Sötét jövő

Matrix másik szemszögből

Ami a 2. és 3 film között történt másokkal

2023. szeptember 14. - Wittigen

Imádom amikor a készítők annyira alaposan körbejárják az univerzumukat, hogy mindenre van válaszuk, mégha az a válasz nem is feltétlen a filmekben hangzik el, mert nincs idő vagy egyszerűen nem lehetne beilleszteni. Ezek az infók viszonylag ritkán látnak napvilágot, néha belekerülnek artbookokba és conceptekként csodálhatjuk őket. Ritkán pedig... Nos nagy ritkán a készítők mindent megtesznek, hogy teljes legyen a kép.

A Matrix trilógia készülte őrült nagy kaparás volt. Miután az első film tarolt a mozikban és a WB megszavazta a kimondottan sok zsetont a Wachowsky tesóknak azok belevetették magukat és hát durva dolgok történtek. Többek között back-to-back forgatták a 2. és 3. részt, emellett készült az Animatrix és a képregények. Az Animatrix és a képregények jó részt a Matrix múltját fejtik ki, de ott is akad olyan epizód, pl a futó srác, amire a második részben hivatkoznak. És nem egy ilyen van. A második film is tele van kész tényként hivatkozott eseményekkel, ilyen példul az a láncolat, hogy hogy fedezik fel a gépek támadásának kezdeti jeleit, és ez az infó hogyan jut el Zionba illetve a 3. rész elején, az egyik életben maradt kapitányól tudjuk meg, hogy valami ismeretlen hiba csúszott az EMP csatárláncba. Mindig is foglakoztatott a kérdés, hogy mi történhetett ott (a nyilvánvalón kívül, itt a 2. rész abszolút zárójelenetére gondolok). A filmekkel egy időben a hype vonat csúcsán készült egy videójáték, az Enter the matrix, aminek a kampányát Niobéval és Ghsottal tolhattad végig, és az abban a játékban történő dolgok építenek a filmek eseményeire, sőt párhuzamosan futnak azokkal. És mivel a 2. és 3. rész back-to-back készült, így minden nagyon sok díszletük volt, és vétek lett volna nem kihasználni azokat. Így készültek a játékhoz átvezető videók, az erdeti színészek közreműködésével, rendes díszletek között felvéve, melyek nagyon sok mindenre választ adnak, amiknek a filmben nem szabadott benne lennie. Például, hogy Smith hogyan vette át az irányítást Bane felett, és Bane egyes tettei máris értelmet nyernek (pl.: a tenyérvagdosás). Ezentúl Niobe, Ghost, és Locke karkterei megkapják a nekik kijáró rivaldafényt, és a karaktereik szépen ki lettek egészítve. Ezeken a fejlődéseken túl betekintést nyerhetünk néhány jelenet mögé, más szemszögből, amik új megvilágításba helyezik az események láncolatát. Még annó játszottam is a játékkal és jó emlékeim vannak róla (majd lehet felidézem azokat), de szerencsére nem kell szenvedned egy 2003-as játék életre keltésével, és kétszeri kijátszásával (mert Ghostnak és Niobenak is saját jelenetei vannak) mert voltak olyan szorgos emberek akik kigyűjtötték a jeleneteket, amik a játékmenet teljes ismerete nélkül is egy kincsesbánya, és biztos vagyok benne, hogy a játékmenetben is akad még jó pár nyalánkság.

Egy dolog miatt vagyok szomorú csupán: nem tudok jobb minőségű forrásról, így valószínűleg ezek a kis klippek megmaradnak az utókornak így, ebben a formában. Tekintve, hogy játékhoz készültek a jelenetek, így szerintem biztosan nem drága filmstockra lettek forgatva, de istenem, úgy kívánom, hogy bárcsak ez lenne a helyzet, és valaki valahol a WB archívumai mélyén megtalálná a tekercseket, és szkennelné őket, mert megérdemelné ez a darabka Matrix történelem, hogy jó minőségben lásson napvilágot. Vannak az interneten különböző upscalek, de az nem ugyan az.

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr4518175645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása