Sötét jövő

Ütközésre felkészülni, Metro film van a láthatáron.

2016. március 25. - Wittigen

Örülök is meg nem is. Egyfelől egy régi álom válna valóra, másfelől lehet, hogy a rémálom elevenedik majd meg.

Régóta ígérgetnek már egy Metro filmet. Én 2010-ben olvastam el az akkor már megjelent 2033-at, bár akkor még csak az maradt meg bennem, hogy: „Húúúú, metro”. Meg az, hogy le akartunk mászni zárás után valahogy a metróba… Ahh, de lököttek voltunk. Egy évre rá, 2011-ben ki jött a 2034, és az akkor rendezett dedikáláson fel is merült a kérdés, hogy lesz e valaha film a Metróból. Akkor az író a következőket mondta:

Tárgyalásokat már folytattam, de a megkeresett cégnek /MGM, ha emlékeim nem csalnak - a szerk./ nem tetszett a forgatókönyv, mivel az nem éppen boldog véggel zárult. Visszaadták, hogy írjam át. A válaszom a "nem" volt. Nem fogom csak azért átírni a könyvemet, hogy megfilmesíthessék.
/Amúgy megtetted, de ebbe most ne menjünk bele. - a szerk./

Most már, 2 játék és 3 könyv után felcsillant a fény az alagút végén, hogy filmként is viszontláthatjuk Glukhovsky művét. Vegyes érzelmekkel teli szívvel tekintek e hírekre, és próbálom eldönteni, hogy ez most jó, vagy rossz. Ezek az aggályok nem érintik a producer személyét, aki Michael De Luca (akinek nem volt szíves fogadtatása a „Magyar Metrós közösség” köreiben). Aggodalmaim forrását sokkal inkább maga az író, és az elmúlt évek filmes tendenciái szolgáltatják. A filmipar azért, mert nem nyúlnak olyanhoz, amiből ne lehetne legalább 8 filmet lehúzni, lehetőleg filmenként Part 1 és Part 2 formátumban. Másfelől pedig ott az író, aki az általa teremtett egyedi univerzumot, ahol a sci-fi háttérbe szorul a lélektani utazás mögött, a trilógia másik két könyvével annak rendje és módja szerint tönkre is tett. Ettől függetlenül azonban a metro univerzuma szerencsére nagy (bár ennek mi csak egy kis szeletét élvezhetjük), és ez jó. De mondjuk nem vagyok kíváncsi az olaszok által megerőszakolt metro könyvre (aminek nem túl sok köze van az olasz metróhoz). Inkább nézem meg a Szürke bármelyik részét.

Egy film. Egyetlen egy filmnek kell elkészülnie. Ne legyen folytatás, ne legyen előzmény. Csinálják meg az első könyvet filmként, vigyék bele mindazt, ami a könyvben benne volt, de semmi mást. Nem kell szuper CGI, nem kellenek agyon buffolt mutánsok. Legyen meg az a hangulat, ami megvan az első könyvben. Ennyit kérek. De meglátjuk, hogy mit hoz a jövő. Remélhetőleg egy sötét és komoly hangvételű alkotást.

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr418526614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása