Sötét jövő

Méretarányok nyomában - egy páratlan dokusorozat

2021. július 07. - Wittigen

Mielőtt a CGI mint olyan, elérhető áron, hihető minőséget produkálhatott volna is kellett valahogy filmeket csinálni, és hát ha a helyszín nem volt elérhető vagy éppen nem létezett, azt is meg kellett valahogy jeleníteni. Lépjünk be hát a miniatűrák világába.

A cgi megfelelő fejlődése előtt is készültek filmek, csak épp más technolgiával. A miniatűrák világa elképesztően gyönyörű számomra, ugyanakkor nem ragaszkodom hozzá végletekig, mint egyesek. Ha valamit meg tudsz oldani cgi-vel, hát hajrá, ha valamire jobb a modell építés akkor meg azt. A cgi megjelenése a színen amúgy magával hozta a mai napig dúló modell vs cgi harcot, aminek talán legjobb példája a Star Wars előzmény trilógia (holott több modell is volt benne). A filmes modellek világa már-már másik univerzum, és mérhetetlen sajnálattal tölt el, hogy a filmek modelljei szinte soha (de a legnagyobb jó indulattal is elképesztően ritkán) jutnak el a nekik megfelelő múzeumokig (sőt én egyetlen ilyen modellről tudok, az Enterprise foglalhatta el az őt megillető helyét a Smitshonian múzeumban), pedig mennyi pénzt elvernék, ha ilyen modellek között sétálgathatnék. Azonban az internet egy csodálatos hely, és ha múzeum nincs is, film múzeum azonban igen. Ha imádod a gyönyörűen elkészített stúdió modellek világát, akkor megtaláltam neked kedves olvasóm, a tökéletes csatornát. Íme az Arányok világa, eredeti címén Sense of scale.

A Sense of scale egy 12 órás doumentum film sorozat, melyet a készítője jobb híján ingyen a Youtube-on tesz közre (itt megjegyezném, hogy én hajlandó lennék megvenni a komplett sorozatot). Igazi kincsesbánya, olyan emebrek szólalnak meg benne, akik számomra kultfilmnek tartott film készítésében vettek részt, mint modell építők, és az ő történeteiken keresztül ismerhetjük meg azon modellek születését, A részek 2 perctől a több tízpercesig terjednek, szóval pont megefelőn fogyasztható, bár ha nem figyelek azon kapom magam, hogy a 20 videóra kattintok, még mindig éhesen, miközben a fejemben a "még,még még, ennyi nem elég kattog". Ha szeretnétek értesítéseket kapni az új részekről, akkor van ám nekik facebook oldaluk is, kövessétek be őket, biztos ami biztos. Végezetül, pedig néhány személyes ajánlás a részek közül.

A Mélység tika tudtam, hogy teljesen víz alatt forgott, de hogy ennyi modell volt benne, az az újdonság erejével hatott. Amúgy tervezek cikket a filmről ;)

Az Outland egy érdekes, mondhatni már-már hard sci-fi, egy teljesen átlagos, mégis érdekes sztorival, és gyönyörű űrállomás dizájnnal.

A Úriemberek ligájával (The League of Extraordinary Gentlemen magyar  forddításban "A szövetség") Gali ismertetett meg, és bár nem sci-fi, de mivel a szívem csücske, így helyet kap a listámon.

Egy időben mindenki a MOON filmet istenítette az Imguron, hogy a legjobb sci-fi, amiről nekem azért megvannak a kétségeim (noha csak részleteket láttam belőe, egyszer még meg fogom nézni az biztos) viszont az elsimerem hogy a modellei kiemelkedőek. 

És hát nem felejtkezhetünk Mr. Robbantsunk fel mindent Michael Bay Armageddon filmjéről sem, melyet ekézzenek bármennyire is, legyen bármennyire is pontatlan, egy nagyon jó akció-sci-fi, és mint ahogy kiderült, gyönyörű modelljei voltak (többek között egy 1/4 méretarányú Űrsikló és Tatu)

Végezetül, pedig a Waterworld gyönyörű makettjei. Jut is eszembe, kukkantsátok meg a Waterworld egyik kibővített változatáról készített cikkünket! Ha szereted a filmet, akkor ezt a változatot még jobban imádni fogod.

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr616448916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása