Sötét jövő

Star Wars The ̶L̶a̶s̶t̶ Lost Jedi, az alternatív 8. rész

2019. július 01. - Wittigen

A Star Wars 8. epizódja ékes példája volt a fizetett kritikusoknak, és annak, hogy a Disney (azon belül is Kathleen Kennedynek és Rian Jhonsonnak) ötlete sincs, hogy mégis merre halad a trilógia. Anno indult is valami kalapozás, de annak illetve az összegyűjtött pénznek nem tudom mi lett a sorsa. De! Hangozzanak fel a fanfárok, és jegyezzetek meg egy nevet: Ivan Ortega. Ortega egy rajongó aki hatalmas fába vágta a fejszéjét: újravágta a teljes TLJ filmet, kikukázott több mint 40 perc anyagot, és értelmet vert a káoszba. Íme a Az Elveszett Jedi az Utolsó Jedi helyett. 

Rögtön a film elején már meg is található az első komolyabb változtatás. Az eredetiben ugye úgy kezdődik a film, hogy megérkezik 3 Victory-II csillagromboló, majd eléjük (minek is a taktika) beugrik egy a First Order lomha bolygóközi ostromgépe. Poe nem sokkal ezek után megjelenik, és rádióforgalmazást kezdeményez Hux felé, ahol elsütötték az "átadnák neki, hogy az anyja keresi" illetve "recseg a vonal, mit mondott tartsam?" igencsak szar poénokat. Ortega kezelése után e jelenet sokkal rövidebb, és több ponton javít a karakterek minőségén: Hux kap egy félelmet keltő tónust, mégpedig úgy, hogy ahelyett, hogy "halló én hallom" és a hasonló viccek helyett Poe kezdeményezésére, bemutatkozik, majd nemes egyszerűséggel közli, hogy a Köztársaság elesett, és itt az ideje őket is eltörölni, éééés rögtön a nitrós X-szűrnyú jelenethez vágunk (miután Poe megjegyzi magában, hogy "akkor ez el is döntött mindent") és szétlőjük az ostrom hajó légvédelmét (ami a méretéhez képest nevetségesen kevés volt. Viszonyítás képpen itt egy nagyon jó kép a problémáról). Folytathatjuk tovább a BB-8 értelmessé faragásával. Azaz ki lett véve az a jelenet, ahol BB bedugja az egyik lyukat a hajón, majd előtör egy másik lyukból a villám, és bummm, megsemmisítettük az utolsó AA tornyot is.

Paige Tico, Rose Tico nővére (aki meghal az utolsó bombázó utolsó útján), több szerephez jut, hála extra jeleneteknek. Az egész célja egyetlen egy dolog volt, hogy a nézőnek is fájjon az elvesztése (ha már a húgától nem tudunk megszabadulni). A törölt jelenetek között volt nagyjából 1 perc plusz anyag, ahol Paige a beragadt nehéz lézerágyújával küzdött (igen, hogy hogyan ragadhat be egy lézerágyú az nekem is titok).  Ivan ezt a jelenetsort ültette be a Kék vezér "look alive" és a harc kezdete után. Ezenkívül az is probléma volt, hogy nem éreztük a harc súlyát, szóval fogta magát, és a Batllefront 2 játékból hozzáadott harchoz még jeleneteket, kaotikusabbá és brutálisabbá téve azt. Plussz hangsúlyt kapott Rose és Paige fél-fél nyíklánca, amit majd csak később érthetünk meg, ezzel elősegítve, hogy talán többet törődjünk majd a későbbiekben Rossal (amúgy sajnálom a Rose-t játszó színészt. Így elrontani a karakterét, mind design szinten, mint karakter szinten, azért az már művészet).

A film közepe felé elérünk ahhoz a részhez, amit én személy szerint gyűlölök: ahol megölik Ackbar admirálist (szegény színész, Rian jól ki is akasztotta azzal, ahogy a karakterével bánt a forgatás alatt), megölik majd visszahozzák Leai hercegnőt, éééés megismerjük a rózsaszín hajú veszélyt, Holdo admirálist (aki valami nagy kutya, legalábbis egyes jelenetek erre engednének utalni az eredeti filmben is, de ehelyett egy idióta szerencsétlen, már köszörültem rajta eleget a nyelvemet). Viszont Ortega zseniálisan oldja meg az összes felmerülő hibát. Az eredeti vágásban gyakorlatilag nulla sokkhatás éri Kylot miután kirobbantotta a saját anyját az űrbe. Se színészi játék, se zene. Nos a kettő közül az utóbbin lehet javítani, és Ortega meg is tette. Új zenét adott a jelenet alá, ahol Kylo lövésre készül (ugyan más lövi ki a hidat) de most már érzem, hogy Kylo is sajnálja a maga módján a veszteséget. Plussz feszesebbre lett vonva ez a jelenet sor is, de sok ilyen történt, a filmről általános jelleggel elmondható, hogy egy lomha, kiterített bálna. No de, felrobban a híd, Leai kirepül, majd (sajnos) nem hal meg (ami ugye azért lett volna jó, mert a színésznő is halott, viszont a nyakamat merem rátenni, hogy a 9. részben is benne lesz valahogy, holott azt mondták, ez nem fog megtörténni), és mégis azt látjuk, ahogy egy hordágyon tolják el.

És most jön a svéd csavar! Ivan a 6. részből rotoscope technikával kiemelte Ackbar admirálist, és kreált egy új jelenetet, új szinkronnal, ami végre három dolgot is helyre tesz! Az első az az, hogy miután ugye kiütöttük a Leia megrepteti magát az űrben jelent sort, mégis hogy kerül vissza a hajóba? Nos, Ackbar jelenete erre ad választ. A következőt mondja: Sokakat elvesztettünk, de NÉHÁNYUKAT sikerült megmentenünk, köztük Leia hercegnőt, kinek állapota kritikus. ÉS kérem szépen, így kellett volna ezt csinálni (vagy ugye megölni a karaktert) és máris több értelme van a jelenetnek. Azonban a jelenetnek nincsen vége, még becsúszik valami nagyon fontos az új jelenetben: "Feltételezzük kémek vannak a sorainkban, úgyhogy alacsonyabb rangúakkal nem osztunk meg kulcs információkat. A Raddus irányítását Holdo admirális veszi át, míg én és azok az emberek, akikben megbízok visszavonulunk, és megpróbáljuk rendezni a sorainkat". Hohó, ugye emlékeztek két kulcs momentumra: Leia lefokozta Poe-t illetve ugye abból eredt a legnagyobb baj, hogy Holdo nem közölt semmit arra nézve, hogy mik a tervek, ami pedig lázadáshoz vezetett. Nos, íme, itt a mondat, mely megjavítja Holdo karakterét valamennyire. Íme az indok, ami miatt nem mond semmit Poe-nak (és amúgy az eredetiben is felhozza azt, hogy Poet lefokozták): "alacsony fokozatú beosztottaknak nem mondunk semmi kulcs infót". A harmadik dolog amit megjavítanak az pedig a Raddus végső feláldozása, mely nem Holdo nevét élteti, hanem méltó búcsút veszünk Ackbar-tól és társaitól, ugyanis úgy lett összevágva, hogy Holdo felszáll az egyik transzportra (legalábbis mi ebben a hitben élhetünk, de szerencsére a film maradékára már nem kerül elő), Ackbarék azonban a hajón maradnak, és véghez viszik a kamikaze manővert. Szép lezárás, ha már kiírták őket, akkr tegyék meg azt hozzájuk illő módon. 

 De ugorjunk vissza egy picit az időben. Egészen pontosan a lázadáshoz a hajón: valamikor előtte megszületik a zseniális ötlet, hogy elküldik a két legéletképtelenebb karaktert (az eredeti vágásban) Canto Bight-ra, hogy megszerezzenek egy kódtörőt (akinek a nevét sem árulják el, és csak annyit tudunk róla, hogy van egy piros virág a mellkasán). Nos, a jelenetsor itt is megvan, de minden feleslegtől megszabadítva. A Canto Bight béli legalább 15 perc nagyjából redukálva van 5-re. Nincsen Rose és a retardált nagy fülű lámák futama, nincs BB-8 nyerőgépként való használata, nincs nagyfülű lámákon való menekülés, nincs "az állt kínzás rossz ééééértem" monológ. Minden ami nem volt szükséges, és csak húzta a filmet el lett távolítva, beleértve a teljesen értelmetlen erőérzékeny kölykökkel a film Canto béli jeleneteiből és a film végéről  (aki ezt a forgatókönyvet írta, azt oda kéne kötni Rian mellé).

Közeledünk a film végéhez, de nem ejtettünk még szót Reyről és a képzéséről. Nos azok a jelenet sorok is drasztikus változáson mentek keresztül. Kezdve Luk gyászával Han irányába, mely meg lett rövidítve kidobva azokat a részeket, ahol Rey volt a fordító Luke és Chewie között. 

Továbbá, teljesen újra lett rendezve Rey képzése, és a Ben Swolo részek is le lettek vágva. És ami nagyon fontos: NINCS LUKE MADÁRCSÖCSBŐL KÉK TEJET IVÓS JELENET. Továbbá, nincs bunkó Luke mester elhajítja a fénykardot a válla fölött jelenet. Az Ortega változatában visszaadja Reynek, majd közli vele, hogy neki (Reynek) nagyobb szüksége lesz erre, mint neki), és máris tanúi lehetünk a (kronológiai sorrendben az első) jaításnak Luke karakterén, ugyanis most már nem egy keserű remete, inkább csak egy mogorva figura (és a későbbiekben is szignifikáns javulások lesznek láthatóak). A sok-sok szigeten töltött jelenet drasztikusan csökkentve lett, de cserébe az így kapott montázsban tényleg úgy tűnik, mintha Luke oktatná Reyt, és nem úgy puffogva, hanem tényleg, odateszi magát. A fő az, hogy a megtörtség, még itt is megvan Lukeban, de olyanra sikerült összehozni az újravágást, hogy azért a remény is megcsendül. És még azt a sötét lyukas jelenetet is sikerült megtartani, ami a Dagobah féle barlang szerepét tölti be, és máris értelmesebb lett minden.

Vissza az utolsó harchoz a AT M6 aka Mega Caliber 6 (igen tudom, eléggé fantáziátlan) lépegetőkkel és a faltörő kossal. Nos, lerövidült, és végre nincs benne Rose "mi nem így harcolunk" monológja, és az egész harc rövidebb és feszesebb lett. Ahogy azt olvashatjátok, sok helyen említem a rövidítés és/vagy gyorsítást, ami ennél a filmnél igen csak elkél. Két és fél óra a műsor idő, de ennek egy jó része felesleges jelenetek sora, mely csak megakasztja a filmet. A sósivatagi harcba bekerült egy rövidke kiegészítő jelenet ismételten a Battlefront 2-ből, a siklók indításáról, de a legnagyobb változás Finn önfeláldozása. Finn-t ezúttal a vak szerencse menti meg (egy TIE vadász képében, mely ugyan lelövi, de ő túléli). Ez is egy ugyan olyan típusú javítás, mint Ackbar beszúrt két mondata, mely egyszerre több dolgot is megjavított.

És elérkeztünk a film legutolsó és legfontosabb momentumához, a befejezéshez, és hölgyeim és uraim, mindenki szerintem megkaphatja azt, amire a leginkább vágyott. LUKE MEGVÁLTÁSÁT, és ezzel együtt az életben maradását. Ugye az eredeti vetített verzióban ő is erőszellemé változik. Nos, Ortega megoldotta, hogy ne kelljen ezzel szembenéznünk, és átvariálta a már meglévő jeleneteket, így rögtön a Kyloval való csata után egy lerövidített eredeti barlangos jelenet követve a Faconban búcsúzhatunk el az Ellenállás maradékától, de még nincs vég a filmnek. Snitt, és Luke-ot láthatjuk, ahogy egy új nap fényeire tekint előre a jövőbe, és ezekkel a jelenetekkel zárul a film, szignifikálva, hogy Luke vissza fog térni (amit sajnos mi már soha nem fogunk valószínűleg látni), mert a 9. részben Luke maximum erőszellemként lesz jelen, és egy halovány, majdnem hologram szerű alakot nehéz (ha nem lehetetlen) lesz majd valóssá alakítani.

Ivan munkája nem kis mértékben dobja meg a film élvezhetőségét. Tényleg azt a 40 percet távolította el, mely abszolúte felesleges volt, és meglepő, hogy ezek a kivágott darabok mennyire nem érződnek (mintha a film eredetileg is azok nélkül készült volna, csak valaki úgy érezte, hogy mindenképpen kellenek bele fölösleges svenkek, és idióta poénok). Rose és Finn már nem annyira töketlen karakterek (habár Rose-t bármikor lecserélném Paige-re), mint voltak, Holdo is kapott egy kis értelmet, sőt, így meg merem kockáztatni, hogy jó katona is lehet, Hux tábornoknak megnőttek a golyói, végre egy valamennyire tekintélyt ébresztő személy lett. Phasma... hát ő ugyan annyira szar, mint amilyen az első filmben volt, reaktor tűzbe vele.

Nagyjából ennyi, valamit biztosan kihagyok, de megpróbáltam a nagy lélegzet vételű dolgokat összeszedni, és szerintem sikerült. Ortega egy olyan változatot hozott létre mely talán az összes hibát a lehetőségekhez mérten kijavítja. Egyetlen egy sirámom van már csak, hogy a cuki A-szárnyú pilóta (aka Kék vezér) még ebben a változatban is meghal :( .

Viccet félretéve, Ivan egy olyan dolgot tett le az asztalra, amit én egy szinten tartok Adywan és Harmy munkájával (noha az utóbbi a puritista nézetei miatt a bögyömben van, de a munkáját azt a végsőkig tisztelem). Úgy gondolom, ha már senki a Disneynél nem gondolta úgy, hogy gátat kell szabni Rian ámokfutásának sőt, új trilógiát is kapott a csóka), akkor a rajongók elhivatottsága, hogy nem hagyják ott a süllyedő hajót, hanem belülről foltozzák azt, egy csodálatra méltó dolog. 


A filmet innen tudod beszerezni:

Eredeti link: WeTransfer

Alternatív forrás: Sötét Jövő mirror

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr1214920582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása