Sötét jövő

Műanyag égbolt - műanyag álmok

2022. február 08. - Wittigen

Már egy éve meg kellett volna jelennie a Műanyag égboltnak, ami már szerintem akkor is vállalhatatlan dátum volt, mert egyszerűen egy nagy játékfilmre még akkor is édes kevés 1 év kompletten, ha minden flottul megy. Persze aztán valami, amit "kínai köhögésnek" hívunk közbezavart, (így ment füstbe a Lencse kickje is) ők pedig szépen csendben eltolták a megjelenés dátmát 2022 őszére. Nos tartsunk egy körmustrát hol tart a produkció.

Hajjjaj, hol is kezdjem. Egyszerű lesz, kezdtetnek ajánlom, hogy olvasd el ezt a cikket, aztán vess egy pillantást erre a levél váltásra. Ezzel meg is húztuk az alaphangot. Ahogy már mondtam, csendben eltolták a megjelenés dátumát, kommunikáció nem igen volt erre nézve a Facebook oldalukon. Ami volt az rotoszkóper toborzás és az hogy beválogatták őket egy "neves" francia filmfesztiválra, Namost, mindannyian tudjuk, hogy csak azért mert kivisznek a cannes-i vagy a berlini filmfesztiválra (nem ez történt meg mielőtt felmerülne a kérdés) az nem jelenti azt, hogy a filmed jó is lesz a közönség szemében. A filmeknél, kiváltképpen az animált filmeknél az élmény legalább felét a megvalósítás módja adja. Végig böngészve a verseny mezőnyén, egyiknél sem ájultam el, sem a sztori szemelvénytől, de a mellékelt képkockáktól sem. A Műanyag égbolt pedig csak a 17-es lista 15. helyét sikerült megcsípnie (kérdés hogy mennyi indulóból). Aztán a produkció szert tett még egy társ producerre a Proton Cinema személyében, és bár ez nem járt oly nagy csinnadrattával és számbeli bejelentésekkel, gyanítom, hogy innen is csordul egy kevés be a film kasszájába. Apropó hirdetés. Ha vetünk egy pillantást az álláshirdetésre kiderül, hogy melyik szoftverrel csinálják a filmet: TV Paint. Namost a progi a megfelelő kezekben igen sokra képes. Akik régóta követik az oldalt otaking77077 neve ismerős kell hogy legyen, ő csinálta a méltán híres Star Wars TIE fighter animét. Hogy miért hozom fel? Ugyan azzal a programmal dolgozott. Igaz, hogy 4 év hétvégéi alatt a szabad idejében, nulla büdzsén (saját bevallása szerint), de elkészült. És fenomenális, mióta elérhető, azóta 12,5 millióan látták. A lassan 500 millió forint felé tendáló "megaprodukció" ami még "annál is jobb lesz, mint amire számítunk" (csak tudnám, hogy ezt honnan szedte az a lap akit idézek az első cikkben is) még csak a közelébe sem tud érni vizuálisan. Szomorú. Mivel nem kaptam szép választ a kérdésemre, amit feltettem nekik, így abból kell kiindulnom, hogy a teaserben látott animáció az a végleges. Sőt mi több, biztos hogy a teaserben látott színezett anyagok a véglegesek, ugyanis azóta posztolgatnak hogyan készült a szinkron betekintőket, és ugyan arra a darabos klipre mondják a hangot, mint amit mi is láthattunk. Ami pedig nagyszerű dologra ad lehetőséget.

Az itt posztolt összehasonlító videó még régebben készült, és tudom, hogy tartalmaz nem színezett jeleneteket, viszont ahogy már mondtam, eddig minden posztolt anyag megerősít abban, hogy színezés ide vagy oda, minden amit látunk, végleges. Szóval durva a különbség. A SW: Tie Fighter bebizonyította, hogy hátteret is tökéletesen lehet a TV Painttel rajzolni. Többek között azt sem értem, miért kell kevert animációt használni, ráadásul két olyat, ami ennyire szögesen eltér egymástól. Gondolok itt a flat 2D karakterekre és a 3D CG környezetre. Azóta a filmet beválogatták még egy versenyre ahol 7 másik, tényleg élőszereplős filmmel kell megmérkőznie, így nem igen értem, hogy indulhatott, oké, hogy a színészeket felveszik és átrajzolják, de azért élőszereplősnek nevezni a Műanyag Égboltot emiatt merész. A verseny keretében tanácsadást kapnak, a nemzetközi bemutatáshoz kapcsolódóan (pls ne, temessük el ezt itthon). Ha most nekem szegeznétek egy kést, akkor a következőt jósolom: itthon átlagos lefutású film lesz, a bele feccölt pénz töredékét is alig fogja visszahozni. A kritikusok és a zöldek majd odáig és vissza lesznek a filmért, hogy milyen mély jelentése van, mi nézők meg majd csak fogjuk a fejünket, hogy ezt most miért kellett. Mindent egybevéve, még mindig úgy érzem, ennek a filmnek nem kellene elkészülnie, mint sok más hasonszőrű társának az elmúlt évtizedből. Sok cikkben emlegettem már, hogy igazán hozzá nyúlhatnánk a termékeny magyar sci-fi írói körhöz, ha valaki jó filmet akarna csinálni, de neeeeeem, mindenképpen "eredeti ötlet" kell. Így születhetett meg a Műanyag égbolt, legalábbis másra nem tudok gondolni. De továbbra is fenntartom azt amit az előző cikkben mondtam, és most már csak dacból is, meg fogom nézni, így vagy úgy. De tudjátok mit? Műanyag égbolt, ha meritek, küldjetek jegyet a premierre, eskü ott leszek, és ha jó lesz a film, én kérek elnézést. Bármelyik is történik, lesz még szó az oldal hasábján a filmről.

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr8116290524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása