Sötét jövő

Napi kell: Csernovodka +5 sugárzás rezisztancia

2019. augusztus 17. - Wittigen

Volt már Chernobeer és Leninádé (az utóbbit fenemód sajnálom, hogy lecsúsztam róla), de most valaki rátett egy lapáttal, és létrehozta minden stalker alap felszerelésébe tartozó szíverősítőt. Íme a Csernovodka.

A Csernobil Szesz Szövetkezet (Chernobyl Spirit Company) megalkotta az első vodkát, mely kizárólag a Zóna alapanyagaiból, értsd vizéből és növényeiből főztek, és a fantáziadús Atomik nevet kapta.

Igazából az Atomik vodka csak egy átfogóbb tanulmány mellékterméke. Tudósok már régóta termesztenek növényeket a Zóna különböző területein (és teszik ezt a Zónában élők is, ajánlom a Csernobil nagymamái című doksi filmet), és hát kár lett volna veszni hagyni azt a sok megtermesztett rozst. Szóval így született meg. Aztán persze van még egy nemes cél is. A Zónában dolgozó tudósokat szíven ütötte, hogy milyen rossz a pénzügyi helyzete az ott élőknek, úgyhogy a vodka eladásából befolyt összegek nagy részét (ami nem kell a működéshez) azt szeretnék visszaforgatni a területbe, munkát és gazdasági fejlődést előteremtve. A megalkotó tudóscsapat feje a portsmouthi egyetem egyik doktora felhívja a figyelmet, hogy ez az első és utolsó üveg, mely magából a zónából fog származni, kizárólag abból az okból, hogy a Zóna, mint olyan nem alkalmas földművelésre, jelenleg inkább vadrezervátumként működik. A többi üveg valószínűleg az ún. "kiegészítő kötelező kitelepítési zóna" (de még mindig sugárfertőzött) területeiről fog származni.

Azoknak, akik attól félnek, hogy kattogósra isszák magukat, a southamptoni egyetem radiológiai laborja nem talált semmit, és teljesen biztonságosnak nyilvánították. Egyenlőre még csak EGY üveg készült, de évi 500 üveges termeléssel akarnak indítani, és elsősorban a Zónába látogatóknak lesz megvehető, de később szeretnék, ha máshol is elérhető lenne.

via.: BBC

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr4615001356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása