Sötét jövő

Film ajánló: Űrteherautósok

2022. augusztus 24. - Wittigen

Még a Cowboy Bebop-ban is volt egy epizód ami ugyan csak felületesen, de az űr teherautósokról szólt. Na mit szólnál hozzá ha ebből az alapötletből hoznék neked egy pofás filmet, gonosz megacégekkel, ocsmány tervekkel, és tökéletes megvalósítással?

Űr teherautósok. Nem tudom, hogy miért, ez a concept megmozgatja a fantáziámat, főleg ha jó kis űrcountry zene is társul hozzá. Részemről az ötlettel először a Cowboy Bebop animében találkoztam, ahol egy epizód erejéig, még ha csak érintőlegesen is, de az űrteherautósokról szólt. Aztán megnéztem a Planzets animét ami egy hatalmas csalódás volt, mert nagyon nem arról szólt amiről mutatta magát. Aztán évekkel később a koreai Space Sweepers megcsinálta azt amit a Planzets-nek kellett volna. Aztán mit ad isten, a Sense of scale csapata tette elém a tökéletes filmet. Íme a Space Truckers.

John Canyon épp a Marsról szállít kocka disznókat (nem, nem koca, kocka) az Interpork Jupiter körüli állomására, mely pihenőként szolgál a naprendszer szállítmányozóinak. No igen ám, csak hogy az Interpork tulaja nem akar teljes árat fizetni Johnnak, mert hogy késett, ami szemenszedett hazugság lenne, szóval John kitessékeli őket a rakteréből, a malacokat meg nem rakja ki. Aztán nem sokkal később a kocsmában kitör egy jó verekedés, aminek az a vége, hogy a Főni egyik fogdmegje elkezd nyomás alá helyezett térben lövöldözni, és mit talál el? Hát persze, hogy az ablakot. Az általános felfordulás közben hőseink (mert eddigre már kiegészült a csapat) olajra lépnek, és kerítenek maguknak egy fekete szállítmányt, hogy minél előbb kidokkolhassanak. Mondjuk itt megjegyezném, hogy nem értem a sietséget, ha meg van a szerződés, akkor az bebizonyítja, hogy Johnnak van igaza ami a szállítmányozást illeti, a főni haláláért meg nem ő, sem pedig társai nem hibáztathatóak, hanem a bőrnyakú tahó a ludas, aki egy PPK-val lövöldözik egy űrállomáson, tartóztassák le őt. De mindegy is. Szóval színes kis bandánk megpattan az állomásról egy, a szállítólevél szerint szexbábukból álló rakománnyal. Csakhogy a rakomány egyáltalán nem az, aminek a szállítólevél mondja. Nagyjából ennyit a sztoriról, anélkül, hogy az első 15 percen túlmenően mondanék el bármit is. A sztori lehet, hogy kicsit bugyutácska, néhol talán ledér (de a színésznő legalább jól néz ki), de igazából megint csak nem ez fogott meg a filmben, hanem főleg a szett dizájn és a makettek. És a színek. A film lehetne ugyan jellemzően disztópikus 90-es évek beli, sötét és mocskos, mint az eredeti Total Recall. De nem ezzel a megközelítéssel mentek neki. Meglepő módon így a film tiszta és színes (néhol talán kissé steril is).

A ruhák jellemzően 90-es évek vége féle neon színben tündöklő műanyag költemények, és mégis, tökéletesen a helyükön vannak. A kocsma ahol a sztori is kezdődik a 2001 Űrodüsszeiához hasonlóan görbített, hogy a centripetális erő adja a gravitációt, az ablakok alig vannak és ami van, az is picik. A teherautók nem mágiával, hanem a Space Sweeperhez hasonlóan fúvókákkal manővereznek és fékeznek, a fordulókörük hatalmas. A film abszolút nem veszi magát komolyan, ezt tükrözik a különféle reklám és figyelmeztetés kiírások is a film során (a szedett-vedett kalózbanda főnökének berántós műhímtagjáról már ne is beszéljünk). Ezek mind-mind olyan kis apróságok, melyek mind-mind a mutatott dolgok hihetőség faktorára játszanak rá.

Aztán azt hinnéd, hogy a film nem tud még csavart dobni eléd, vagy végre megkomolyodik, de nem, mindig felkunkorítja a szád szélét valami hülyeséggel, de mindezen hülyeségek nem mennek a hihetőség rovására,  mínusz a 3 szemű lézer robotok, mert az a rész abszolút kitalálció, de minden más hihető. Összességében egy nagyon jó popcorn majszolós másfél órás kis film, némi bunkó céges emberekkel, és vidám színekkel tarkítva. Én ajánlom.

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr10017884947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása