Sötét jövő

Csillagkapu: Eredet a harmat gyenge próbálkozás

2018. szeptember 17. - Wittigen

Már lassan több, mint fél éve debütált a Csillagkapu univerrzum legújabb (mini)sorozata, Eredet címen, mely egy 7 éves téliálom után hivatott életre rázni a sorozatot. Nos ezt kevesebb sikerrel abszolválta a kelleténél.

Az a sok preprodukciós poszt, hogy keresik az eredetihez leginkább hasomlító kameralencséket, a beállításokat... Annyi munka, egy gyenge alkotásért, ami még csak a formátumában rejlő lehetőségeket sem használta ki, és a teljes futamideje valahol 100 perc környékén van... Vannak jó momentumai a sorozatnak, a történet alap ötlete nem lenne rossz, a nácik belefolyása a dolgokba elkerülhetetlen volt, többek közt ezért is cibálták a kaput az Egyesült államokba, nem puszta jólélekből. Illetve két jelenetet külön kiemelnék: amikor Catheryne először lép a kapu eseményhorizontjában az 1:1-es remakeje a 94-es Csillagkapu film Danieles jelenetének, illetve az a jelenet ahol Catheryne lezúzza az abydosi kartust, amit az első filmben Daniel megtalál.

Íme az "első" kapuba lépés:

És a kartusos jelenet:

De említésre (és emlékezésre) méltó jelenetekből sajnálatosan ez a 2 van a fentebb is említett 100 perces futamidő alatt... A sorozat több sebből vérzik, és súlyos sebekből, ami egy rajongót már zavarhat, egy kezdő nézőt meg elriaszthat. A Csillagkapu sorozat (a 94-es film nem, az minden szempontból egy mestermű volt) híres volt a gyenge minőségű matte paintingek alkalmazásáról, ha idegen bolygó látképnek mutatására került a sor, de a kellékes effektek, mindig tökéletesek voltak. A legfontosabb díszlet elem, a kapu makettjéről mindent elmondhatnék, csak azt nem, hogy ugyan az, amit anno Gízában kiástak (tudom, hogy a sorozatban használt Tauri kapuknak lába kélt, asszem eladták őket, ahogy egyik kedves olvasónk felhívta a figyelmemet a tényre). De tényleg, vess csak rá egy pillantást

Íme a '94-es film kapuja

És íme, gyönyörködj az Eredet olcsó plasztik kopijában:

Nem hiszem el, hogy a mostani lehetőségekkel, ahol egy amatőr egy számítógéppel olyan grafikai elemeket képes gyártani, melytől leesik az állunk, nem tudtak valami értelmeset összerakni. Apropó kapu. Vessünk csak egy pillantást annak aktivációjára. Íme az első:

Apró érdekesség: ezt az effektet nem teljesen számítógéppel generálták, hanem úgy érték el, hogy egy medencéből levegő segítségével kilökték a vizet, majd az így felvett nyersanyagot turbózták fel számítógép segítségével. (Akit bővebben érdekel, 01:00-tól nézzék ezt a videót)

És akkor csodáljuk meg a minőségi effektet az Eredetben.
Értem én, hogy 7 év után tért vissza a sorozat, de ennyire nem kellene spórolni... Továbbá azt sem vagyok hajlandó elhinni, hogy nincsenek meg az eredeti kreált effektek nyers videói valahol az MGM archívumaiban, amik csak arra várnak, hogy valaki felhasználja őket... Illetve így oldalról még feltűnőbb, hogy spóroltak, hasonlítsátok csak össze a fentebbi képekkel a kapu széleinek kidolgozottságát... De nem csak a digitális effektek szerepelnek le igen csúnyán, hanem a díszletek és a kosztümök is. 

Íme Ré palotájának beltere

És íme Aset palotájának beltere:

Egyszerűen ordít a díszletekről, hogy SPÓROLNI KELL! Így kapjuk a damillal felfüggesztett "lebegő labdákat" és a műanyagnál is műanyagabb oszklopokat, melyek valahol imitálni óhajtják az egyiptomi kultúrát (megjegyzem, nem sikerül). Nem tudom ki volt a jelmez tervező és kellékes, de őt meg kellene fogni, és át kellene tolni rajta 15 évadnyi és 3 filmnyi Csillagkaput, mert úgyérzem se ő, sem a rendező nem látta soha a forrás anyagot, amiből dolgozniuk kellett volna. Nem tudom, hogy kinek az ötlete volt egy Clarice szintű boltban vásárolni goa'uld ruha kiegészítőket, illetve, hogy ki találta ki, hogy bezony, minden goa'uld teljes szemes kontaktlencsét fog hordani, ráadásul narancssárgát, és amúgy ezt arany szemhéj festékkel fogjuk körbe venni. Mert ennek ellenkező hatása van, mint amit el akartak érni.

De, hogy értsétek, hogy miről beszélek, íme Ré:

És íme Aset:

Tényleg annyira futotta, hogy ráaggatunk minden bizsut, és hagyjuk, hogy kilógjon alul a melle? Félreértés ne essék, szeretem én a melleket, de a sorozatban hozott dizájn döntések miatt Aseten csak röhögni tudok (kínomban), mintsem tisztelni, ahogy tettem azt Rével. Aztán ott van a "testőre", vessünk csak rája is egy pillantást:

Az ő esetében hozott jelmez döntések még inkább homályban vannak előttem. A karakter egyetlen "erénye" az, hogy nő volt. De láttam már a fejékénél jobban elkészített tüskés rocker övet, illetve, miért nem lehetett rá adni legalább egyiptomi stílusú szoknyát vagy, ha azt nem, (mert ugye azt a férfiak hordták) akkor valami olyat, ami ízlésesebben néz ki, és nincs kint a feneke belőle? Jó tudom, volt egy két merész jelmez az sorozatban (khm, bőr ruhák a hölgyeken khm) de ez nem merész, szimplán felelőtlen jelmez tervezés. Illetve még annyi, hogy miért krómozott a csizmája? Az egyiptomiaknál nem volt acélbetkós bakancs, de még Ré katonái is bőrszandálban feszítettek.

Plussz, a forgatókönyv írók buksiját is mesimogatnám. Valaki magyarázza már el nekem, hoy az erőltetett "szerelem bárhonnan jöhet" illetve a gülü szemű, kancsal vagy a szabadidejében női ruhákba öltöző náci katona miért kellett a történetbe? Sőt, tovább megyek, miért kellett újraírni az eddig több éven keresztül fix múltat, hogy mikor volt a kapu első aktiválása? Továbbá mire volt jó Aset karakterének felhozatala, akiről azt se tudjuk meg, hogy amúgy ki ő, kié a gyerek, és milyen lázadásról és újjáéledésről beszél. Illetve a dolog nonplusz ultrája az, hogy Catheryne dacára annak, hogy egyiptológus, aki az apja nyomdokaiban jár, a sorozat FELÉIG nem is ért az egyiptomi kultúrához. Valamint, miért adom egy olyan rednezőnek a rendezés lehetőségét, aki eddig hasonló műfajú és kaliberű munkát nem végzett? 

Összességében ez egy gyenge próbálkozás, 7 éves kihagyás után, mely nem volt képes felérni a sorozat hírnevéhez semmilyen módon. Nem tudni, hogy lesz e folytatása, de ebben a formában inkább ne legyen.

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr9214218599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása