Sötét jövő

Önosonó motor a Hondától, robot kar a DARPA-tól elektromos géz a NASA-tól

2017. január 30. - Wittigen

Az elmúlt, mondhatni talán posztalan időszakban, felgyűlt sok minden, ami tudományos vonatkozású. Szóval, most egy nagyobb felsorolást írok belőle, hogy miféle csudálatos dolgok születtek. Tartsatok velem egy körútra a tudomány szinte már jövőbe nyúlkáló jelenjébe.

Az önmagukat vezérlő autók már-már mindennaposnak számítanak, na de ugyan ezt motorban, KÉT KERÉKEN? Az első technikai újítás nem kisebb cégtől jön, mint a japán Hondától. És Honda Riding Assist névre hallgat. Amennyit ki tudtam bogozni, ez egy független, bármilyen Honda motorra felszerelhető elülső villa rendszer, mely képes változtatni az állását, ezzel megváltoztatva a súlypontot, és képes önegyensúlyozásra, mely az alacsony sebességű környezetben (pl egy dugó alkalmával) csak még biztonságosabbá teszi a körülményeket, az összes közlekedőben résztvevőnek. Bónuszként képes a nyomodban járni :)

A Projekt Soli-ról már írtam egyszer, de most nem a google, hanem a Sachi (a skóciai St Andrews HCI Research Group) alkotott hatalmasat a Google technológiájára építve. Üdvözöljétek a RadarMacskát (eredeti neve RadarCat, boccs nem hagyhattam ki a a fordítást :D ). A fent említett eszköz a Soli alapjaira (pontosabban a development kit-jére) épült, ami egy miniatűr radar alapú érzékelő. A skóciai egyetem számítógép technológiai laporjában pedig megtanították különböző tárgyak és anyagok felismerésére. Működési elve felettébb egyszerű. A fentebb is linkelt Soli ciklben látható, hogy a mozgások egy folyamatosan változó jelet generálnak. De ahogy az a tech-demo videóban is megfigyelhető, amint egy tárgy konstans fizikai kapcsolatot létesít az érzékelővel abban a pillanatban egy egyedi mintát alkot, amely konstans, és azonosítható, és főleg anyagonként egyedi. A felhasználási területek száma pedig végtelen, kezdve a jobb hulladék szétválogatástól, a vakok segítésén át.

Következőnek pedig jöhet egy találmány a NASA háza tájáról. Üdvözöljétek a RobotGlove-ot. Egy kesztyűt, mely megkétszerezi a szorításod erejét. A RoboGlove nem teljesen NASA találmány, hanem kooperációban fejleszti a General Motors-szal. A mechanika az eszköz mögött egyenesen a Robonaut 2-esből ered, 9 év fejlesztését megkoronázva. Két részből áll: egy kesztyű (mely tartalmazza az összes mozgó részt) és egy külön elempackból. A gyakorlati haszna felettébb előnyös: leveszi a terhelést a szorító izmokról, így nem fog elgémberedni a kezed. Kérdezhetnéd, hogy ez mért áttörés? Hát neked lehet, hogy nem az, de az űrhajósoknak, vagy az egyéb repetatív munkát végző embereknek, ahol valamit 0-24 szorongatnod kell igen csak jól jöhet egy ilyen segítség. Önmagában ugyan nem emel meg semmit, mint az olaszok powerloaderje, de ez is egy lépés a hordható exoskeletonok felé.

A soron következő áttörés most teljesen a NASA-é. Végy egy darab gézt, vezes bele áramot. Boooooom. gyorsabb gyógyulás. A csoda anyagunk neve a PVDF (polyvinylidene fluoride, nem tudom, hogy ez hogy lenne magyrul, nem vagyok kémikus), mely egy különleges tulajdonsággal rendelkezik. Ha interakcióba lépnek vele, legyen az akár egy érintés, vagy testhő, akkor elektromosságot generál. Ugyan elhanyagolható méretben, de mégis. Azt pedig tudjuk, hogy minimális töltés hatására a sebek is jobban gyógyulnak. Amúgy az a poén, hogy a kezdetekkor mégcsak meg sem fordult a tudósok fejében az orvosi alkalmazás, hanem rögtön alakváltó repülőkön kezdtek el gondolkodni. NASA pls. :D

És a legvégére hagyom a gyakorlatilag már működő, hordható (bár isten ments, hogy szükségem legyen rá valaha is), 120 millió dolláros technológiát. Íme a Johns Hopkins Alkalmazott Fizika laboratóriumának és a DARPA közös munkájának eredménye. 
Mondhatnád, "eh, hagyjál már, ez csak egy unalmas műkéz bemutató lesz". Nemtudom, te unalmasnak mondanál egy gondolat vezérelt szintetikus végtagot? Én nem. A lejjebb majd látható végtag egy 10 éves kutatás eredménye. Sikeres működéséhez vezeték nélküli technológiát használnak (meg egy idegpálya átrendezésre is szükség volt), mely képes a maradék végtagcsonkról átvinni a jeleket a művégtagba. Azonban a fejlesztés nem áll meg itt. A végcél nem kisebb dolog, minthogy Mathney érezhessen is kezével. Hát részemről sok sikert kívánok a fejlesztőknek :) Apropó gyors sebkezelés, képzeljétek el a hatását kombinálva a Medi zselével! Whoooo fuuuuuuuture!

Köszönöm, hogy velem tartottatok. Remélem sikerült megörvendeztetnem a bennetek lakó technológia rajongót. :)

via.:
Imgur:Riding Assist | SACHI:RADARcat | The Verge:RoboGlove | Sputnik:ElectricGauze | Imgur:BionicArm

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr7412115491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása