Sötét jövő

Film a rémálom Matrixból - Sötét Város

2021. június 21. - Wittigen

Egyik véletlenszerű interentes csatangolásom során összeakadtam egy klippel a Dark City című filmből és ugyan nem terveztem cikket (amúgy mindenképpen megtekintésre ajánlott, ugyanis nagyon jó a film) de a végén egybehullottak bizonyos puzzle darabok. Nem azt mondom, hogy Jelenések könyve, de azért egy "agyam elszáll" gifet megérdemel.

A Sötét város vagy eredeti címén Dark City azzal kezdődik hogy John Murdoch úgy ébred fel egy kádban, hogy az égegyadta világon SEMMIRE nem emlékszik, és szomszéd szobában még egy kissé megszecskázott hulla is jelen van, azzal a kellemetlen implikációval, hogy ő a gyilkos, és akkor még egy sürgető hangvételű telefonhívás is rátesz egy kicsit zavarodottságára. Így indul az egyébként zseniális sci-fi thriller, melyben részt vesz egy örök éjszakában élő, néha megelevenedő város (és itt nem a lakosaira gondolok), néhány Pinnheadhez hasonló figura, akiknek amúgy több köze lesz a cikk második felében említett alakokhoz, mintsem rémálom és extázisföldjének küldöttéhez. Mindenképeen ajánlom megtekintésre, a legjobban a Szárnyas fejvadászhoz tudnám hasonlítani, annyi különbséggel, hogy a sci-fi nem annyira látványosan része a város életének, és nincsenek lebegő kocsik, helyette van egy szerintem lebilincselő sztori és zseniális atmoszféra.  Alex Proyas neve tán amúgy ismerősen csenghet, ő rendezte a Hollót illetve az Az én a Robot című filmeket is. Mindenképpen a rendezői változatot szerezzétek be, mert a stúdió idita módon természetesen beleszólt a filmbe, és eszközöltetett olyan változtatásokat, melyek tönkrevágják az élményt, vaaaagy, a film elejre betetettek egy narrációt, mely lelövi a fő rejtélyt. Értelmes változtatások nem? 

Innentől spoileres lesz a poszt, ha még nem láttad a filmet, javaslom nézd meg, és utána visszatérhetsz.

A Matrix 2. részének egyik kulcs momentuma, az volt, mikor Neo végre eljutott az Építészig, és amaz felfedte a rút igazságot, hogy nem Neo az első kiválasztott, de még a jelenlegi Matrix sem az első verzió, hanem nagyjából a 6. Node ez csak a Matrix prdouktív környezete. Amire később az Animatrix ad választ, az az, hogy a mi áltlunk ismert szimuláció előtt volt kettő másik Mátrix is, a Tündérmese és a Rémálom mátrix, de mid a kettő megbukott alapvető koncepciójában, és az emberek nem tudták elfogadni. Nos ha filmet kellene keresnem, amellyel a rémálom változatot ábrázolni lehet, akkor a Dark Cityre mutogatnék, hogy íme a példa. Annyi sok hasonlóság van, és azt vegyétek figyelembe, hogy a Sötét Vááos bezony megelőzte a Mátrixot, még az is előfordulhat, hogy a Wachowski testvérek innét vették az inspirációjuk egy részét, ami a Smith program, Neo illetve maga a Matrix megalkotásában vettek részt. Mielőtt mindenki kapát és kaszát ragadna, a Matrix rendezői töménytelen mennyiségű inspirációt használtak filmjeikhez (és ezt nem is rejtették véka alá), és sikerült úgy vegyíteni, hogy filmjeik ne csak egy halomba villázott inspiráció legyen, hanem saját egyedi alkotás.

Tudom, nem annyira jó kép, de lehetetlen jobbat szerezni a Smith V1.0-es kopaszokról.

Attól a pillanattól kezdve, ahogy megjelennek kopaszék a színen, a viselkedésük, ahogy manipulálják a város, illetve maga a kiállásuk egy az egyben olyan, mintha a Smith program előutárai lennének, Murdoch pedig a mi Neo-nk ebben a felvonásban, csak nem messiásként szerepel, de cserébe rendelkezik a kopaszék képességeivel (és hozzáadott bónuszként az "eredeti" emlékeivel, mivel ugye félbemaradt az új emlékek beültetése). Amúgy két jelenetet emelnék ki a filmből, mint extra hasonlóság: mikor Murdoch a tetőn menekül, az kísértetiesen hasonlít Trinity menekülésére Smithék elől. Nos a hasonlóság oka nem más, hogy a Sötét Város egyes díszlet elemei (többek között a tető díszletek) a Matrix forgatásán találtak utóéletet maguknak. Illetve mikor Murdoch-ot végre beviszik a rendőrségre, akkor van egy jelenet, ami majdnem a nyúlósmatériás tükör jelenet, egyetlen nüansznyi különbség van csupán, az üveg nem nyúlik, hanem robban, de ezen kívül minden megegyezik, még a zene is hasonló.

 

Összességébe véve, olyan érzésem van, mintha a gépek kezdeti próbálkozásait láthatnánk, ami egy működő Matrix létrehozására irányul, egy kisebb, lecsökkentett méretben, amihez nem az összes embert használták fel a kiskertjükben "termőek" közül. Meg amúgy értelmes is lenne a gépek részéről, hogy ne minden embert zúzzanak be, ha félrecsúszna a kísérlet, és itt említeném meg egy írótársam elméletét. Egyik este arról vitatkoztunk, hogy a gépek miért tartják életben az emberiséget, ha egyszerűen exterminálhatnák is őket, és nem lenne gond? Alex elmélete szerint szimplán azért mert nincs más elérhető cél, és ez legalább értelmet ad nekik, anak ellenére is, illetve ott van az energia kérdés, amit az emberek kitermelnek nekik (bár szerintem már rég nem függenek ettől, mint anno az elsötétítés idején), úgyhogy szeretnének rájuk vigyázni.

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr9716528726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása