Sötét jövő

Tudtátok, hogy 72 800 földönkívüli civilizáció létezhet a galaxisunkban?

2016. április 10. - Wittigen

Szerintem, aki csak kicsit is olvasott már a körülöttünk levő űrről, a galaxisok, csillagok milliárdjairól, az nehezen tudja elképzelni, hogy az emberiség az egyetlen fejlett civilizáció a világegyetemben. Még inkább valószínű lett ez az elképzelés, mióta beindult a más csillagrendszerek bolygóit felfedező kutatás és kiderült, sokkal több a bolygó, mint azt a tudósok eredetileg gondolták.

Na de most, amíg rá nem akadunk valamelyik nyomára, jelére, űrhajójára, inváziójára, mihez is kezdhetnénk ezzel az ötlettel? A BBC egy jópofa interaktív infografikát jelentetett meg, amelyben ki lehet számolni, hány érzékelhető (tehát az űrbe jeleket sugárzó) civilizáció lehet a galaxisunkban és az egész univerzumban.

Az egész számítás Frank Drake csillagász (ő végezte az első modern SETI kísérletet – vagyis rádióteleszkópot használt arra, hogy idegen civilizáció nyomát keresse) 1961-ben felállított egyenletén alapszik, amely több faktort is figyelembe vesz, mint pl.: egy évben születő csillagok száma, a bolygókkal rendelkező csillagok aránya, élet fenntartására alkalmas bolygók aránya, technikailag fejlett civilizáció aránya és, hogy hány éve nyomja a civilizáció a jeleket az éterbe, stb…

A BBC oldalán minden egyes faktor külön be lehet állítani és átszámolni az egészet. Ki lehet tehát próbálni, hogyan befolyásolja a civilizációk számát a csillagok születésének mértéke, vagy hogy hányszor képes egy civilizáció az elbukása után újra lábra állni. Könnyítésül vannak azonban előre beállított értékek is.

Pl. Drake eredeti elképzelése szerint csak a mi galaxisunkban 18 750 000 kommunikáló civilizáció van, a modern kor optimista becslése alapján ez a szám 72 800-ra csökkent, míg a szkeptikus becslés szerint csupán 1 darab civilizáció van rajtunk kívül a galaxisban (bár a teljes világegyetemben még mindig akad 78 milliárd :) Jó is az így, hagyjanak csak elég helyet az emberiség terjeszkedésére, hogy elegen legyünk, mikor ráakadunk a Borgokra, vagy a Tyranidokra…

Mivel nem tartom valószínűnek, hogy megérem a kontaktus napját, nem marad más hátra, mint az ilyesfajta számolgatás…


A BBC kis tudományos játékszerét itt próbálhatjátok ki…

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr678586614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása