Sötét jövő

Matrix képregények - a valóság kiterjesztése

2022. április 07. - Wittigen

Felejtsük el a Matrix 4-et egy kicsit, és ugorjunk vissza odáig, mikor még csak egy számjegyű volt a kétezres évek vége, és éppen készült a Reloaded és a Revolutions. A két film amúgyis párhuzamban forgott, és mellettük tömérdek kiegészítő dolog készült, többek között videójáték, az ahhoz szükséges átvezető sztori videóinak felvételével (elgondolkoztam, hogy csinálok egy egyedi vágást az ilyen extra dolgokkal), egy anime, Animatrix címmel, valamint 3 képregényes kötet, melyet különböző írók és rajzolók készítettek, de a Wachowski testvérek áldásukat adták rá, így canonnak minősülnek (lagalábbis az én szememben), és néhány érdekes kérdésre választ adnak. E cikk szándékozik kigyűjteni azokat a történeteket, melyekkel érdemes foglalkozni, és érdekes dolgokat adnak hozzá az univerzumhoz

Mielőtt neki ugrunk: ezek a képregények tudtommal nem jelentek meg magyarul, ebből kifolyólag hivatalos magyar címek sincsenek. Namost Gale és én megpróbáltuk a tőlünk telhető legtöbbet megtenni a magyar cím fordításokért. Megesik azonban, hogy az eredetileg adott angol címnek sem túl sok köze van a képregényekhez vagy nem teljesen fordítható értelmesen. MIndenesetre mind a kettőt feltüntetem, ha valakit kiakaszt.

Neil Gaiman - Goliath / Góliát

Gaiman egy amúgyis ismert író (noha én személy szerint nem olvastam tőle semmit ezelőtt), így meglepődtem, hogy vissza köszön rám a képregény oldalaoiról. Bár nem tudom miért vagyok meglepődve Wachowskiék híresek voltak arról, hogy sok embert (akikért rajongtak) rábírtak hogy vegyenek részt a Matrix létrejöttében (többek között a rajongásukkal győzték meg a filmek drót művészét, hogy térjen vissza). Gaiman mondjuk nem kéregényt pöttyintett, hanem egy rövidke novellát, de sok érdekes dologról értesülhetünk belőle. Az egyik gyakorta emlegetett rajongói adat, hogy a Matrix összesen New York 100 km2-ét renderelte ki, ami már önmagában megbukott a Reloaded egy jelenetétől, mikor Neo a merovingi kastélyából kilépve a svájci Alpokban kötött ki. A Góliát az első ahol kimondja az író, hogy nem csak Amerikából áll a világ (ellentétben a sokszor alkalmazott filmes klisékkel :P) hanem kontinensenként vannak processzor egységek, és a Mátrix is több országban létezik (meg merem kockáztatni, hogy létezik az egész világ a Matrixban). Ami ennél azonban érdekesebb, Gaiman írása egészen más színben tünteti fel a gépeket. Egy olyan oldalukat mutatja meg, mely sokkal inkább beleillik a robotika 3 törvényébe, és kicsit más megvilágításba helyezi az emberek és gépek kapcsolatát így évszázadokkal a háború után. Aztán egy másik, engem sokat foglalkoztató kérdésre is választ ad. Ez a kérdés a következőképpen hangzik: miért nem pattantak meg a gyászba innét a gépek?. Gaiman kreatív választ talált ki, mely kettős jelentéssel bír. Novellájából kiderül, hogy, de megpróbáltak, sőt jelenleg is folyamatban van ilyen jellegű próbálkozás, és az elmúlt párszáz évben küldözgettek szondákat és vártak, majd az egyik helyről nem hogy a szonda tért vissza, hanem valami ufó idehajított egy aszteroidát. És ez nem annyira kívánatos. A másik fontos dolog, hogy a novellát alapul véve, még mindig aktívan dolgozik bennük a robotika törvénye, hogy nem nézhetik tétlenül, hogy ember kárt szenvedjen, és nem hagyják őket magukra.

Ted McKeever - A life less empty / Üres élet

Fú, az egyik sokakat foglalkoztató kérdés az az, hogy mi történik akkor, ha nemet mondasz a piros pirula invitálásának. Nos, megbánás, és mély depresszió a válasz.

Troy Nixie - Sword of different color / Sárkány ellen sárkányfű

A kötetek többb helyen is nyílvánvalóvá teszik, hogy nem egyedül Zionban élnek emberek, noha iszonyat limitált számban, de a város óvó (és korlátozó) falain kívül is laknak. E történetben egy egyszemélyes gerilla harcnak lehetünk tanúi egy kissé megfeslett elmeállapotban ténykedő, felszínen élő emberke képében, aki szentül meg van győződve róla, hogy sárkányokkal harcol.

David Lapham - There are no flowers in the real world / Reménytelen valóság

Egy egyszerű fekete-fehér tusrajzos képregény, melyben megtapasztalhatjuk milyen az, ha valaki a visszacsatlakozók közül valaki bentragad, mert a hajója és a legénysége megsemmisül, ő meg szerencsétlenségére túléli, és a sors fintoraként becsatolva marad, és hogy néz ki egy manő akció. Tanúi lehetünk ahogy külső segíség nélkül hogy sorvad kint a teste miközben a Mátrixban semmi baja. Spoiler: nem jó élmény. Mondjuk adódik egy komoly plothole: a gépek miért nem robbantják fel a hajót egyből? Bár ha belegondolok csalinak pont jó, két hajót lehet egyszerre kiütni Zion flottilájából.

Paul Chadwick - The millers tale / A molnár meséje

Mintha csak az előző történet ellentmondásaként állna itt e képregény, mely bebizonyítja, hogy a valós világban igenis vannak virágok, és nem is akrámilyenek. A Molnár meséje több érdekes dologról lebbenti fel a fátylat. A világ nem csak abból a pusztulatból áll, melyet Neo-nak Morpheus mutatott, a megavárosokon kívül, a sugárzás ellenére van élet, és mit ad isten éppen maradt épületek és magtárak (olyasféle, mint ami a norvégoknál is van). No és, hogy Zion és az első felébredtek (arról nincs szó, hogy hanyadik ciklus, de gyanítom a modern, Neo korabeli verzióról lehet szó) mennyire nem osztották egymás nézőpontját, arról, hogy mi a célljuk. A képregény egyetlen ember sziklaszilárd meggyöződéséről ad tanúbizonyságot, és arról, hogy Zion valójában gyáva.

Ryder Windham & Kilian Plunkett - Artistic Freedom / Alkotói szabadság

Ismét egy érdekes concept, arról, hogy a művi kómában tartott tartályokban lebegő embereknek valójában mennyi öntudata is van. Azt az Animátrix óta tudjuk, hogy egyes emberek képesek az önfelébresztésre, amennyiben akarják. Az álom világ és az álmodás szabályai most sem ismertek teljesen, és a készítők ezt aknázzák ki. Egy szobrász álmodás közben néha-néha magához tér a tartályában, és az akkor látott dolgokból rémálom szoborokat gyárt. Míg meg nem nyitja saját kiállíátást, és el nem hangzik egy kulcs mondat: "Nincs kanál".

Gregory Ruth - Hunters and Collectors / Gyűjtögetők és vadászok

Moby Dick kreatív adaptációja erre a világra. Ismételten az első ébredők közül követünk valakit, valakit akinek megsemmisült a hajója, és bosszúra szomjazik, és ezt a bosszút egy darab vaskos vasbetonszárral óhajtja elérni. Ismételten egy történet, mely bemutatja Zioni vezetés és a hajózók közötti világnézet béli különbségeket, és hogy az ő sziklaszilárd akaratuk, hogyan befolyásolta a város jövőjét, és hogyan váltak Zion saját legenda tárának részeseivé.

Poppy Z. Brite & Dave Dorman, Michael Kaluta - System Freeze / Lefagyás

A Goliath bemutatta, hogy a gépek nem ódzkodnak attól, hogy embereket tenyésszenek bizonyos specifikus célokkal, a Sys Freeze bemutatja, hogy nem félnek kapcsolatba lépni bent élőkkkel és segséget kérni tőlük, aprócska dolgokért cserébe (mint az életed megmentése).

Keron Grant - Run Saga Run / Fuss, Saga, fuss!

Az Orákulum hívása speciális személyeket szólít, de pontosan azért mert a kiválasztottak különlegesek, sokan nem bírnak a seggükön ülni, és várni valamire, ami lehet el sem jön. Nos Saga pontosan ilyen, nem szereti, hogy nem élvezheti a képességeit, és nem szeret egyhelyben ücsörögni.

Spencer Lamm - Saviours / "Hős"

A háború lezárult, az emberek és a gépek béét kötöttek. Az Orákulum megegyezett az Építésszel, hogy aki akar, kicsatlakozhat. Hitchnek élt is ezzel a lehetőséggel, azonban azzal nem számolt, hogy végig kell néznie, ahogy a kiszabadított szerettei (gondolom a felesége és a szülei) nem képesek feldlgozni az ezzel járó testi sokkot, és belehaltak. Ez az élmény meghatározó volt számára. Cypher nem az első és nem is az utolsó ember volt aki vissza kívánkozott a Mátrixba, elllenben szerintem ő volt az első akinek ez sikerült is.

De nem csak egy cikket hoztam nektek. Az itt bemutatott képregényekből készítettem egy egyedi, újracsomagolt kollekciót. Mindent megtettem, hogy az amúgy értelmes felbontásban fel nem Molnár meséjét, és a digitálisan eddig meg nem jelent "Hős"-t elhozzam nektek, de sajnos nincs könyv szkennerem (és nem is lesz, mert bérelni is drága, nem hogy venni, pedig jó lenne), így ez volt az általam maximálisan elérhető teljesítmény. Nem egy gyönyörűség, de olvasható. Szerintem  ezek voltak a mindneképpen említésre méltó képregények, de van még több is, a teljes listát itt találjátok, ha pedig a többit is el akarjátok olvasni, akkor a z-lib-en megtaláljátok őket (backup itt).

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr4616802016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása