Sötét jövő

Raboljunk bankot Vegas közepén egy sportos nehezítéssel

2021. május 22. - Wittigen

Gondolkoztatok rajta valaha, hogy miért áldozott le a hullák hajnala? Hogy miért nem kapunk több zombis filmet? Na majd Synder koma rávilágít. Mert kijött a Netflix által pénzelt zombitrancsír filmje.

Synderrel mindenki találkozott, ha csak más miatt nem akkor az elmúlt hónapok Igazság ligája huzavona miatt. Nekem az első találkozásom, amire emlékeszem az a Sucker Punch volt, amit követett a 4 óra hosszú szenvedés Watchmen címen és záróakkordként a Bőregér kontra Kifordított alsós figura harca (Batman vs Superman) című 2 órás remekmű, mely számomra annyira unalmas volt, hogy áttekergettem, és ezen kívül mély nyomot nem is hagyott bennem,  De ettől függetlenül úgy néz ki, hogy mindenki odáig és vissza van érte, kb mint Kubrickért.

Amikor megjelent a trailer azért felkeltette az érdeklődésemet, mert hát azést mégiscsak szeretem a zombis filmeket, Dawn of the dead (ott találkoztam először a Disturbed nevű együtessel), Legenda vagyok, stb. Szóval elraktároztam az agyamban, hogy lesz majd valami érdekes, és hát ma, azaz tegnap meg is jelent.  Az intro ami bemutatja a karaktereket könnyed akart lenni, mint a Zombiland nyitánya, de helyette sikerült egy gáz montázst alkotni, indokolatlan meztelen csöcsökkel, és parókákkal, meg egy két jól kinéző robbanással. Aztán végre nagynehezen eljutunk oda, hogy Bautista karaktere aki kijutott a halálzónából épp húspogácsákat forgat egy útszéli falatozóban. Aholis megjelenik Tanaka, hogy felbérelje Scottot, hogy mielőtt Vegasra atomot hajítanak hozzon ki neki 400 millió dollárt vagy mennyit, és ha sikerül, kap belőle 50-et amit szétosztogathatnak, a csapat tagjai között. Na helyben is vagyunk, indulhat a műsor.

A film 2,5 óra, és olyan Bioware módon széterjedő, mégis teljesen lineáris. Ha nem lenne ismerős a mém, hát erről beszélek: Történet mesélés különböző cégeknél, a meme:

Itt is mindenkinek mindenfelé van motivációja, a karakterek jobbra és balra indulnak el, hogy végezetül ugyan oda jussanak: a halálukba. Valaki ezért, valaki azért. Ott van Kate, aki ahelyett, hogy a rábízott kölyköket eltakarítaná a vegasi tábor maradványaiból, Geeta után ered aki volt olyan hülye és bement széfeket feszegetni, akkor ott van a Tanaka által rájuk lőcsölt figura, akinek "kiterjedt tudása van a kaszinó alaprajzáról" és bármit be tud szerezni (az mondjuk senkinek nem jutott eszébe, hogy egy láncinget kérjen tőle), és nyílván hátbadöfi majd őket az első adandó alkalommal (minő meglepetés tényleg meg is teszi). Ha már halál okok, akkor azt hatalmas elégtétellel néztem, ahogy a tábori fotelnáci őrt azt egyből lábon is lőtte Coyote és hagyta hogy elhurcolják, mint ajándék). Szóval miről is szól a film? Hát legmélyen belül ez nem más, mint egy félresikerült bankrablás, ahol akad némi kis zombi körítés, ami önmagában nem lenne akadályozó elem, itt valahogy mégsem működik. Azt meg már csak a haba a tortán, hogy abban a pillanatban ahogy feltűnik a színen Scott lánya rögtön tudni lehet, hogy bezony ez velük akar majd menni, valami okból (és láss csodát, igazam lett).

Ez a film jól megmutatja, hogy miért nem szabad Snydert szabadon ereszteni, mert egy ilyen túlhízott, és sehová nem vezető film lesz a vége. Hamár úgyis nagyott pörgött a #releasesnydercut, akkor én is szeretnék igényelni egy De-Snyder változatot, kivágva a karantén táboros jeleneteket göthös Geetával az élen, Scott és a lánya szevedését (utállak de nem azért mert megölted anyát, hanem mert nem voltál ott) utána), a felesleges alternatív idővonal plotot, mert az is van ám bene, és nem kezdtek vele semmit (a széf előtt a két rács közötti hullák azok vitathatalnaul ők), valamint, és igen, itt nem olvasol félre: a robot zombikat is hagyjuk ki, és rögtön elférünk 1,5 órában. És még valami értleme is lesz.

Azért van néhány pozitiv dolog a filmben: a zombi dizájnok gyönyörűek, (leszámítva, hogy van néhány Terminátor is köztük) valamint a már régóta poénként hangoztatott mondat, miszerint, ha maholnap kitörne egy zombi apokalipszis, akkor biztos lennének megmozdulások, hogy "ne bánttsuk szegény zombikat, elvégre nekik is joguk van élethez". Nos örömmel közlöm, hogy ez itt egy használt motívum, és jót ötütt poénként, de szerencsére ez nem akadályoza meg, hogy lehajítsák azt a nukleáris töltetet. Összeségében a film egy dologra volt jó, most hogy így visszaidéztem az eseményeket, és a hambis részről írtam, megéheztem.

Utóirat: már készül az előzmény anime sorozat, ha valakit majd érdekel, melyet szintén Snyder ír és rendez, mely majd ELMÉLETILEG választ ad a robozombik és a fel nem használt időhurkos dologra is. De erre ugyan azt tudom mondani, mint amit anno a Disney féle SW trilógiánál mondtam, hiába van utána ráépülő dolog, ha az alap film nem adott értelmes végterméket, akkor nem fog rajta segíteni semmi.

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr5716568374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása