Sötét jövő

Könyvtár: Szintetikus álom

2016. január 20. - Wittigen

Nagy könyvmoly hírében állok, és önerőből szép kis gyűjteményem is van, főleg sci-fi, és most be szeretném nektek mutatni egyik kedvenc kötetemet, mely két nem kisebb csalogató dologgal rendelkezik, mégpedig: magyar írta, és Budapesten játszódik, de egy olyan környezetben, mint a Szárnyas Fejvadász!

A könyv címe Szintetikus álom, az írója pedig Csepregi Tamás. Igazából nem egy regényről beszélhetünk, hanem több novelláról, mely mind térben, mind időben egy helyen játszódnak: itt Budapesten. Pontosabban 2081-ben Pest-Buda Agglomerátum falai között, egy vírus tizedelte világban, ahol megváltoztak a játékszabályok. A könyv 9 történetet foglal magában, és ha még első olvasatra nem is tűnik fel, de mindegyik összefügg a másikkal.

9 történet - 9 élet. Az Rt. igazgatótól egy szabadságharcoson át egészen egy egyszerű gyári munkásig.

Miért ajánlom?
Viszonylag rövid történetek. Egy olyan világot festenek le, melyet a városban járva (sajnálatos módon) könnyen el tudsz képzelni. Néhol vicces, néhol kegyetlen, és egyes történetek egészen csavarosak. Akárhányszor olvasod, annyiszor lesz egy rejtett utalásra.

S végezetül, álljon itt néhány sor a történetekről: 

Kontakt hiba - A Kontakt hiba című novella egy magánkopóról szól, aki már régóta csak tengeti az életét, de érkezik egy ügy, mely érinti személyét. Így hát nyomozásba kezd, hogy meglelje a gyilkost, ki egy testületi Glockkal gyilkol.

Sárkány röpte - Ez a novella egy Rt. középvezetőről szól, akinek a horoszkóp jegye igen különleges, és meghatározza minden tettét, kiskorától kezdve. Elkísérhetjük egy napján, mely az igazgató tanács széke felé vezet, de nem ott ér véget.

Tétre, befutóra - Egy szerencsejátékosról szól, ki történetünk elején vesztett megint, és amúgy egy karbantartó a helyi Rt. Négyes Számú Élelmiszerellátó és Elemző Intézményben vagyis a Tápanyaggyárban, ahogy a melósok becézik.A véletlen úgy hozza, hogy találkozik egy régi iskolatársával az Rt. kantinjában, és szó szót követ, majd egy gyilkosság és egy munka. Ez a írás azért is érdekes, mivel egymás után 4 szempontból élhetjük át a történéseket.

Analóg dallamok - A helyszínnel már találkozhattatok a Sárkány röpte című írásban, sőt még utalás is van a főszereplőre. Ebben a fejezetben egy estéjébe nyerhetünk bepillantást, mely a maga nemében keserédes, hisz ő az egyik utolsó végzett egy bizonyos akadémián...

Az óriás - Az óriásban nyomon követhetjük egy fiatal hacker napjait, s itt is találkozhatunk a pesti alvilág nevezetes figurájával, a hírhedt Skóttal. Eközben egy titokzatos Újragondol frakció borzolja a hatóságok idegeit, akik ahol lecsapnak, holohirdetés nem marad érintetlenül. De mi köze van egymáshoz a 3 dolognak? Ez az Elhárításra marad, és a tanulság levonódik.

Az utolsó utáni pillanat - Akkor ennyi volt... ,de a történet nem itt kezdődik.. Hanem néhány nappal korábban egy vesztett kick-box mérkőzéssel és jó néhány pohár itallal kezdődik egy Pest valamely eldugott részén, és egy Hotel tetején ér véget. De hogy jön ide a mahjong? Derítsd ki!

Puszta formalitás - Történetünk főszereplője a KLK 9 banjának egyike, ki úgy dönt, hogy megszerzi azt, ami őt illeti, de e cél elérésen érdekében hátrahagyja nevét és eltűnik a városban. És ugyan oda torkollik a történet, ahol Drávusé végződik.

Szintetikus álom - Egy meggyötört holojáték tervezőt rémálok kísértenek, de önön elkeseredésére még csak öngyilkos se tud lenni...

Negatív visszacsatolás - A Negatív visszacsatolásban ismét, inkább először találkozhatunk Vincével a rendőrrel, Simonnal a pípível és egy fura fehér öltönyös kínaival, kiről, mintha már olvastunk volna. Na de, hogy mi köze van ennek az Rt RK-ihoz?

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr878261302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása