Sötét jövő

Boldog halálod napját - legyen az kétszer

2021. július 19. - Wittigen

Valamiért rákattantam ilyen zanzásított összesítő videók nézésére, és így akadtam rá a Boldog halálod napját című filmre, majd töltöttme le rögtön véletlen a második részét, de talán most először tudom azt mondani, hogy időhurokra és alternatív dimenziókra épülő filmek semelyik részében nem csalódtam.

A Boldog halálnapot első részében megismerhetjük a karakterét aki egy abszolút tenyérbemászó egyetemista r***** aki a születésnapján egy időhurokba kerül és kénytelen a saját halálát átélni újból és újból (kicsit, mint az Holnap határa főszereplője, azzal a különbséggel hogy főszereplőnkre nem vérszomjas idegenek vadásznak hanem egy sorozatgyilkos). Szóval Tree-nek (igen a név adás nem valami kreítív, de mindenki megynyugodhat a film többi része szerintem kimondottan zseniális) alkalmazkodnia kell a helyzethez és rá kell jönnie, hogyan törje meg a kört. Természetesen ahányszor ismétli a napját úgy alakul a személyisége és válik kiállhatatlan r***** ból egy szerethető emberré. Természetesen akad egy két jelenet ahol a józan eszét egy kicsikét elveszti és tipikusan olyan dolgokat tesz amiket az ember csak akkor tenne ha tudná hogy a nap végén úgyis minden visszaugrik és senki nem fog emlékezni a tetteire, de ezek a jelenetek nincsenek feleslegesen sokszor használva és ahol vannak ott is mondhatni ízlésesen vannak megoldva. 

A boldog halálnapot 2 része Tree születésnapjának másnapján veszi fel a fonalat ahol az előző részben megismert Carter kollégiumi lakótársa kerül láthatóan ugyanabba a hurokban amibe Tree is került. Hamar kiderül hogy Ryan az egyetem finanszírozásában egy eszközön dolgozik mellyel az idő molekularis szinten való lassitása próbálják bebizonyítani csak hogy mivel az idővel szórakozunk, természetesen soha nem az történik, amit elsőnek szeretnénk és végül szegény Tree issza meg a levét az egésznek, és lökődik át egy alternatív dimenzióba ahol hál istennek nagyjából minden ugyanaz kivéve néhány apró dolgot, ami viszont őt felettébb idegesíti. Arról már nem is beszélve hogy ismét át kell élnie annak a kellemetlen születésnapnak az emlékeit és eseményeit mert mily meglepő most is vadászik rá valaki. ?ondjuk ezt a témát hamar jégre teszik, mert máshogy oldják meg a napok újraindítását, azonban helyette egy új kérdésre fókuszálnak, mégpedig, hogy az alternatív dimenzió cáltozásai miatt hogyan fog Tree dönteni. Bezárja a hurkot és marad, vagy hazamegy a saját dimenziójába, és azt a hurkot zárja be.

Nem sok élvezhető idő hurkos filmet tudok felsorolni (ez nem azt jelenti hogy nem akadna néhány például: Project Almanach, illetve az abszolút etalon, a Vissza a jövőbe sorozat. Véleményem szerint ez (mármint az idővel dolgozó téma) a talán legnehezebb válfaja a tudományos fantasztikumnak. Ugyanis nagyon kis dolgokon tud elbukni egy film. Ha az egymás után ismétlődő események láncolata nem logikus, vagy könnyű belebonyolódni az gey túl komplikált történetet eredményez. És itt még csak nem is hatalmas hibákról beszélek, hanem mint az eredet című filmben, elég egy apró át nem gondolt részlet, és a gondolat már be is ette a fejedbe magát, és egy apró hang az agyad hátsó zugában csak azt fogja ismételgetni, hogy itt valami nem stimmel, és te pedig csak erre fogsz koncentrálni.  A Boldog halálod napját azonban ragaszkodik az alapvető ötletekhez és a maga által felállított szabályaihoz, és ebből kifolyólag az első rész egy tökéletes idő hurkon alapuló, detektív film egy csipet tudományos fantasztikummal melyet a második rész okosan kiegészít alternatív dimenziók bevonásával, de továbbra is ragaszkodva a már megismert szabályokhoz. A második rész  alternatív világa olyan lényeges változásokat tartalmaz megyek ugyan aprónak érződnek, de a történet folyamában hatalmas változást eredményeznek és mégis természetesen hatnak és emiatt az agyunk nem kezdi el verni a vészharangot hogy itt valami nem stimmel. A film eléri hogy a történetre és az eseményekre koncentráljunk, ne pedig arra hogy egy idő hurkos alternatív dimenziós filmet nézünk és pontosan emiatt ajánlom mindkét film megtekintését. És igen, szerintem a második rész posztere kicsit gyérre sikerült, de a film jó, becsszó :)

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr816625472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása