Sötét jövő

Lázadás az űrben? Van rá protokoll!

2016. április 27. - Wittigen

Szóval, mi történik akkor, ha egy űrhajósnak elgurul a gyógyszere odafönt? Nem egy film és játék dolgozta már fel az ehhez hasonló szcenáriókat. De van rá hivatalos protokoll! Sajnos le kell lombozzak mindenkit: nem írja elő, hogy a fenyegető félt dobd ki az űrbe.

Ha ezt olvasod, nyílván még mindig érdekel az ilyen esetben érvényes szabályzat. Ez jó. Tehát, az eljárás viszonylag egyszerű, összegezni lehet néhány pontban, melyek a következőek:

(forrás: God Hates Astronauts - Ryan Browne)

Ha az asztronauták észreveszik, hogy egy társuknak elgurult a gyógyszere, és ön/köz/űrállomás veszélyessé vált, akkor a következők a teendőik:

  • Egy társa és ragasztószalag segítségével hátraköti a tomboló asztronauta kezét-lábát.
  • Közben nem árt, ha folyamatosan kommunikálnak társukkal, és igyekeznek elmagyarázni, hogy mi történik, majd megnyugtatni, hogy mindezt csak az ő érdekében teszik.
  • Az összeragasztószalagozott űrhajóst ezután le kell kötözni, biztos, ami biztos.
  • Végül az orvosi felszerelésben fellelhető nyugtatókkal le kell szedálni. Az űrállomáson bőven van raktáron nyugtató, szorongáscsökkentő és antidepresszáns is, amivel ez megoldható.
  • A személyzet egyik tagjának ezután is a kiütött űrhajóssal kell maradnia, hogy ellenőrizze az életjeleket.

Aztán ha ezek megtörténtek, és a renitens űrhajós megfelelően le van kötve, mind szó szerint, mind képletesen értve, akkor itt az ideje, hogy kapcsolatba lépjenek az irányítással, és elmeséljék, hogy mi, hogy történt, és együtt döntést hozzanak a megkattant űrhajós ügyében, mely eredményezhet hazaküldést.

Amúgy ez a procedúra elégé részletesen ki van fejtve egy 1051 oldalas az ISS-en két nyelven fellelhető dokumentumban, ami az egyéb lehetséges betegségekkel is foglalkozik. Szerencsére még soha nem kellett alkalmazniuk a procedúrát, de az igenis előfordult már, hogy az asztronauták sztrájkba léptek az irányítóközpont ellen, de az egy másik történet.
Fun fact: A protokoll úgy 2000 környékén került beveztére, és 2007-ben úgy derült ki, hogy letartóztattak egy mentálisan instabil űrhajósnőt.

via.: Index

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr838659016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása