Sötét jövő

Munkavégzés az ágyból

Avagy nem minden robot veszi el a munkád, valamelyik éppen ad neked

2022. október 27. - Wittigen

Képzeld el, hogy valami okból kifolyólag az életed hátralévő részét (legyen az bármennyi) ágyban kell töltened. Nem szép kilátások nem? Testi adottságaidtól függően a végezhető munkák száma drasztikusan lecsökken, hát még ha nyaktól lefelé lebénulsz.

Sokan tehernek érzik magukat azokon az emberek nyakán, akik ápolják őket (többek között én is annak érezném), az esetleges költségekről nem is beszéltünk még. Erre nyújt magoldást egy japán kávézó. A DAWN Ver. sztorija nem ma kezdődik, az első hírek még 2018-ban járták be a világot, de miért különleges ez az étterem? A pincérek és pincérnők robotok, bár ez japánban önmagában nem lenne akkora újdonság. A kávézó különlegessége abban rejlik, hogy a robotokat olyan emberek irányítják, akik máshogy nem tudnának munkát vállalni, de így lehetőségük van pénzt keresni. És úgy látszik az ötlet működik, mert azóta nem zártak be, hanem 2021-be új lokációt nyitottak, az Avatar Robot Cafe DAWN ver.β. néven a híres Akihabara negyedben.

A kávézóban három robot típussal találkozhatsz: OriHime és OriHime-D (a fenti képen) valamint OriHime NEXTAGE. Egyfelől nagyon barátságos és letisztult, sőt már-már elegáns az OriHime-D vonalvezetése (és nem ráz tőle a hideg, mint némelyik realisztikus testvérétől... rád gondolok Sophia), a sima kis OriHime meg emlékeztet a a már nem forgalmazott Vector robotra. A lényeg az, hogy az OriHime robot család tele van pakolva mindenféle csúcstechnológiával, amely lehetővé teszi, hogy csökkent mozgásképességű emberek szinte probléma nélkül irányíthassák távolról, külön kialakított szoftvere van szemmozgás lekövetésére, és a robot ezáltal történő mozgatására (kivéve a NEXTAGE, mert az egy stacionárius telebarista robot, de az is iszonyatosan barátságosan néz ki, főleg, hogy egy OriHime robi is ott csücsül a vállán). 2018-ban 10 "pilótával" kezdték meg a projektet ma már 69 embert foglalkoztatnak részidőben, akik ugyan azt a fizetést kapják, mint fizikailag nem korlátozott kollegáik. Természetesen jobb lenne, ha ezeknek az embereknek egyáltalán nem kellene dolgozni a megélhetésért, de ott még nem tartunk. Addig is, ez legalább lefoglalja őket, és munkát ad nekik, amivel ők is részeseinek érezhetik magukat a társadalomnak, arról nem is beszélve, hogy még hasznos elemeinek és érezhetik magukat (én legalább is így érezném magamat).

via.: DAWN café

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr517954504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása