 azt vezérlő számítógép. Umm, hallottatok már a redundancia fogalmáról?? Lehet hivatkozni, hogy a többi rendszer megpróbálja átvenni a számítási terhelést a FŐ géptől. De ez nem redundancia, csak a probléma ideiglenes kezelése (mint, ahogy az a filmben is hallható volt.) És mi az, hogy a pajzs, a meghajtás egy reaktoron van. Oh tényleg, ha egyvalami borul, mehet a többi 4 is!

A csillagközi utazás drága dolog. Ez a hajó meg marha nagy, 5000 utas+legénység, azoknak elég étel, kolonizációs eszközök, lábasjószág, növények. A finanszírozás módja nyilvánvalóan a fizető vendégek. Már mint a nagyon fizető vendégek. Jim a munkaerő export programon keresztül volt képes megcsípni a legalját az utazásnak, mag Aurora ugye kipengette az arany jegyet. A cégnek sikerülne elvetnie 4 hónap alatt egy olyan ellentét magvait, melyet NAGYON nem kéne. Az ellentét szülte gyűlölet magvait. Mindenki egy új élet reményében hagyta el a földet (talán mondjuk emiatt pont tenni fognak magasról a dolgokra, de megtanulhattuk, hogy mindig vannak hülyék, de úgy látom az Avalonnál senki nem olvasott sci-fi-t), erre bumm, nesze neked egy fadeszka, légy boldog. Azt is értem, hogy az arany jegyeseket meg kell ajándékozni valamivel, de nem kell kompletten kizárni a munkásokat akik a nagy pénzt fogják ténylegesen hozni (mert lássuk be, oké, hogy Aurora oda-vissza jegyet vett, mégis csak egy író, ki effektíve semmit nem fog hozzátenni a jövőbeni kolónia fejlődéséhez.). Vajon miféle szórakozási lehetőségek álltak volna Jim rendelkezésére, ha azt nézzük, hogy 4 hónapig (!) ugyan azon a protein kockán és kávén kellett volna élnie? Vagy lehet hatalmasat tévedünk, és minden mindenkinek szabad volt, csak egyes helyekre kellett betörnie? Dunno, túl sok a megválaszolatlan kérdés ebben a filmben.

Aztán a film utolsó jelenetével sem tudtam nagyon mit kezdeni, mert egy teljesen fém hajót valahogy teleültettek növényekkel. Lehet mondani, hogy szereztek földet az üvegházból, de ahhoz, hogy az a növényzet kinőhessen és éljen is, vagy a padlót kellett felszedniük és teleborítani földdel, vagy egy pár méter magasra kellett volna építeni egy réteggel belőle (amely emelés csak bal látható, a visszabontásnak pedig nincsenek nyomai). Ráadásul egy éttermi robotot is látni elsuhanni egy tálca (gondolom) zöldséggel, ami arra enged következtetni, hogy Jim átprogramozta, hogy zöldséget cipeljen. És mivel 88 év múlva már nem, hogy nem voltak életben főhőseink, sőt valószínűleg legalább húsz éve meghaltak már, a robot pedig továbbra is hordta egy bizonyos helyre a leszedett terményt, így lehetséges, hogy volt már egy szobányi rohadt zöldség és gyümölcs a hajón.

Nem rég pedig rájöttem, miért is húzták annyira le ezt a filmet mindenhol: rossz volt a marketing! A filmmel előzetesek alapján férfiakat céloztak meg (vagy azt a kevés igazán sci-fi rajongó lányt), de amint ezek a sci-fi őrültek beültek a mozikba, vagy (teljesen legálisan) megnézték otthon, egy egyszerű, nyálas, romantikus film fogadta őket, amire csak ráhúztak egy űrhajót, hogy a férfiak is úgy-ahogy megnézzék. Sajnos ez pont rosszul sült el, hála az előzeteseknek, amik egy izgalmas sci-fit mutattak be a nyálas romantika helyett. 

De most tényleg, ez a trailer köszönő viszonyban sincs a filmmel, mely egy lassan hömpölygő valami, míg a trailer alapján az ember valami pörgős dologra számítana, ahol a románc jószerével is csak mellékszál. De nem...

Összességében tetszett volna a film, ha nem akadt volna ki a sablon'o'méter. Én is az izgalom miatt akartam olyan nagyon megnézni, de a 25. percnél megbántam a döntésemet, mikor már előre el tudtam mondani, mi is lesz nem csak a vége, de az egész cselekménye a filmnek. Ez viszont kettős élmény lett így, hiszen bár nekem nem a legjobb élményem volt ez a film, ti kaptok róla egy cikket.

Szóval, gyors áttekintése annak, hogy mit ne csinálj:
Az automatikus vezérlés SOHA nem lehet tökéletes. Esetünkben kiégett az időchip. Shit happens. De könyörgöm, legyen már egy stand-by team,akiket nem egy bombabiztos acélajtó mögé rejtenek.
Valamint, olyan fundamentális hibát ne kövessünk már el, hogy egy, ismétlem EGY reaktorra kötünk minden rendszert. Főleg a meghajtást és a PAJZSOT. Pickard kapitány mindjárt átjukasztja a homlokát.
Ha netalán elszálllna a diagnosztikai program, annak már eleve meg kellene szólalatani egy vészcsengőt, és a legénységet felverni. Vagy legalább egy részét.
És utolsó javaslatként: legyen felkészítve a hajó az újrahibernálásra (nem csak egy ember újrahibernálására).

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr712363195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása