Sötét jövő

Kisvárosi cyberwarfare - hamis képekkel az előre jutásért

2022. február 04. - Wittigen

Az egyszerű vagy gépi hamisító szoftverek kezdenek piszok mód elterjedni, beszéltünk is már hibátlan hangszintetizálásnál, ahol egy személy hangját replkikálták a Youtube-on fellelhető videónanyagának felhasználásával. Míg ugyan annak nem volt hátsó szándéka (legalábbis a készítő ezt mondta), itt azért kicsit más a leányzó fekvése.

Az internet veszélyes hely, szerintem mindenki ismeri azt a történetet, ahol egy szegény lányt bedrogoztak egy parti keretében, majd mindneki jólérezte magát, majd a videót feltöltötték twitterre, és a lány öngyilkos lett, majd mindneki jót nevetett. És nem, nem az internet segglyuka tette, hanem a Twatter. Egen, ez sajnos megtörtént. Hála istennek a következő esetet még időben megfogták a hatóságok, ami feletébb meglepő, de azért üdvözlendő. Viszont a helyzet azért érdekes. A hamisított képekkel való mocskolódás nem újdonság, de eddig volt egy viszonyag magas küszöb, ami feltételezett némi professzionalitást, mert Photoshopban sem egyszerű hihető hamisított képet csinálni. Ez a küszöb eddig megvolt, és sokakat megakadályozott abban, hogy kedvükre ilyeneket gyártsanak (no ez nem jelenti azt, hogy ne lenne, az interneten külön oldalak szaksodtak ilyen pikáns képek gyártására és publikálására) azonban ahogy a képhamisító szoftverek megjelentek, úgy kinyílt pandora szelencéja. Szóval ennek a farvizén, hadd mutassak be egy angol anyukát, aki a saját édes pici lánya előrejutásának érdekében a pom-pom csapatkapitányáról kezdett pikáns képeket és videókat gyártani. Az meg már csak hab a tortán, hogy megküldte a dolgot egy good old fashioned virtuális zaklatással. Tiszta kisvárosi cyberwarfare.

Ezek a progik "viszonylag" könnyen beszerezhetőek (már ha tudod hogy hol, és mit kell keresned), többségében githubról vagy egyéb fájlmegosztókról leszedhetőek. A data set, ami lehetővé teszi a jó hamisítványok gyártását, már más tészta, mert azokat írtják. Anno a deepfake-ek hajnalán én is szórakoztam egy ilyen programmal, és én is alá tudom támasztani, hogy tréning nélkül nagyon gyér eredményeket tudott felmutatni a szoftver, azonban ez nem azt jelenti, hogy valaki megfelelő tudással és/vagy elhatározottsággal nem tud hihető videókat alkotni. (apropó hihető videók, a 4chan egyes threadjei ontják magukból az egész hihető hamisított pornó klippeket, viszonylag sok celebről, és míg van néhány, amelyiknél kilóg a lóláb, megfelelő donor esetén, a hamisítvány tökéletes). A helyzetet tovább egyszerűsíti, hogy a világ szociális hálóin nagyon sok ember fent van, és nagyon sokan osztanak meg magukról képeket, így elég idő ráfordítással egy hatalmas adattömeget lehet begyűjteni, mellyel hatalmas károkat lehet okozni, mely mindenkire hatással tud lenni, a kisembertől, a nagy emberekig, mert a poresz hagyján, az is kártékony tud lenni (lásd fentebb a vonatos lány esete), de ezzel a technikával bárkinek a szájába lehet olyan mondatokat adni, melyet az illető nem mondott, és sok esetben meg se mondanád, hogy hamisított.

A képzeletbeli léc, amit meg kell ugrani, jó pár fokkal lejebb került, de még így is feltételez megfelelő mennyiségű számítástechnikai affinitást, de már koránt sem annyit amennyi más professzionális programok használatához kellett (mert a Photoshoppal lehet csodákat tenni, de tudnod is kell mit csinálsz).

via.: BBC

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr2416592262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása