Sötét jövő

Interjú a Bloodlust alkotóival

2020. november 22. - Wittigen

Ez az interjú már régóta húzódik, pontosabban motoszkál a fejemben, de eddig nem jöttek meg a jó kérdések a fejemben, amket fel lehetne tenni, azonban egyik nap meggyulladt a fúziós reaktor a fejemben. Fábián Pétert és Kozmajer Viktort faggattam egy picit a képregény múltjáról, jelenéről és lehetséges jövőjéről.

Sötét jövő: A képregényetek 2010 óta fut, és akkortájt koránt sem volt divat a cyberpunk, mint most. Miért pont erre a témára esett a választásotok akkor?

Bloodlust: Nem az volt a cél, hogy az épp aktuális divatot kövessük – persze mi is érzékeltük akkoriban, hogy a cyberpunk zsáner egy ideje valamelyest háttérbe szorult, de végső soron (szerencsére) ez korántsem befolyásolt minket.
Már a kezdetekkor eléggé jól körvonalazódott az elképzelés a Bloodlust vámpírokat felvonultató alaptörténetével kapcsolatban, amit egy jövőbeli, high-tech settingbe szerettünk volna elhelyezni. Mindenképp egy sötétebb tónusú, disztópikus világképet szerettünk volna bemutatni a képregényünk oldalain, időben a nem túl távoli jövőbe helyezve. Így gyakorlatilag adta magát a stílus, a cyberpunk művek egyébként is elég közel álltak hozzánk már azelőtt is. No meg persze, Fábián Peti imád kábeleket rajzolni...

Sötét jövő:Hogy született a történet meg? Hogy született meg Crywen? És honnan jött az egyiptomi mitológia belekeverése?

Bloodlust: Gyerekkorunk óta szeretünk rajzolni, valamint a képregényekért is rajongunk, ezért már a gimnázium alatt (ahol osztálytársak voltunk) megfogalmazódott bennünk az ötlet, hogy egyszer majd készítünk egy saját képregénysorozatot. Nem sokkal később Fábián Peti néhány ismerősével közösen elkezdett komolyabban foglalkozni a dologgal, ekkor fektették le a Bloodlust alapjait, melynek eredeti koncepciója egy véres, harcorientált sztori volt, amely során egy (idősebb) vámpír kiképez egy rendőrnőt vámpírvadászatra.

Hogy szabadabban, kötöttségek nélkül tudjuk ábrázolni a történet (egyik) központjául szolgáló jövőbeli várost, megalkottuk Crywent, ami ugyan New York romjaira épült rá, általa mégis egy teljesen új, az olvasó számára ismeretlen ún. „neopolisz” képe rajzolódik ki a képregény oldalain.

Ha jól emlékszünk, már a kezdetekkor felmerült, hogy az ősi Egyiptomot idéző történeti és látványelemekkel turbózzuk fel a képregényt, ezzel is érdekesebbé téve az alapfelállást. Tegyük hozzá, mindketten odavagyunk (többek közt) az ókori egyiptomi kultúráért is, melynek rendkívül gazdag mitológiája kiváló alapot szolgáltat a Bloodlust történetéhez, karaktereihez és vizualitásához egyaránt – egyrészt, szerintünk jól összeegyeztethető a vámpírsággal, másrészt sajátos misztikumot és érdekes háttérinfókat biztosít a történetnek.

Sötét jövő:A Bloodlust az első képregényetek, vagy volt előtte más próbálkozásotok? Volt bármi tapasztalat ez előtt vagy csak így durrbele azt lesz ami lesz? Mi inspirált benneteket?

Bloodlust: Gimiben eljátszottunk a gondolattal, hogy készítünk egy rajongói Alien vs. Predator képregényt, ami valamikor az első Alien film idősíkjában játszódott volna. Ehhez talán még egy borítóterv is született, de végül ennyiben maradt az egész. A másik, amire emlékszünk az az Endre és Botond című humoros comic-strip sorozat terve, amely egy fehér egérről (Botond) és a félnótás punk patkány haverjáról (Endre) szólt volna. Próbálkozásnak a 2008-ban elindult, első Bloodlust sorozatot vehetjük, amely két nyomtatott (és egy elkezdett harmadik) számig futott. Ezek készítése során sok hibába belefutottunk, éreztük, hogy a sztori és világ, finomításra szorul, ezért 2009 nyarán elkezdtük újratervezni a világot, majd 2010 októberében megjelent az újragondolt Bloodlust széria első száma, az Ébredés című képregényünk.

A következőkben felsorolt művek mind-mind inspirációként hatottak ránk, műfajtól függetlenül. A legalapvetőbb ihletadókra, a képregényekre a következő pontban térnénk majd ki részletesebben.

Könyvek tekintetében cyberpunk részről William Gibsontól, a vámpírok részéről pedig Anne Rice műveiből kaptuk/kapjuk a legtöbb inspirációt. Munkásságuk nagy hatással van képregénysorozatunkra, úgy gondoltuk, mindenképp egy érdekes ötlet összehozni az általuk teremtett, két különböző világképet.

Filmek terén nagy kedvenceink a ’80-as, ’90-es évek alkotásai, a teljesség igénye nélkül például a cyberpunk zsánerhez sorolható mozifilmek (a Ghost in the Shell és az Akira animék, Blade Runner, Johnny Mnemonic), a darkos sci-fi horrorok (az Alien filmek, a Carpenter-féle A dolog, az Event Horizon) és a szintén sötét jövőképet bemutató alkotások (például a Terminator 1-2, Robotzsaru). Ide még végtelen sok címet felsorolhatnánk, mivel nagy filmrajongók vagyunk, sok inspirációt merítünk kedvenc mozifilmjeinkből is.

Fő motivációnk maga a (képregény) alkotás, a történetmesélés, gyerekkori kedvenceink, az ihletadó képregények, könyvek, mozifilmek vagy ép videójátékok hangulatának, jellegzetességeinek összegyúrása saját ötleteinkkel, ezáltal egy vadonatúj, fordulatos és szórakoztató képregénysorozat megjelentetése. A Bloodlusttal szeretnénk megszólítani a magyar olvasóközönség azon tagjait, akik szintén ezen korszak alkotásain nevelkedtek, illetve mindazokat, akiknek hasonló az ízlésük a sci-fi, horror vagy ép fantasy történetek terén.

Sötét jövő: Képregény stílusilag nagyon közelít a nyugati képregények rajzstílusához, ezt sokszor fel is hozom pozitív dolognak, mikor a Bloodlustot használom viszonyítási alapnak, ti miért ezt a stílust választottátok?

Bloodlust: Mint korábban is szó esett róla, gyerekkorunk óta szeretjük a képregényeket, régi nagy kedvencünk például Todd McFarlane Spawn című sorozata. Saját alkotásunkra az amerikai képregényrajzolók közül nagy hatással volt még Michael Turner, David Finch, Kenneth Rocafort és Marc Silvestri is. A felsorolt nevekből is látszik, hogy a Bloodlust stílusban leginkább az Image Comics képregényeihez húz.

Az amerikai típusú képregények mellett a mangák, illetve animék hatása is érezhető a Bloodlust képregényeken. Itt ihletforrásként leginkább a Tsutomu Nihei által készített Blame!, Biomega és Abara mangákat fontos megemlítenünk.

Sötét jövő: Az utolsó előtti huszár sikerét figyelembe véve, valamint a tényt, hogy a ti olvasóitok tudják, hogy mire adnák össze a zsetont (elvégre 4 füzetet már elkészült, így van egy nagyvonalakban megvan, hogy merre és hogyan menne a történet, illetve milyen rajzstílussal) nem gondolkoztatok el még egy közösségi finanszírozásban?

Bloodlust: Az alkotást tekintve, mi az idővel állunk hadilábon, mivel mindketten főállású munka mellett, kizárólag szabadidőnkben készítjük a képregényt. Egy közösségi finanszírozásos kampány nem valószínű, hogy helyettesíteni tudná mindkettőnk teljes munkaidős munkáját, így eddig még csak ötlet szinten merült fel egy efféle opció. Szerencsére a képregénysorozat az elmúlt tíz évben nagyjából eljutott oda, hogy kitermelje az újabb számok nyomtatási költségét, valamint az egyéb járulékos költségeket is (pl.: a rendezvények asztaldíjait), így egyelőre mi maradunk ennél az önköltséges formánál. Teljes mértékben nem akarunk elzárkózni a dologtól, de előre sem szeretnénk pénzt elkérni senkitől egy jó előre be nem látható megjelenést megelőlegezve. A jövőre nézve, nálunk inkább egy eddiginél jóval nagyobb nyomtatási költségű kiadványnál kerülhetne szóba a közösségi finanszírozás, mint például a Bloodlust teljes első fejezetét tartalmazó, HC gyűjteményes kiadás. E mellett a közönségi finanszírozás, mint egyfajta „ingyen reklám” lehetne hasznos a számunkra, mert úgy vettük észre, valamiért nagyobb a reklámértéke egy (sokszor még el sem készült) alkotás ilyen jellegű finanszírozásának, mint például a saját erőből, sok kezdeti nehézség árán felfuttatott sorozat kiadásának.

Sötét jövő:Tudom mindenki rühelli ezt a kérdést, de mik a tervek a jövőre nézve? Ha közösségi finanszírozással nem is, de kiadóknál nem próbálkoztok meg, mert most igencsak megérett a légkör, mondhatnám mainstreammé vált a cyberpunk.

Bloodlust: Ha jól emlékszünk, valamikor még a kezdeti években voltak már bepróbálkozásaink a kiadás terén hazai fronton, de akkor nem jártunk sikerrel. Ezért is maradtunk a szerzői kiadásnál, ezáltal pedig sem ránk erőltetett határidő, sem egyéb korlátozó tényező nem befolyásolja az alkotási folyamatokat – így olyan állapotban, formában és minőségben adhatunk ki egy-egy képregényt, ahogy azt mi jónak ítéljük.

Egyébként mi általában minden budapesti képregényes rendezvényen (képregénybörzéken, képregényfesztiválokon) jelen vagyunk saját standdal – ha a Bloodlusttal foglalkozni akart volna itthoni kiadó, megtaláltuk volna egymást akár élőben, a rendezvényeken is. Több, kiadóval rendelkező képregényest ismerünk személyesen is, de mivel nem olyan óriási a piac, egyébként legalább látásból ismerjük egymást a kiadósok nagy részével a különböző rendezvényekről. Reálisan nézve a helyzetet, valószínűleg egy hazai kiadóval se lenne több időnk magára az alkotásra, mivel ekkor is csak szabadidőnkben tudnánk foglalkozni a képregénnyel, ellenben a kiadás formájával, minőségével kapcsolatban nagy eséllyel elveszítenénk a kontrollt. Másrészről, pár dologban lehet levennénk róluk a terhet – gondolunk itt a beírás, tördelés, bubizás, nyomdai előkészítés és nyomdai kommunikáció olykor elég időigényes tevékenységeire, de ennek minden bizonnyal meglenne a fentiekben részletezett ára is. Ha van olyan magyar kiadó, aki szívesen rácáfol a fenti sorokra, akkor annak örömmel várjuk a megkeresését bármely elérhetőségünkön!

Ahogy a kezdetekkor az angol címadás is ezt a távlati célt szolgálta, régóta szerepel terveink közt a külföldi megjelenés is, ezzel is szeretnénk már komolyabban foglalkozni. Persze az angol verzió elkészítése is elég sok időt igényel majd (mind a négy számot le kell fordítani, emellett újra beírni, sok helyen újra bubizni, stb.), de az 5. szám mellett ezzel is akarunk haladni.

Apropó, még jóval az 5. szám megjelenése előtt várható a Cryweni történetek című antológiánk bővített újrakiadása is, de mivel 2020-ban már nem sok esélyt látunk nagyobb képregényes rendezvények megrendezésére, ahol ez a kiadvány debütálhatna, így ennek kiadását valószínűleg 2021-re fogjuk halasztani.

Hogy a jövőbeli tervek tekintetében magáról a Bloodlust sztorijáról is szó essen: a képregénysorozat történetének fő csapásiránya előre ki lett találva, és itt fontos megjegyezni, hogy nem akarunk egy végtelenített sztorit alkotni – a befejezésre is van már koncepciónk. A képregényfolyam teljes történetet fejezetekre bontottuk, egy-egy ilyen fejezet előreláthatólag mindig négy számból áll majd, ahogy az elsőnél (Bloodlust #1-#4) is így volt. A második fejezet (Bloodlust #5-#8) storyline-ját már kidolgoztuk, látjuk, hol és hogyan fog véget érni. Talán nem árulunk el nagy titkot, hogy új karakterek is bekerülnek majd sztoriba, valamint az eddig csak meg-megvillantott alakokról is sokkal több minden kiderül majd, miközben főhőseink felbolygatott élete is egyre zűrzavarosabbá válik az újabb történések miatt.

Sötét jövő:Imádom a merchjeiteket a felvarrótok azóta is ott díszeleg az egyik táskámmon. Esetleg terveztek e valami új nyalánkságot? Esetleg burokba zárt Zero feje, vagy Rachel akció figura? :D

Bloodlust: Örülünk, hogy tetszettek ezek a kiegészítők! Időnként szeretjük meglepni valami új Bloodlust merchandise termékkel az olvasóinkat. Poszterkínálatunkat például folyamatosan bővítjük, így egy-egy új poszter megjelenésére is számíthattok majd a jövőt illetően. Egyébként mindig van tervben valami újdonság – például matricacsomag különféle Bloodlustos stickerekkel, valamint szóba került már egy képregény tartó díszdoboz is, ami kifejezetten az első fejezet füzeteinek tárolására szolgálna. Ezek mellett nemrég töltöttük újra felvarró készletünket, valamint kitűzőkből is tervezünk újakat készíteni. Természetesen, mi is nagyon bírjuk az akciófigurákat, így szeretnénk majd egyszer viszontlátni egy-egy karakterünket 3D formában is. Ám egy ilyen merch termék kivitelezése egy jóval időigényesebb és drágább folyamat, mint ez előbb említetteké, így ezzel még nem volt időnk érdemben foglalkozni – persze, előre is mi sem tudjuk pontosan, mi mindent tartogat számunkra a (sötét) jövő! ;)

Végezetül íme a srácok elérhetőségei, és hogy hol tudjátok megvenni a képregényeket

A képregényeik pedig folymatosan megvehetőek a Fantasmania képregényes boltban :)

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr9716210894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása