Sötét jövő

Amikor tényleg kaszálnak majd nekünk

2018. március 20. - Wittigen
Találós kérdés: mi lehet rosszabb egy háborúnál vagy idegen megszállásnál, ne adj isten egy zombi fertőzésnél? Hát a bolygó méretű antibiotikum rezisztencia, mely az orvos tudományban az egyik rosszabb jelenlegi világvége forgatókönyv. (Apropó forgatókönyvek, ezt a gyűjteményt már olvastátok?) 

Az antibiotikumok és oltások felfedezése előtt az összes halál 40%-a szimpla fertőzésekből ered, melyeket ma már egyszerűen tudunk kezelni. De nem csak mi és az orvostudományunk fejlődik, hanem mikroszkópikus szinten is dübörög az evolúció. 

A fentebb említett 40%-os arányhoz képest a jelenben ugyan ez az arány 7%, és a becslések szerint e század kezdetén kifejlesztett antibiotikumok és oltások körülbelül 20 évet adnak hozzá lehetséges élethosszunkhoz. Dame Sally Davies (Chief Medcial Officer - nem tudom lefordítani, a szerk.) azonban mégis arra kéri Egyesült királyság lakosait, hogy, ha lehetőség van rá, enyhítsék az antibiotikumok használatára irányuló nyomást a doktorokon. Davies Sir Alexander Fleming (a penicilin felfedezője) Nobel-díj átvételi beszédéből idézett, mely figyelmeztette az orvos közösséget, hogy ő és társai láttak már laboratóriumi környezetben olyan baktériumokat, melyek ellenálló képességet fejlesztettek ki, és sürgette a tudós társadalmat, hogy az esetleges katasztrófát mindenképpen meg kell előzni. Ehhez képest 70 évvel a penicilin felfedezése óta kevés lépés történt ez irányba Davies szerint. És Angliában Pandora épp a szelencéjét nyitogatja. Davies állítása szerint 10 páciens esetén, akikne E. coli baktérium van a vérében 4 nem kezelhető hagyományos (co-amoxiclav) antibiotikummal. Továbbá  5 ilyen helyzetből 1-ben a fertőzés ellenálló volt legalább egy antibiotikumra az 5 kulcsfontosságúból, amivel kezelnék őket az angol kórházak.
És most jön csak az igazán hajmeresztő rész: miért nincsenek 1980 óta új antibiotikum típusok kifejlesztve? Hát a gyógyszergyárak és a privátszektor a következővel válaszol: Nem éri meg. Mivel a kutatási összeg hatalmas, viszont a gyógyszert olcsón adják. Napjainkban kb 700 000-re becsülik azon halálok számát, melyet gyógyszer rezisztancia okoz, Lord O'Neill publikációja szerint ugyan ez a szám 2050-re elérheti a 10 milliót (éppen ezért javasolja az antibiotikumok adóztatását, hogy támogatni lehessen a kutatásukat). Azért szerencsére az UN 2016-ban aláírt egy nyilatkozatot, mely szerint felgyorsítják a kutatásokat (és ebből az angolok ki is veszik a részüket 229 milliárd forintnyi támogatással (mondjuk ez nem csak kutatásra, hanem figyelem felkeltésre és a fejlődő országok támogatására is megy).
Azért reménykedjünk, hogy nem jutunk el a teljes ellenállóság kialakulásának pillanatáig, vagy, ha igen, akkor készen áll a "b" terv.

via.: archive.is RT

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr5513619032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása