Sötét jövő

Tehénmentes tej, élesztőből habarva

2021. január 24. - Wittigen

Pörög a biznyic Izraelben, és a tehén mentes tehénhús után itt a tehén és amúgy bármiféle állat mentes tej ötlete is. Sokat cikkeztek róla, azonban mindenki kb egymástól vette át a szöveget, úgyhogy mi leástunk a dolgok mélyére.

Az Imagindairy (a névválasztás amúgy elég elhibázott lett, ugyanis hasonló névvel 2016 óta létezik egy farm Amerikában, amely mindenféle tejtermék értékesítésből él). A weboldaluk nem sokat árul el róluk, azon kívül, hogy valahogy mesterséges intelligenciát akarnak használni (ami bizton állítom, nem több, mint egy idióta buzz word, én már csak tudom, 4 év corpósoktatóanyag után, és hogy még mindig várjuk a felhőbe való átalakulást, de ez egy másik sztori). Szóval, hogyan csinálunk tehén mentes tejet? 

Sokak számára (mármint azok közül, akik nem szorulnak rá) azért nem alternatíva a növény alapú kiváltása a tejtermékeknek, mert egyszerűen az ízük nem stimmel, és az áruk az enyhén szólva is sokaknak kívül helyezkedik a lehetőségein (1 liter tej átlagosan 2-230 forint, míg egy liter növényi tej 8-900 forint). De szerintem inkább az utóbbi a fő gond.

Nos Tamir Tuller a Tel-Avivi egyetem professzora és a Strauss cég közösen azon ügyködik, hogy a minden köztes állatot, de még a növényi helyettesítőket is sikeresen kizárják az egyenletből, mert ugye a kémcsöves marhaburgernek ott a hátránya, hogy még mindig szükség van egy tehénre hozzá, és DNS mókolás útján szeretnék elérni, hogy élesztőből "erjesszenek" tejet. Hogy hogyan? Jó kérdés, ezt sajnos nem épp részletezték olyan szépen, mint a kémcsöves husitenyésztőink. Azonban Tamir szakterülete a genetika azon alága, amely a gén hasznos információjának fehérjére való fordítást tanulmányozza, valamint ennek a folyamatnak a befolyásolhatóságát. Miről is van szó? Röviden összegezve, a DNS az gyakorlatilag egy nagy infó halmaz, ami kódol mindent az adott élőlényben. Igen,  a tejet is. A tehén DNS-ében megtalálhatóak azok a részek amik a tej összetevőit kódolják. Ezt akarják megfogni, kivenni a bociból és belerakni az élesztőbe és azt, mint egy gyárat használni. A bökkenő csak annyi, hogy le kell fordítani "MÚÚ"-ról "élesztő"-re. Emberi nyelven azt szeretnék elérni génszerkesztés útján, hogy élesztő baktériumokat rávegyenek tejtermelésre, ami elsőre meglepőnek hathat, de ha visszaemlékeztek a másik szintetikus kaja cikkre, akkor ott előkerült a kérdés, hogy mégis miből nyernének megfelelő sejteket, és a válaszok között voltak eléggé meglepőek, többek között szőr és toll is, így nem annyira tűnik földtől elrugaszkodottnak az élesztő átpiszkálása. A dolog egyetlen apró hátulütője, hogy ilyet még senki nem csinált, és jelen pillanatban nincs egy gramm kézzelfogható termék sem, még csak labori körülmények között se, ellenben a flaskáshússal (amiről egy helyre albumösszeállítást is megosztottunk veletek a nyitószövegben linkelt cikkben). Szóval bármennyire is megváltónak harangozták be, itt minden csakis kizárólag elméleti szinten létezik, és még bőven távol vagyunk attól, hogy akárcsak gyárépítésbe kezdjenek. Figyelni azért érdemes lesz a dologra, mert, ha sikerül egy költséghatékony folyamatot létrehozni, és azt ipari méretre növelni, akkor annak az eredménye drasztikusan csökkenő ár, valamint az eredetiéhez megszólalásig és szaglásig hasonló színű és szagú tejpótló termék. 

via: newatlas news-medical 

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr2116378050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása