Sötét jövő

Olvasd a kezem - egy hasznos IOT eszköz

2024. április 14. - Wittigen

Van amikor megéri az IOT tech. Többnyire nem, de ez most egy ilyen lesz. Legutolsó sorban, ha ezt meghackelik, maximum csak obszcén vagy vicces lesz, nem életeket veszélyeztető

A kesztyű működése egyszerű: egy Arduino adja a magját, ami szenzorok adatait (gondolom giroszkóp) küldi el bluetooth kapcsolaton keresztül egy számítógépnek, mely a mozgás és pozíció figyelembevételével végzi el a számítást és fordítja a jelnyelvet angolra. Maga a technológia egyáltalán nem új (ami azt illeti, a videó sem) és még csak nem is tiszta jelnyelv, hanem gépi fordítás némi előre programozott kifejezéssel (mert a nevekre biztos nincs egy mozdulatsor). A tecnológia noha limitálva is, de rendelkezésünkre áll 1977 óta, de sajnálatos módon nagyon le van maradva a beszélt nyelv fordítókhoz képest is (mert ilyenek is léteznek), nem kis részben azért mert a jelnyelvek sokkal komplexebb adatszettből tevődnek össze (a gesztikuláción kívül sokat számít a mimika és ha jól értem maga a testbeszéd), illetve süketek sem egy jelnyelvet beszélnek hanem országonként, néha régiónként máshogy alakultak ki a megfelelő mozdulatok ugyan annak a dolognak a kifejezéséhez. Ennek a technek akkor lenne haszna, ha egy halló, de ASL tudással nem rendelkező személy meg egy néma/süket találkozik, de jelenlegi sebességét tekintve a gépelés és TTS-sel való kimondatás vagy papíron írásban kommunikálás ráver sebességben, de sci-fi ötletnek a fordító kesztyűk vagy később karkötőbe/ékszerbe rejtett finom szenzor rendszer mely képes mindent is tisztán lefordítani mindig is érdekes conceptek lesznek.

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr7518264731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása