Sötét jövő

KARGU drón, rigók és dekások nedves álma

2021. június 17. - Wittigen

Emlékeztek mikor azt pedzegettem, hogy mindenki a mit ne tegyél listáról szemezget ha sci-fi-re kerül a szó? Na most valakinek az a zseniális ötlete támadt, hogy mi lenne ha egy 7 kilós, 72 km/h-val süvíteni képes drónra rakétát vagy fegyvert szerel, és azt eladja a bármelyik hadseregnek.

A drón technológia kiskereskedelmi fejlődésével nyílvánvalóvá vált, hogy ez az (egyik) új sztár technológia, és rohamos fejlődéseknek leszünk tanúi a piacon. Ami nem olyan régen még videójátékok (még emlékszem a Ghost Recon egyik kisfilmjére) és filmek/sorozatok elképzelései voltak most megvalósulni látjuk. Mondjuk a drónok katonai pályafutása bőven régebbre nyúlik vissza, az egyik legismertebb ilyen katonai drón, a Predator MQ-1 1995-ban álltak hadrendbe (bár az már egy fejlett lépcső, ugyanis a drón kutatások még ennél is előbbre nyúlnak vissza), de egy batár dögről van szó még így is, és a mai napig operátorok reptetik (habár a a gameifikált gyilkolászásnak meg van a hátránya kutatások szerint). De mi az a KARGU? Nos, a cikk tárgya egy autónóm repülésre és feladat teljesítésre is képes harcászati drón, úgynevezett "lézengő drón" mely a török hadsereg arzenálját gazdagítja. Amúgy a lézengő drón ötlete nem újdonság, ebbe a kategóriába tartozik a már említett Predator drón is, valamint az IAI Harop légvédelem elhárító drón (igen ilyen is van). Az ötlet egyszerű, pilóta nélküli gép a célpontok közelébe tartózkodik, azonosítja a megsemmisítésre kijelölhető objektumokat és cselekszik.

 

Egész terülj-terülj asztalkám van itt, önmegsemmisítés, éjjeli és nappali működés, gondolom megfelelő szenzorokkal, GPS jelre sincs szüksége, mert helyette helyett kapott benne a cég saját fejlesztésű KERKES rendszere mely egy talaj és tájelemző rendszer, mely segítségével a drón ténylegesen magától tud tájékozódni, és még csak nem is fekete mágia az ötlet, ha jól értem nevezetes pontok és előre betáplált térképeken alapszik a rendszer. Emellett viszonylag kicsi keresztmetszet és össztömeg, és hát a már emlegetett 72 km/h sebesség. Természetesen megjelenik az egyik kedvenc céges buzz-word a "machine learning algorithm" ami ugyan nem mesterséges intelligencia, de azért elég közel áll hozzá corpo nyelvezetben. Illeve van egy limitált 15 vagy 30 perces repülési időtartam. Hogy mire fel a vagy? Nos az oldalon a promóképen 30 perces repülési időtartam van feltüntetve, a brossúrában azonban már csak 15. Mondjuk mind a kettő pont elég egy gyors beavatkozásra, elvégre ez már bőven a hordozható kategória, szóval nem neki kell az egész távot repülnie. Apropó beavatkozás, a drón képeit nézegetve nem igen értettem, hogy a felsorolt fegyverzet (robbanófej) valójában hol is kap helyet, nos a cég egyik promócós videója megadja a választ. A tervező mérnökök nemes egyszerűséggel ránéztek a japán kamikaze pilótákra, és azt mondták: "Ha nekik bejött, akkor nekünk is jó lesz", szóval fogták magukat, és az "önmegsemmisítő" rendszer egyben maga a harcászati hasznos teher is, és a drón úgy vadászik mint valami zuhanóbombázó, 0:28-tól látható a lenti videóban.

Mondjuk felvet néhány érdekes kérdést, hogy ha kerül majd bele automatikus cépontkiválasztás, vagy ha a "beépített valósidejú céltárgy követés és osztályozás" az tulajdonképpen már az, akkor mi a biztosíték arra, hogy a közeljövőben nem lehetünk e tanúi a következő jelenetnek? Nyugodtan kávézgatsz valami teraszon a városban és épp az aktuális okos eszközödet böködöd, majd elsuhan egy árnyék a fejed fölött, és bamm, egy lyukkal lesz gazdagabb a fejezd, amit nem a természet és az evolúció szánt oda. Szóval mi a biztosíték arra, hogy nem kerül olyan a célkeresztbe akinek ott nem lenne keresnivalója? Mondjuk most így a cikket írva eszembe jut a random kínai reklám a facebookon, ahol hordozható drónzavarókat ajánlottak megvételre, lehet fel is kéne venni velük a kapcsolatot. Cikk zárásaként, még itthagyok nektek egy kisfilmet, hogy miért nem feltétlen jó az autonóm robannó anyaggal ellátott drónok ötlete, mert a sci-fi-nek erre is van példája.

via.: KARGU

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr516584100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KertészLeó 2021.06.18. 10:58:10

Hát, igen. A fogyasztói társadalomban megismert technológiai újítások szinte mindig katonai vagy titkosszolgálati célra lettek kifejlesztve eredetileg. Mellesleg van azért némi aggasztó ezekben a robotikus hadseregekben, hiszen következmények nélkül lehet háborút indítani a világ periféráján lévő országok ellen. Ez sajnálatos. De azért van jó oldala is a technológia terjedésének. Pl, hogy lehetőségünk van megörökíteni családi eseményeket olyan módon, amire akár csak pár évvel ezelőtt nem is gondoltunk volna. Ajánlom magunkat: www.dronfelvetelsopron.hu/
süti beállítások módosítása