Sötét jövő

Drón szállítás, most tényleg karnyútásra

2023. április 03. - Wittigen

A drónokkal való szállítmányozás már régóta egy álom, volt is rá terv, hogy megvalósítja az Amazon, azt ehhez képest még mindig sehol semmi. Meg az elképzelt koncepciók még finomításra szorulnának. De mit szólnál ahhoz, ha azt mondanám, hogy Ruandában már működik vészhelyzeti drón posta, mely vért szállít?

Igen, jól olvastad. Vérszállító drón posta. Igaz nem abban a formában, mint ahogy a RPO film elején hozza a PizzaHut drón a pizzát, vagy ahogy az amazon elképzeli. Nem, a Zipline által használt technológia sokkal egyszerűbb módon működik. Katapulttal és GPS vezérelt autonóm gépekkel. A P1 még nem leszáll, hogy átvehesd a csomagod, hanem nemes egyszerűséggel lehajítja azt. Természetesen a vér zacskó belül többszörösen biztosítva van és van ejtőernyő is.

A Zipline által működtetett katapult rendszerű drón már 2016 óta szolgálja ki a környező városok kórházainak vérszükségletét, és eddig nem vesztettek el egy szállítmányt se. Természetesen a mostani formája a rendszernek nem hasonlít az első változathoz. A horgászbotokból barkácsolt elkapó rendszert (hasonló, mint ami a repülőgéphordozókon is van) és a felfújható matracokat leváltotta egy elegáns toronyszerkezet, mely ugyan úgy működik, de nem engedi a földel érintkezni a repülőt. És ez nem csak egy színes szagos concept videó, hanem számokban kifejezhető pozitív hatása van:

  1. 88%-al csökkentették a hüvelyi szülés utáni atóniás vérzés (PPH),
  2. 67%-al kevesebb vér vész kárba egész Ruandában
  3. le tudták csökkenteni a kötelezően készenlétben tartandó vér mennyiségét 67%-al

Na de hogyan csinálják? A drónok a központi diszpécser csomópontról indulnak és érkeznek. Az indulásban segít egy elektromos katapult, az adja meg a kezdő lökést a repcsiknek, hasonlóan a gőzkatapultokhoz. Ezzel drasztikusan csökkentik a felszáláshoz szükséges kifutó hosszát,  ugyanis nemes egyszerűséggel kihagyták az egyenletből. Ennek a kilövőrendszernek a segítségével adnak a repcsiknek egy laza 113 km/h-ás kezdősebességet, hogy aztán a hungarocell és szénszál testű drón 80-120 m magasan szálljon 101 km/h utazósebességen a max 1,8 kg tömegű hasznos  terhével.

Így néz ki a drón. 3,4 méteres szárnyfesztáv mellett 20 kg a saját össztömege. A drónok elméletileg képesek lennének egy 150 km sugarú körben operálni, de azért, hogy a szállítási idők és maga az operáció konzisztens legyen limitálták ezt 80 km. A folyamatos működést úgy érik el, hogy a teljes szárny felépítmény könnyen cserélhető, valamint az akupakk is plug-and-play rendszerű. Ennek köszönhetően nagyjából minden 90. másodpercben kiszolgálnak valakit. Hogyan szolgálnak ki merülhet fel a kérdés? Nos, mint ahogy már említettem, a csomagokat jól bebugyolálják kartonba és bubis fóliába, és ezt behelyezik egy másik karton dobozba ami el van látva egy karton fékező ejtőernyővel. Ezt a csomagot a repcsi alján látható csapóajtós raktérbe helyezik, hogy aztán a célponthoz érve a gép automatikusan lehajítsa azt. Valahogy így:

A cég szép lassan terjeszkedik, és nem csak Ruandában kézbesítenek, hanem szerte széjjel a világban.

Sőt ami azt illeti, ők az elsők akik az amerikai légiügyi hatóságoktól (FAA), akik szereztek engedélyt drón futárszolgálat fejlesztéséhez Amerikában. Előttük is voltak már marketing stunt-ok (pl.: Dominos is vitt már házhoz pizzát így, de nem üzleti szinten.) És ehhez fejlesztenek egy új platformot, amit nemes egyszerűséggel V2-nek hívnak. A V2 azért érdekes, mert már jobban hasonlít erre a conceptre:

A P2 vagyis a Platform 2 pont ezt a conceptet akarja megvalósítani egy kreatív csavarral. Ugye a fő probléma a drónokkal az, hogy hangosan visítanak, így eléggé zavaró lenne ha egyszerre sok zümmögne pár méterrel a fejed fölött. Ők úgy oldják meg ezt a problémát, hogy a P2 valójában két drónból áll. Egy anyahajóból és egy leereszkedő egységből, ami le is csatolható. Az anyahajó adja a szállítást és az erőt és a másik drón pedig igazából csak egy stabilizált gondola. Sajnos még nincs készen végleges modell, de egy videót tudok mutatni a teszt drónról, illetve arról, hogy milyen halkra sikerült (és ez mesél a P1-ről is bővebben):

A P2 megvalósulásával a P1 sem válna hasztalanná, mert teljesen más a felhasználási terület. A P2 rövidtávra lesz tervezve kis boltoknak és éttermeknek. A P1 pedig megmarad nagy hatótávú eszköznek és továbbra is a jelenlegi faladat körét töltené be. Ha minden jól megy ez év végére meg akarják kezdeni az éles teszteket.

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr9418076000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása